De kleuren van 2018 - moodboards & paletten

Opnieuw delen onze kleurspecialisten hun visie op de kleuren van het komende jaar. Met fantastische moodboards, collages en paletten in uiteenlopende stijlen. Inspiratie voor een nagelnieuw jaar!

Colors-Trends-Kids-FW18-Blush #bijkiki @bijkiki #color #trends #2018 #kids #fashion #materialCollage door Kiki Poulisse / Bij Kiki

Bekijk de kleuren van:


PURE styling - Heidi Willems

Heidi is met haar bureau PURE styling werkzaam op het gebied van concept & trends, fotostyling, retailstyling en interieurontwerp. PURE Styling spot en visualiseert trends op het gebied van vorm, kleur, dessin en materiaal voor diverse retailformules en concepten.

Twee van de kleurtrends die we zien voor 2018:

floral dreams heidi willems pure styling #kleur #trends #color #blue #gold #2018 @purestyling
deviantart.com | interiordesign.net by goldenberg photography | still blog | vintage popp op etsy.com | homedsign.com | makelight.io | thecolorcommunity.tumblr.com | kathleenwhitaker.tumblr.com | livemaster.ru

floral dreams
In deze onzekere tijden kijken we terug naar het verleden, we hebben behoefte aan houvast. We zijn vervreemd van de natuur en willen weer contact maken. We interesseren ons meer voor natuurlijke producten en (bloemsier)kunst. Grote focus op bloemen en bloemmotieven. Het kleurpalet is klassiek geïnspireerd, maar door de manier van combineren ontstaat een nieuw beeld.

collective courage - heidi willems pure styling #pinkhats #color #trends #2018 #courage @heidiwillems @purestyling
tokujin yoshioka | archdaily.com by greg irikura | cassie byrnes for kuwaii | fatmuslim op instagram | jmoonoomj.com | laybacks.tumblr.com | calvin klein | matthias-heiderich.de

collective courage
Sport, city, creativiteit en positiviteit. Experimenteren mag. Innovatief en vooruitstrevend. Geen hokjes, maar persoonlijkheid en authenticiteit: contact. Nieuwe verbindingen ontstaan. Het kleurpalet bestaat uit zachte pastels gecombineerd met pittige verzadigde tinten.

Over PURE styling - Heidi Willems
Heidi Willems is keurmerkstylist; je kunt bij haar bureau PURE styling terecht voor fotostyling, winkelstyling, interieur- en kleuradvies, concept styling en event styling.

website: www.purestyling.nl
op Stylink: www.stylink.nl/pure-styling


Carin Frijters - Retailtheater

Begin 2018 lanceert Carin een retail interieurtrendboekje waarin twee trends zijn uitgewerkt, hier alvast een klein voorproefje van haar favoriet: 

TRANSFORMING
We raken langzaamaan gewend aan de aanwezigheid van de nieuwe virtuele 'schil' die ons constant richting kan geven, vermaken, informeren en in contact kan brengen met onze vrienden. De virtuele en fysieke wereld vloeien in elkaar over en we omarmen digitale belevingen en laten technologie meer en meer een groeiende rol spelen in ons dagelijks leven. Deze constante stroom van stimuli en verbondenheid maakt zelfs dat we steeds meer geëntertaind willen worden en we zijn bang om iets te missen of ons te vervelen. Het verschil tussen fysieke en digitale ervaringen vervaagt en we raken verslaafd aan een constante stroom van uitdagende, nieuwe belevingen.

carin frijters kleur retail trend 2018

Op de moodboards zie je dat we steeds minder hoeven te kiezen en dat we stijlen, smaken, kleuren en materialen steeds makkelijker kunnen combineren. We kunnen ons interieur, onze identiteit, ons imago en onszelf steeds makkelijker aanpassen en veranderen. De kleuren binnen deze trend voor interieur en styling lopen als het ware door elkaar. Het beeld is fragmentarisch en fluïde, is gelaagd en zit vol beweging. Olieachtige glans, transparantie en spiegeling spelen een grote rol en afhankelijk van de lichtval zie je telkens een andere kleur. Strakke lijnen en duidelijke structuren kom je niet snel tegen binnen deze trend. VR en AR zullen voor de verwezenlijking binnen retail hierin een belangrijke rol gaan spelen. TRANSFORMING staat voor eindeloze mogelijkheden en combinaties.

