Verslag Interieurbeurs Kortrijk 2010

René Verhoeven  woensdag 20 oktober 2010

Simplicity, karpetten met verhalen en hufterproof kantoormeubilair - een deel van de oogst op Kortrijk 2010. Interieurvormgever René Verhoeven is zeer te spreken over deze tweejaarlijkse Belgische interieurbeurs met de naam "Interieur 2010". Hij keek en wandelde rond en stelde onderstaande impressie voor de lezers van Stylink samen. Wandel je mee?

A must see!
De Meubelbiënnale Kortrijk is naar mijn mening een van de beste meubelbeurzen van Europa. Het voordeel van deze beurs is dat -ie niet megagroot is zoals Keulen en Milaan, waar je altijd het gevoel hebt dat je niet alles gezien hebt. Daarbij komt dat 1 maal in de 2 jaar misschien wel voldoende is voor een meubelbeurs... In Kortrijk zijn bijna geen stands die niet de moeite waard zijn. Het is een echte B2B-beurs die vanuit Nederland goed te bereiken is (als de Belgische spoorwegen niet in staking zijn).

Beursoufit
De hosts en hostessen van de beurs worden per editie gekleed door een Belgische modeontwerper. In het verleden tekenden o.m. Walter Van Beirendonck, Kaat Tilley en Xavier Delcour voor deze uniformen. Voor het INTERIEUR 2010-uniform werd gekozen voor Black Balloon. Cléo Baele & Sarah Bos vormen het creatieve brein achter dit jonge Gentse merk.

60-er jaren-invloeden
Scandinavische meubelen uit de jaren ’60 vormen de inspiratiebron. Ronde vloeiende lijnen, natuurlijke materialen, bekleed met vilt of leer. Toen modern, nu een beetje burgerlijk.

Bram Boo
Voor de vijfde keer heeft de Interieur Foundation een Designer van het Jaar gekozen. Nadat Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning en Sylvain Willenz de prijs ontvingen is dit dit jaar de eer toegevallen aan de ontwerper Bram Boo (1971)

Boo's werk valt niet in een vakje te stoppen. Het is erg sculpturaal en deconstructivistisch. Maar ook: ironisch en verrassend. Het ziet er op het eerste gezicht niet makkelijk produceerbaar uit, maar is het vaak wel. Daar lijken steeds meer fabrikanten - onder meer Feld, Bulo, Indera en Vanerum - van overtuigd en emen zijn ontwerpen dan ook in productie.

 

Bram Boo voor Feld

Deconstructie
Op zoek naar goedkope oplossingen, eenvoudig en pretentieloos. De constructie is zichtbaar en is onderdeel van de esthetiek.

Verlichtingslab Bram Boo

Families
Familie van tegelformaten, familie van bijzettafeltjes die samen verbonden zijn, familie van lampen vormen samen "één" armatuur.

Moroso: kanten kleedjes en dienbladen vormen samen één salontafel.

Geel in aantocht
Al enkel jaren in aantocht, maar tot nu toe nog niet echt doorgebroken. Geel als accentkleur. De consument moet er nog niet veel van hebben. De vormgevers van deze beurs en de meubelontwerpers zijn er dol op. Naast geel ook veel blauw, o.a. bij Minotti.

Pastoe

Pastoe

Flos - verlichting

Flos - verlichting 

Moroso

Moroso

Kantoorspeeltuin
Veel grote, massieve en hufterproof meubelen in rood. Vormgeving is bijna kinderlijk, maar is bedoeld voor volwassenen. Gispen zet deze meubelen in in kantoorconcepten. Ook Studio Lawrence uit ons eigen land maakt reuzemeubelen voor kantoor. Niks kantoortuin, wel kantoorspeeltuin.

Daar is -ie weer: Bram Boo

Daar is -ie weer: Bram Boo

en nog eens (ja, we hebben de smaak van hem te pakken) 

Van: Smooth Factory - foam coated ligbad

Van: Smooth Factory - foam coated ligbad

  Studio Lawrence

Studio Lawrence

Tapijt met verhaal
Moesten karpetten jarenlang unie of gemêleerd zijn, nu is dat een heel ander verhaal. De grote ontwikkeling in tapijtdesigns: weg met de neutrale vloerkleden, een karpet is de drager van een boodschap.

Karpetten bij Moroso

Karpetten bij Moroso

 

 

One-piece
Geen materiaalverspilling: een meubelstuk uit één stuk materiaal. Eenvoud zorgt voor minder belasting van het milieu en is daardoor ook makkelijker te recyclen. 

Nu ja, deze laatste niet helemaal uit één materiaal, maar mooi is -ie wel. Kortrijk, een aanrader dus. Kun je niet nu, houd dan in je agenda over twee jaar een dag of twee vrij! Kortrijk: een must see!