Foodstyling toen en nu

More than Mayo  woensdag 18 juni 2014

Als je net zoals ik een boel kookboeken door de jaren heen verzameld hebt, dan is het leuk om daar nog eens doorheen te bladeren. Wat een verschil tussen de foto's van toen en nu! Wat was het beeld 15-20 jaar geleden donker. Maar ook braaf en keurig. Een toefje sla voor wat kleur, een draperietje hier en daar en wat hele tomaten of knoflookbollen voor het bourgondische effect. En alles keurig op het bordje gerangschikt. En... liggend beeld...? Ja, ook dat. Foodstyling is een vak dat zich de laatste jaren flink heeft ontwikkeld. Voordat ik je wat tips geef, kijken we eerst even naar hoe het niet moet. Hier wat leuke 'before-pics' uit kookboeken van 1996:

Foodstyling-toen
© More than Mayo

Foodstyling als 'make-up' voor gerechten

In de jaren '90 was foodstyling een soort toegepaste kunst, compleet met een gereedschapskist aan materialen en bijbehorende technieken. Zoals een' make-up artist' iemand zo mooi mogelijk maakt om op de foto te gaan, zo maakte de 'foodartist' het gerecht zo aantrekkelijk mogelijk. Of het nou nog eetbaar was of niet. En dat was het meestal niet. Want dingen als motorolie, verf en lijm behoorden tot de standaarduitrusting. Het grappige is, dat het ons blijkbaar niet eens uitmaakt of het gerecht dat wij vervolgens zelf maken of voorgeschoteld krijgen, op de foto lijkt of niet. Want nee, dat doet het meestal niet ;-).

fastfoods-ads-vs-reality-bigmacbron: www.boredpanda.com

Van een beeld om van te watertanden naar een foto om in te bijten

Tegenwoordig gaat het er heel anders aan toe. Ja, slimme technieken worden nog steeds wel gebruikt. Je blancheert boontjes in plaats van dat je ze doorkookt, houdt sla tot aan het stylen fris in ijswater en draait of verplaatst de onderdelen van het beeld tot hun meest fotogenieke positie. Maar wat wel echt anders is: alles is en blijft eetbaar (en de foodstylist mag dan lekker proeven na afloop, hoei! ;-) Wat ook echt anders is dan voorheen, is dat het complete beeld tegenwoordig 'rommelig' mag zijn. Natuurlijker dus eigenlijk, in het echt liggen er tenslotte ook wel eens restantjes van een hapje op je bord.

foodstyling-techniekenbronnen: www.bloatalrecall.blogspot.nl en www.donnahay.com.au

Trends in foodstyling

Ook onze foodfoto's gaan mee met de trends. Tegenwoordig houden we bijvoorbeeld van licht en wit en dat zie je ook terug in de styling op websites en in kookboeken. Mooie voorbeelden zie je bij Donna Hay. Maar ook onze eigen Rudolph van Veen kleedt zijn laatste boek aan met heerlijke frisse foto's. En ook veel foodbloggers gaan mee in deze trend. Tegelijk zijn er bloggers en stylisten die juist voor exact de tegenovergestelde aanpak kiezen. Terug naar donker? Ja, maar dan extreem en mooooi!

Foodstyling-nubronnen: www.alexstyling.nl, www.photisserie.blogspot.nl, www.decor8blog.com, www.whatkatieate.com, www.donnahay.com.au

Tips!

Mooi hoor, denk je nu misschien, maar ik wil het zélluf doehoen...! Okee, okee. Stap 1: kijk af. Internet en kookboeken zijn een geweldige bron van inspiratie. Dompel jezelf onder in al het beeldmateriaal dat je kunt vinden. Kijk naar de overeenkomsten, de verschillen. Wat je aanspreekt en wat niet. Veel foodbloggers beschrijven het proces achter de foto. Leer ervan. Stap 2: oefen, oefen, oefen... Als je een beetje zoals ik bent, vind je dit het stomste advies dat je kunt krijgen. Maar het is wel waar. Je krijgt alleen goede foto's als je veel oefent.

Dit lijstje met tips helpt je op weg:

  • fotografeer staand voor diepte in je beeld en gebruik die diepte in je compositie (door dingen op de voor- of achtergrond te plaatsen)
  • zorg dat je voldoende daglicht hebt; vermijd kunstlicht (zelfs als het bewolkt is, kun je met een statief nog steeds goed belichten)
  • bedenk vooraf welke sfeer je wilt neerzetten (helder, feestelijk, modern, ...) en zoek bijpassende attributen (bordjes, servetjes, bestek, ...)
  • focus op het eten (de rest heeft een bijrol), bedenk wat jij zo 'ooooeeeh, yum...!' eraan vindt en probeer dat in je foto te vangen
  • maak het beeld én de borden niet te vol; het gerecht krijgt zo alle aandacht en ziet er smakelijker uit