Carin Frijters, oprichter van CF retail en RetailTheater, neemt je mee langs alle belangrijke zaken die nu spelen in de retail. Van trends tot tegentrends en van online tot de stenen winkel. Deze retailexpert en -schrijfster zoomt in op wat klanten anno nu echt wensen. In deze tijd waarin veel retailconcepten in zwaar weer verkeren, laat Carin zien hoe je de 'koopknop' van de consument activeert door ze te verrassen en hun zintuigen te prikkelen. Ze schreef de boeken Prikkel de Koopknop, die deze maand in een geüpdate derde druk verschijnt, en RetailTheater. Het nieuwe retail interieurtrendboekje met veel inspiratie en handige tips bij de vijf trends wordt begin 2018 gelanceerd tijdens de volgende Co-Laboratory op maandag 23 april 2018. 


Monique Tieleman

Terra Peach
Persoonlijk vind ik het een lastige kleur want naast dat de kleur interieur en materialen direct warmte geeft is hij ook zeer bepalend. De kleurschakering loopt van terra, langs apricot en perzik naar zalmroze. Dat maakt dat het onderling makkelijk te combineren is. Wel heeft de kleur een stevige koele tegenhanger nodig zoals hier diep donkergroen en blauw en als accent en contrast een mooie rood.

Kleur2018-Peach-MoniqueTieleman #color #trend #peach #orange #blush @tantekee #moniquetieleman #collage
v.l.n.r. Courtyard with Orange Wall, 2017 by James Casebere at Gallery Sean Kelly, Thomas Ballouhey as part of Dutch Invertuals Harvest expo (photo Monique Tieleman), Kueng Kaputo via SightUnseen.com, A Heart Disease Called Love by Aleksandra Kingo via Joquz.com Lee Sol's Venus Mansion (copyright) as featured on the cover of Vogue Korea (via Yatzer.com)

Real Green
Groen is en blijft een belangrijke kleur. Real Green is een vrij harde groen die naar Emerald neigt maar het net niet is. Het is een echte accentkleur voor in interieur en accessoires. De kleur is in veel stijlen toe te passen en als accentkleur te combineren in allerlei basis kleurcombinaties; zelfs met Terra Peach.

#trend #color #green #emerald #2018 @tantekee #moniquetieleman #trendcolor #accessories
v.l.n.r. via 68-Media on Tumblr, Cabinet Joyce by Pinch Design.com, Scaled by Ghislaine Ortmans (photo Monique Tieleman), Interior via StudioScott.be en accessoires by COS.


Christel Benning

stylink colortrends 2018 cuba libre #cbstyling #color #trends #2018 #fashion
Schoen van Coach, vrijstaand beeld: Acne studio's

Cuba Libre 
Zwoele sferen van de nachtclubs in het oude Havanna. De silhouetten hebben iets weg van de kostuums uit de tijd van Al Capone of verwijzen naar de sluike en soepel vallende jurken uit de Charleston-tijd. Satijn, kant en tule worden afgewisseld met prachtige crêpe stoffen en fake fur. De kleuren zijn intens en warm, variërend van zacht lila en roze tot oranje en abrikoos. De twist zit 'm in de accenten van de kleur van sigaren en rum: bruin.

Mix van pastelkleuren | glanzende stoffen | sluike silhouetten | embellishment | vrouwelijke dandystyle

stylink colortrends 2018 nomad style @cbstyling #kleur #trends #2018 #fashion
Schoen: Zara, vrijstaand beeld: Fendi, rugtas rechtsonder: Maison Margiela

Nomad style - hide and seek!

