Mode, balladen en vlaggen in het Zuiderzee Museum

Monique Tieleman  dinsdag 26 mei 2015

ArtEZ studenten verbinden heden en verleden in Mode en de Zee

Op donderdag 21 mei opende in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen de tentoonstelling Mode en De Zee, een samenwerking tussen het Zuiderzee museum en ArtEZ hogeschool. Voor de tentoonstelling deden tweedejaars studenten Fashion Design en Creative Writing onderzoek in de collectie en archieven van het museum. De uiteindelijke ontwerpen, ballades en verhalen vormden een uitzonderlijk geheel. De tenstoonstelling is aangevuld met ontwerpen uit de afstudeercollectie 2014 en 2015. 

mode-en-de-zee--zuiderzee-museum-expositie

Het Zuiderzee museum bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum in de vorm van een idyllisch dorp, samengesteld uit panden uit allerlei regio's rond de voormalig Zuiderzee. Ook de traditionele functie van de panden is toegevoegd en wordt door medewerkers van het museum bemand als zijnde hun eigen leef- en werkomgeving. In opdracht van het Zuiderzee Museum verbonden de modeontwerpers en schrijvers heden en verleden en vernieuwden daarmee de traditie.

Zuizerzeemuseum-Mode-en-de-Zee-1
In de eerste zaal staan de ontwerpen van de ArtEZ Fashion graduates op hoge sokkels alsof ze drijven onder het oppervlaktewater. Ballades lijken te zinken in het golvende water.

Tijdens de druk bezochte opening krijg ik niet direct de achtergronden bij de ontwerpen mee. De algehele presentatie is indrukwekkend, maar de producten en vooral de bijbehorende verhalen vallen weg. Was het de drukte of nam ik misschien te weinig tijd om alle filmpjes te zien en alle teksten te lezen? Er is veel info en er ligt een dikke krant om mee te nemen.

Zuizerzeemuseum-Mode-en-de-Zee-opening
  Na de openingsspeeches geeft een gezamenlijke openingsactie de bijzondere samenwerking weer tussen het Zuiderzee Museum en ArtEZ Art & Design. V.l.n.r. Directeur Zuiderzee Museum Stephan Warnik, Voorzitter College van Bestuur ArtEZ Renate Litjens, Directeur ArtEZ Charlotte Bik en Hoofd Fashion Design Matthijs Boelee.  

Als ik thuis de krant doorneem kan ik de verhalen aan de ontwerpen koppelen en ervaar ik de bijzonder creaties zoals bedoeld door de jonge designers. De ontwerpen lijken meer aanwezig dan gepresenteerd in de expositie. De buitengewone bewerking van materialen komt op papier nog beter tot zijn recht. In het tijdschrift zie ik ook ontwerpen die ik in de tentoonstelling heb gemist of alleen delen van heb gezien. Het is duidelijk dat je goed je tijd moet nemen om alle tekst, filmpjes en QR-codes te bekijken wil je tijdens je bezoek een compleet beeld krijgen.

Zuiderzeemuseum-ModeendeZee-3
De materiaalbewerking van de outfit van Monique de Bruin, 2e jaars Fashion Design. Ook vind je in de presentatie het onderzoek van Monique terug n.a.v. vlaggen en kleuren waarbij zij zich voorstelde dat vlaggen rond waren. 

Zuiderzeemuseum-Mode-en-de-Zee-Artez-1
ArtEZ studenten naarstig op zoek naar hun eigen bijdrage in de presentatie. 

Zuiderzeemuseum-Mode-en-de-Zee-Artez-3
Melk & Bloed, Christine Sotiropoulou (2e jaars Fashion Design)
'De traditionele stof melk & bloed is gebruikt als inspiratie voor een nieuw stofontwerp. In plaatst van het rode bloemenpatroon is de chemische formule van Hemoglobine gebruikt. Het is een print geworden voor T-shirts; het kledingstuk waarmee mensen van nu hun voorkeuren, gevoelens en cultuur overbrengen. Bloemen worden een abstracte formule. Het statement is dat macht zich in de moderne tijd koppelt aan wetenschap. 
 

Zuiderzeemuseum-Mode-en-de-Zee-Artez-5
De krant (of tijdschrift zoals het in de presentatie wordt genoemd) bestaat uit twee delen en staat vol met ontwerpen, uitleg en dichterlijke teksten. 

Zuiderzeemuseum-ModeendeZee-6
In het buitenmuseum vind je allerlei oude ambachten terug. Roxy van Bemmel (2e jaars Fashion Design) heeft zich laten inspireren door de drukpers. De drukpers bestaat uit losse onderdelen maar is toch één werkend geheel. Binnen het ontwerp van Roxy is zijn alle panden en mouwen los van elkaar maar vormen toch één geheel.  

Zuizerzeemuseum-Mode-en-de-Zee-4
Rechts: 'Achter de gordijnen van de Zuiderzee krijgt iedereen gelijke rechten ongeacht religie, geaardheid, huidskleur, ras. Iedereen kan zijn zoals je bent.' Victor Klijsen, 2e jaars Fasion Design, ontwierp een personage dat net als zijn oudere broer bestemd is om visserman te worden. Hij droomt van een heel ander leven.
   Links: Dagboek 'Psalmen, Pin-up grils en Palingvissers' van Nick Felix, 2e jaars creative writing.  

Zuiderzeemuseum-ModeendeZee-7
Onderdeel van het ontwerp van Raisa Kok, 2e jaars Fashion Design. 

Zuizerzeemuseum-1
Een deel van de presentatie. De krant speelt een belangrijk onderdeel in het geheel.

Zuiderzeemuseum-ModeendeZee-8
Close-up van het ontwerp van 'Zacht Beeld, Hard Bestaan' van Maxine van Kampen, 2e jaars fashion design.  

Zuizerzeemuseum-Mode-en-de-Zee-2

↑Ontwerpen van vierde jaars en graduates fashion design 2014 en 2015.↓

Zuizerzeemuseum-Mode-en-de-Zee-4e-jaars

Zuiderzeemuseum-ModeendeZee-5
Een colbert met de kraag bevestigd rond de middel doet denken aan de broek van het Volendams visserskostuum. Voor Leroy Sirasit van Halen doet het ook denken aan de dracht in Thailand, het land waar hij vandaan komt. Met dit ontwerp heeft hij een verbinding gemaakt tussen zijn leven hier en zijn oorsprong. 

Uit de krant leer ik dat vormonderzoek vanuit een traditioneel kledingstuk bij de 2e jaars studenten gevoel bijbrengt voor het lichaam. Een colbert wordt op allerlei manieren vastgezet op een paspop waardoor verassende silhouetten, details en materiaalcombinaties onstaan. Deze leggen de basis voor nieuwe ontwerpen, die in verbinding staan met de streekdrachten rond de Zuiderzee. Specifiek elementen als bijvoorbeeld de kraplap krijgen zo een nieuwe plaats. (red.: een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. bron wikipedia) Verder vind je in het tweede deel van de krant de schitterende ballades, verzen en verhalen van de studenten Creative Writing. Neem dus in ieder geval die krant mee na je bezoek!

Zuiderzeemuseum-Mode-en-de-Zee-Artez-2

Mode en De Zee is nog tot en met 25 oktober 2015 te zien in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

www.fashionandthesea.com
www.zuiderzeemuseum.nl

Nog nooit een bezoek gebracht aan het Zuiderzee Museum? Neem een kijkje door de ogen van Monique Tieleman en zie waar designers hun inspiratie vandaan hebben gehaald.