Rock & Romanticism; Lidewij Edelkoort over trends winter 13/14

Decoratie, maatwerk, details en complexe materialen

Craftscurator  dinsdag 05 juni 2012

Terwijl de vorige presentatie van Li in het teken stond van licht, lucht en spiritualiteit, werd de trendforecast voor de winter gekenmerkt door donkere en intense mystiek. De presentatie Romanticism voor najaar/ winter 2013/ 2014 was zwaar van de rijke jacquards, kleermakersdetails en verzadigde kleuren. Craftscurator Irene Vermeulen was bij de presentatie en doet verslag voor Stylink. Als extraatje voegt zij beeld uit Milaan en vertaling naar trends in wonen toe.

ingeweben kraaien in textiel van Rubelli
Glanzende ingeweven stoffen en zwarte kraaien; nieuwe romantiek volgens Lidewij Edelkoort voor textielfabrikant Rubelli bij Rossana Orlandi in Milaan

Donker, intens en zwaar; op het eerste gezicht lijkt de presentatie voor najaar/ winter 2013/ 2014 totaal anders dan die van zomer 2013, Bliss. Toch komen beide tendenzen voort uit dezelfde emotie: onzekerheid. Consumenten worden al seizoenenlang geconfronteerd met de crisis, en beginnen te beseffen dat dit nog wel even zal voortduren. Lidewij Edelkoort spreekt van “The Age of Doubt”, en zegt dat deze twijfel twee kanten kent: hoop en angst. De hoopvolle mens accepteert de status quo en stelt zich flexibel op. De angstige mens houdt vast aan bekende systemen en trekt zich terug. In beide gevallen geldt dat mensen bewuster en intenser beleven, en dat gevoel is in het modebeeld terug te vinden. Veel decoratie, maatwerk, details en complexe materialen. 4 tendenzen; decorated, tailoring, wanderlust en heavy metal.

Thonet stoel in de vertaling van Lee Broom
Klassieke Thonet stoel in de vertaling van Lee Broom, op zijn solo presentatie bij Ventura Lambrate in Milaan

Decorated
De presentatie stond bol van rijke jacquards; textiel met complexe ingeweven patronen. Vaak worden deze stoffen ook nog doorgestikt of voorzien van een laag kant. Motieven zijn vaak ontleend uit de natuur; bloemen, takken en zelfs volledige landschappen. Denk aan tapijtdessins en gobelins. Dit betekent overigens niet dat alle textiel een historische referentie heeft; er zijn ook moderne, soms absurdistische patronen. Wol wordt vervilt, gewassen, geplooid en geborduurd met grote opliggende steken. Los van de rijk gedecoreerde stoffen worden ook veel losse details als ceintuurs, bandjes, kantjes en strikken gebruikt. Ook in interieur zal decoratie een belangrijke rol gaan spelen. Daar zien we nu veel rijke materialen en bijzondere technieken, die in moderne en minimalistische producten vertaald worden.

Tapijt door Kiki van Eijk voor Modus
Veel tapijten waren er te zien in Milaan, deze is ontworpen door Kiki van Eijk voor Nodus

Tailoring
Al die zware en bewerkte stoffen vragen om een nieuwe toepassing. Mode zal weer meer geconstrueerd worden. De dagen van al die one-size-fits-all tricot kleding zijn geteld. Kleermakerstechnieken moeten zorgen dat kleding weer maatwerk wordt. Lidewij sprak van het grote gebaar in mode, een terugkeer van tailoring. Er is een grote mate van precisie en vakwerk nodig om dit beeld te creeeren. Ook hier zal decoratie niet ontbreken; losse manchetten, uitvergrootte kragen en vernuftige zakken en sluitingen zijn beeldbepalend. Ook in wonen zien we een hang naar vakmanschap. Op de Salone in Milaan, de toonaangevende meubelbeurs, draaide alles dit jaar om maakprocessen. Net zoals in maatkleding, zien we ook in meubels graag de constructie en hand van de maker terug.

Vakmanschap in hout, metaal en kunsthars - tafels van Moroso
Alle ogen waren gericht op vakmanschap in Milaan. Veel inlay technieken in hout, metaal en kunsthars. Tafels van Moroso.

Wanderlust
Net als in de Romantiek hebben we in deze tijd een enorme facinatie met de natuur en het landschap. Zoals tuinen en parken de afgelopen jaren enorm in de aandacht hebben gestaan, zal ‘the great outdoors’ nu ook een revival kennen. Wandelen, kamperen en rondtrekken zijn populair. Lange jassen, jakjes en poncho’s worden een belangrijk onderdeel van het modebeeld, net als op uniformen geinspireerde details. Zware loden stoffen, tweeds en wax coated materialen worden gebruikt, maar ook hi tech textiel is belangrijk. Details die in tenten, rugzakken en outdoor kleding voorkomen worden vertaald naar mode. Ook folkloristische elementen komen hier terug. Zo hees Lidewij haar assistent in een dirndl en voegde de foto toe aan haar presentatie. Het spelen met traditionele en historische elementen is in wonen ook veel terug te zien. Veel merken brengen nieuwe edities van klassieke stukken uit.

spelen met klassiekers - Fratelli Boffi
Fratelli Boffi speelt met klassiekers, gezien in op de beurs in Milaan

Heavy Metal
Denk niet dat al die decoratie en detaillering een truttig of frivool beeld oplevert. Nee, de presentatie staat, net als die van zomer 2013, in het teken van rauwheid en soberheid. Stoffen zijn welliswaar zorgvuldig bewerkt, maar hebben een vaak een rafelrandje of zijn verwassen. Kleuren zijn heel donker en intens; naast zwart zullen ook donkerbruin en donkerblauw bestaan. Deze tonen worden gecombineerd met rijk oranje, diep lavendelblauw en intense cerise kleuren. Deze trendforecast lijkt gemààkt voor casual wear en jeans. Veel stoere stoffen en metalen details. Metallics, tin en koper zijn belangrijk, en worden mat verwerkt. In wonen zijn ook veel minerale materialen en metallics te zien voor lampen, tafels en accessoires.

dubbelwandige bekers van Sus Gallery, gezien bij Rossana Orlandi in Milaan
Mat, antiek en geoxideerd metaal in Milaan. Deze dubbelwandige bekers zijn van het Japanse Sus Gallery, gezien bij Rossana Orlandi

Het grote gebaar
Hoewel de sobere, introverte en spirituele presentatie van zomer 2013 meer inzicht gaf in het sentiment onder consumenten, gaf deze diepe, donkere en poetische presentatie veel meer bruikbare handvatten voor materiaal- en product- ontwikkeling. De talloze rijk bewerkte stoffen vràgen erom gebruikt te worden in jassen, bankstellen en tapijten. En daarmee wordt de boodschap aan ontwerpers , merken en retailers ook duidelijk: handen uit de mouwen en creeer échte, tastbare en gedenkwaardige producten voor de consument van nu!

Lees hier Engelstalige artikel over de lezing van Lidewij Edelkoort.

Irene Vermeulen ontwerpt producten en ontwikkelt assortimenten voor de woonbranche. Ze is gespecialiseerd in handmade design, geeft een trendboek uit en organiseert events. www.craftscurator.com

sofa van Front voor Moroso
Sofa met doorgestikt patroon op leer van de Zweedse designers van Front voor Moroso