Kleurenprognose 2010 - Lousmijn van den Akker

Amsterdams bureau adviseert de groten in de modewereld

redactie  donderdag 20 mei 2010

Aan het Amsterdamse IJ is het kleurenprognosebureau LA COLORS from Amsterdam gevestigd. Dit bureau van Lousmijn van den Akker voorziet de internationale (textiel)industrie al 20 jaar van kleurprognoses. Van den Akker mag stylingteams  van bijvoorbeeld Tommy Hilfiger, Liz Clayborne en Donna Karan tot haar klantenkring rekenen. Binnenkort een portret van deze  uitzonderlijke prognost. Nu al deelt zij haar prognose voor 2010 met de lezers van Stylink. LA COLORS from Amsterdam ontvouwt de kleurrijke wereld van morgen.

THEMA 1: CARTE BLANCHE 

We leven in turbulente en hectische tijden. We vinden onszelf opnieuw uit, carrière na carrière, en hunkeren naar een nieuw gevoel van eenvoud. Naar rationaliteit en de kalmerende invloed van een witgekalkt kubisme. Het totaal van alle kleuren van de regenboog is wit. Prachtig, ons altijd weer verwonderend en tijdloos wit. De tijd is rijp voor tijdloze chique, voor het herontdekken van puur wit en voor de zuiverende elegantie van zacht ingekleurde witten.

Architectuur danst een square dance met origami en met Frank Lloyd Wright. Contrasten blijven fascineren, verfrissen en inspireren.

Blond hout en translucente kunststof materialen. Chique en transparant. Verfijnde kracht in stevig keramiek. Vintage trofeeën en geoxideerd wit modernisme. De toekomst is functioneel en toch speels. Design wordt minimaal in diagonale structuren en verfijnde materialen.

Vrijheid.

Textieldraad bij Thema 1

Thema 1: Carte Blanche
Dit thema is vertaald in:

1. Carte Greige
2.
Carte Yellow
3.
Carte Ecru
4.
Carte Pink
5.
Carte Bleu
6.
Carte Green
7.
Carte Lilac
8.
Carte Beige


_______________________________________________________

THEMA 2 : PARADIJSVOGELS
De natuur inspireert ons als nooit tevoren. De natuur daagt ons uit, speelt de rol van agent provocateur, betovert ons met haar euforische praalzucht als nooit tevoren. Fantasiefiguren uit exotische regenwouden nodigen ons uit !!! om de dagelijkse realiteit te ontvluchten met pastelkleurige uitroeptekens. De rococo uit de natuur is aangekomen in de Scala. Paradijsvogels zingen de Sardijnse salsa. Flamboyante flamingo’s zingen liefdesliedjes uit de 50-er jaren en het leven is een grote fantasie. In petit fours jacquard weefsels. In behangbloemen. In trompe l’oeuil muurschilderingen en in pioenrooskleurige hallucinaties. 

Nothing sweeter then me.

Design wordt extreem maar verfijnd. Kleurrijk en helder. Geplooid en geschilderd. Frivool, flirtziek en schaamteloos leuk. Van een verleidelijk soort van optimisme en tegelijk heerlijk decoratief. Neon spetters versieren onze muren. Veren luisteren onze dagen op. Dagen vol verrukkelijk schaterlachen en liefde.

Het leven is verleidelijk.

Textieldraad bij Thema 2

Thema 2: Paradijsvogels
Dit thema is vertaald in:

1. Paradise Flamingo
2. Paradise Peach
3. Paradise Yellow
4. Paradise Chartreuse
5. Paradise Bleu
6. Paradise Green
7. Paradise Violet
8. Paradise Grey

_______________________________________________________


THEMA 3: DE STOOMFABRIEK
Een moderne Jules Verne speelt een steam punk rapsodie op Victoriaans koper. Hij vertelt verhalen in ijzeren dromen, over luxe krijgsheren, machinaal gefabriceerde helden en stadse Samurai’s die de weg vrij maken voor een Oosterse industriële revolutie. Vol van smeedijzeren parafernalia en verloren gegane ambachtelijke hoogstandjes, in geoxideerde metalen.

Kostbare werkmanskimono’s in linnen kleuren bekijken de heruitvinding van de toekomst. Meesterlijke Oriëntaalse gobelins zingen een bitterzoet lied over landelijke tradities en leisteen dat is bewerkt met mineralen pigmenten.

Op maat gemaakte herinneringen aan keizerlijke architectuur inspireren de helden van het Shanghai van vandaag met hun betonnen wolkenkrabbers van uitgehakt leisteen.

We verschansen ons voor de toekomst. Wij zoeken dekking in verweerde betonnen fabrieken en verbouwen ze tot stedelijke lofts. De zwartgeblakerde eikenhouten gevels dragen een betoverend patina. 