Loose fit broeken en rokken over broeken (zoals bij Armani) vormen de kern van dit zomerthema. Easy going; een escape van het hectische stadsleven. Rustige tinten en een padvinderlook. Stoffen zijn luchtig en soepel; linnen en katoen wisselen elkaar af. Sweaters met hoodie of parka's in combinatie met een korte broek. Ontdekken en schuilen in camouflageprints. Zakken op allerlei plaatsen zorgen voor het survival gevoel. Buideltasjes en grote rugzakken domineren op het gebied van accessoires.

Korte broeken | safari invloeden | woestijnkleuren | linnen | katoen | buideltasjes

Over Christel Benning
Christel Benning is de eigenaar van CBStyling, een styling- en adviesbureau dat zich bezig houdt met prognosestyling voor vakbladen, conceptontwikkeling voor merken en labels, fotostyling voor commerciële en redactionele opdrachtgevers en stylingadviezen aan opdrachtgevers in de zakelijke markt. Daarnaast doceert zij aan Artemis in Amsterdam en geeft ze workshops en cursussen aan startende creatieve professionals en studenten die toelating willen doen voor een academie.


Kiki Poulisse

Bij Kiki Colors Kids FW18 Blush #trend #colors #pink #nude #blush #kids #style #2018 @bijkiki

Colors Kids FW18 Blush
Deze kleurkaart heeft verschillende rozetinten die in een chique poederdoos niet zouden misstaan. Nude roze, oud roze, goud roze, licht mauve en zacht framboos, van barely there tot stevig aangezet. Zachte materialen zoals fake fur, harige breisels, glanzend velvet, tule, kant en metallics geven een rijke uitstraling. Jassen en truien zijn oversized en blouses en jurken hebben plooien & strik details op de mouwen.

Bij Kiki Colors Kids FW18 Moss @bijkiki #trends #2018 #aw2018 #kids #green #color

Colors Kids FW18 Moss

De groenen op deze kleurkaart zijn geïnspireerd op de verschillende tinten mos die je tegenkomt tijdens een boswandeling: mosgroen, kaki, flessengroen, donker kaki en okergroen. De combinatie van verschillende groentinten geeft een spannend effect. Heavy knits, melanges, corduroy en handgeborduurde dessins geven mooie texturen. Grove ruiten geven een hip houthakkers gevoel. Jassen zijn padded of hebben een fake fur kraag in contrastkleur. Sneakers hebben stoere bergschoen-details.

Andere kleurkaarten voor Kids FW18 die ik maakte zijn: Velvet Rainbow, Ocher, Raspberry, Foil en Metallic Confetti. 

Over Bij Kiki - Kiki Poulisse

Kiki Poulisse werkt als trendwatcher en concept designer voor een veelzijdige klantenkring. Zo ontwierp zij o.a. schrijfwaren- en kerstcollecties en maakte ze inspirerende trend stories voor Kid's wear Magazine. Je kunt bij Bij Kiki terecht voor trendlezingen en -boeken, kleurkaarten, conceptontwikkeling, productontwikkeling en artworks. Daarnaast heeft zij een eigen lijn kinderproducten.


Irene van Vliet

lustrous nature - irene van vliet #trend #colors #nature #lustrous #2018 #materials #inspiration
jewel fractals/troythulu.tumblr.com, Esther Kruyer, levoici.blogspot.nl, Marit Fujiwara

Lustrous Nature
Dit kleurthema is gebaseerd op munt- en pastelgroenen en zandgelen met als accent zoetroze en warm fuchsia. De materialen zijn glanzend en glad met matgoud als belangrijkste toevoeging. Vormen zijn organisch en de dessins een combinatie van barokke verfijning met viltachtige structuren.

fluid luminosity - irene van vliet - #trends #patterndesign #color #contrast #2018 #inspiration #irenevanvliet #asian #pattern
credits: v.l.n.r.: Walter Spina, Nara Period of Japan/tw.taobao.com, Irene van Vliet, Terry Gilecki

Fluid Luminosity

Vloeibare vormen en patronen waar licht een grote rol speelt zijn de inspiratie voor dit kleurthema. De beeldtaal van de dessins zijn mysterieuze X-ray fauna en flora samengesmolten met Aziatische invloeden. De kleuren zijn sterk gecontrasteerd zoals zwart en creme samen met purper, dieprood, smaragdgroen en oceaanblauw.

