Scandinavisch design in het Textielmuseum

Stylink.Studio  maandag 18 juni 2018

Liefhebber van Scandinavisch design? Haal je hart op bij de tentoonstelling Simply Scandinavian | Nordic Design 1945 – 2018 in het Textielmuseum. Aan de hand van 5 thema's worden iconische meubelontwerpen, textiel en interieurproducten uit Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland van de afgelopen 70 jaar gepresenteerd. 

scandinavisch design #meubels #textiel #design #interieur #hay #kvadrat #marimekko
Vlnr: Flag Halyard Chair (1950), ontwerp Hans J. Wegner, productie PP Møbler, dessin van Marimekko, kussens HAY met stoffen van Kvadrat.

Design als exportproduct

Halverwege de vorige eeuw ontstond behoefte aan simpele, ruimtebesparende en functionele producten. Tussen 1946 en 1952 kwamen Deense, Zweedse, Noorse en Finse designers regelmatig bijeen met als doel design tot exportproduct nummer één van Scandinavië te maken. Daar hoorde een sterk en herkenbaar imago bij: vakmanschap, eenvoud en de nauwe relatie met de natuur. Dat ze geslaagd zijn in hun opzet is een understatement: Scandinavisch textiel- en interieurdesign is enorm populair bij zowel design- en interieurprofessionals als het grote publiek.

scandinavisch desig #meubels #textiel #design #interieur #scandinavian #color
Detail van The Secret Garden Project van Scholten en Baijings, beeld: Josefine Eikenaar / Textielmuseum, kussen ‘Hawai’ van Josef Frank voor Svenskt Tenn, aan de wand: stof Brazil van Josef Frank voor Svenskt Tenn, modulaire vintage bank van Hans Olsen voor Bramin, beeld: Josefine Eikenaar / Textielmuseum.

Toonaangevend 

Tegenwoordig zijn Scandinavische klassiekers uit de jaren '50 felbegeerde vintage objecten, waarvan vele ook nog steeds worden geproduceerd. Bedrijven als IKEA (Zweden), Marimekko (Finland) en Kvadrat (Denemarken), ontstaan tussen 1940 en 1970, samen met nieuwkomers zoals het Deense HAY, zijn internationaal toonaangevend in de meubel- en interieurtextielbranche.

Wie denkt dat Scandinavisch design alleen staat voor blank hout en vergrijsde pastels, zal op de tentoonstelling voor een verrassing komen te staan; ook een functionele benadering van design laat ruimte voor kleur! 

scandinavisch design #kleur #textiel #design #interieur #pattern #marimekko #color #scandinavian
Links: beeld van de tentoonstelling met designklassieker Ball Chair van Eero Aarnio en de typische '70 kleuren van Verner Panton, Visiona 2 beeld: Josefine Eikenaar / Textielmuseum. Rechts: dessin van Marimekko 

Iconische klassiekers en nieuw design

Simply Scandiavian  brengt iconische klassiekers en nieuw design samen, waarbij ook ontwerptekeningen, foto's en films te zien zijn, die inzicht geven in het maakproces - van ontwerp tot productie. Daarmee is de tentoonstelling een pleidooi voor duurzaamheid en vernieuwing op het gebied van duurzaam produceren. De tentoonstelling is vormgegeven door studio Scholten & Baijings.

Gaat dat zien!