Leven is reizen in een geoxideerde tijdmachine.

Textieldraad bij Thema 3Thema 3: De Stoomfabriek

Dit thema is vertaald in:

1. Steam Blue
2. Steam Verdino
3. Steam Brass
4. Steam Leather
5. Steam Zinc
6. Steam Oxide
7. Steam Indigo
8. Steam Olive

_______________________________________________________


THEMA 4: DE TOEKOMST IS HANDGEMAAKT
Terug in de hitte zijn we op safari naar exotische creativiteit. We ontdekken zonnekinderen in een exotische vallei, het blijken de schilders van het zuiden te zijn. Vers geplukt gras en klei, bloemen en stro, groenten en okergeel zand vormen hun ingrediënten voor een instant theater optreden. Een ode aan de natuur, aan Moeder aarde, een handgemaakte show om het leven te vieren.

Inheemse kleuren bepalen het ritme van een zonovergoten verhaal. Elfjes zijn niet bang voor gnomen. Er zit toekomst in hun handgemaakte materialen en handgeweven stoffen.

In de avondkoelte laten verse dadels hun delikate struktuur zien. Vlinders kleuren hun camouflageprints een zacht bordeaux rood. Grof gesmeerde pigmenten hebben nog nooit zo’n intense kleur laten zien. Tribal vintage heeft er nog nooit zo kalm en uitnodigend uitgezien.

Leven is schilderen.

Textieldraad bij Thema 4
Thema 4: De toekomst is handgemaakt

Dit thema is vertaald in:

1. Handmade Bordeaux
2. Handmade Mocha
3. Handmade Curry
4. Handmade Orange
5. Handmade Yellow
6. Handmade Khaki
7. Handmade Green
8. Handmade Brown

 __________________

THEMA 5 : WATERKLEUREN
Tijd is een continu voorbij trekkende reiziger. Zij verandert van roze via violet naar turquoise en roest en verdwijnt in een donker onderwaterpaars.

Wij lijden aan de Polaroid weemoed. Voorbij zijn de dagen van ter plekke ontwikkelde foto’s en zeekiekjes. De wereld is digitaal geworden. De vierkante herinneringen aan vakantiedagen op het strand en aan boord van het cruiseschip zijn uitgestorven. We wachten op onze eerste vlucht naar Mars op de ruimtehaven van Norman Forster. Vloeibare architectuur in vloeibare vormen. Roggehuid en zee-anemoonmaterialen.

Verleidelijke spacegodinnen nodigen ons uit om plaats te nemen in het interplanetaire ruimtevoertuig. Ze zijn gekleed in prints van inktblauwe tattoes en Indonesische batiks, barokke schelpborduursels en kamerbrede pailletten van een tijdloze elegantie. Matrozen versturen hun handgeschreven boodschappen in kristallen flessen en vertrouwen die toe aan indigokleurige oceanen. 
Stille wateren, diepe gronden.

Leven is drijven.

Textieldraad bij Thema 5

Thema 5: Water Kleuren
Dit thema is vertaald in:

1. Water Rust
2. Water Violet
3. Water Pink
4. Water Turquoise
5. Water Blue
6. Water Cobalt
7. Water Purple
8. Water Navy

_____________


THEMA 6: HOOGSPANNING
In een wereld vol kaleidoscopische huishoudgrafiek en industriële verpakkingsplastic, kunstraffia en een nieuwe generatie strips en cartoons, herontdekken we de schoonheid van de felle kleuren van de Rubik’s puzzelkubus, en van Lego, het bouw speelgoed uit Denemarken. We herontdekken het plezier van de collage en we mixen en matchen de prints van Andy Warhol met 3-dimensionale behangdessins. 

 

We herbeleven de tijd van het ‘atomic design’. Blondie is nog altijd jong en hip. En zo zijn wij. 
Plexi is sexy. 

Hoogglanzend formica laat de weelderige kant van kunststoffen zien.  De schilder Dearraindrop maakt vergezichten in een betoverend palet.  Wij bouwen een mozaïek van hoogglanzende tegels, hippy afval en collectors items uit de 80-er jaren. We vinden de toekomst opnieuw uit en maken een nieuw patchwork in emergen-C fantastiese felle plastic kleuren.

Het leven is een feest.

Textieldraad bij Thema 6 Thema 6: Hoogspanning

Dit thema is vertaald in:

1. Voltage Green
2. Voltage White
3. Voltage Yellow
4. Voltage Orange
5. Voltage Red
6. Voltage Magenta
7. Voltage Blue
8. Voltage Black

 _______________

 

» LA COLORS from Amsterdam