Over Colourstudio / Woven Wonders - Irene van Vliet
Irene van Vliet is textielontwerpster en gespecialiseerd in geweven stoffen voor mode en interieur. Ze ontwerpt voor haar eigen label Woven Wonders, Home Couture - jacquard geweven wandkleden en plaids - en ontwerpt exclusieve prints op zijden en wollen sjaals. De natuur is haar belangrijkste inspiratiebron.

websites: www.colourstudio.nl, www.wovenwonders.nl
op Stylink: www.stylink.nl/colourstudio-woven-wonders


Ellen van der Wiel

kleurtrend 2018 // ellen van der wiel // grafisch #blackwhite #rhytm #design #dessin
Kunst van Kenneth Snelson en Mathilde van Wijnen, pentekening Ellen van der Wiel

Between the lines
Er komt veel op ons af, alleen al via de media. We zien door de bomen het bos niet meer en krijgen het verlangen ons leven te filteren en de essentie te zoeken. Duidelijkheid te creëren, orde te scheppen en patronen te herkennen. Deze trend gaat over de behoefte aan contrast van zwart en wit (in combinatie met grijzen), waarbij we de rest van de kleuren uitfilteren. Er is een opleving van zwart/wit fotografie en pen- en potloodtekeningen binnen de kunst. Deze zullen de inspiratie vormen voor dessins van stoffen voor mode en interieur in 2018. Het gaat vooral om het lijnenspel, geometrisch als organisch. Het uit zich in ritmische patronen en moiré stoffen.

  • 
Kleuren: zwart, wit en grijzen 
  • Trefwoorden: grafisch, lijnenspel, pentekeningen 
  • Vormgeving: ritmes, repetitie, abstract, organisch

kleurtrend 2018-ellen van der wiel-violet #sunset #color #colortrend #trends #susent #violet #orange #transparant
Spiegel, glas en perspex objecten tijdens Maison et Object en Salone di Mobile 2017; alle foto's gemaakt door Ellen van der Wiel

Sunset reflections
We staan aan de vooravond van steeds verdergaande technische ontwikkelingen. Gaat de robot ons vervangen of zullen we zelf steeds meer een robot worden? Hoe omarmen we deze onomkeerbare voortgang. We hebben behoefte aan reflectie en inzicht, maar wel vanuit een warme, positieve insteek. Dat uit zich in spiegelende en transparante objecten met ronde vormgeving in warme kleuren, waarin we onszelf kunnen terugzien en herkennen. In deze trend: spiegels met kleureffecten en vazen waar zowel kleur als transparantie een rol spelen. Perspex en rookglas zijn ook weer terug van weggeweest…

  • Kleuren: koraalrood, magenta, zacht oranje, rookglas bruin, warm grijs, licht paars 
  • Trefwoorden: reflectie, robot, toekomst, spiegels, glas, perspex 
  • Vormgeving: vloeiend, reflecterend, kleurverloop 

Over Ellen van der Wiel
Ellen van der Wiel ontwerpt en maakt (licht-)viltschilderijen van zelfgeproduceerd vilt. Ze “schildert” met wol in abstractie. Kleurovergangen en ritmische lijnen zijn uitgangspunten voor haar design. Voor het artikel over trends 2018 heeft zij vanuit haar eigen fotoarchief twee kleurcollages samengesteld die voor haar een inspiratie zullen vormen voor haar kunst in 2018.