De kleuren van 2013 in mode en interieur

Pantone en AkzoNobel zien blauw

redactie  woensdag 24 oktober 2012

Diep, bijna paarsig blauw is dé interieurkleur van 2013, volgens AkzoNobel. Dezelfde tint kom je ook tegen in de modekleurenbijbel van Pantone, daar heet het Monaco Blue. Waar twee jaar geleden de een geel en de ander knalroze als dé trendkleuren zagen zijn de kleurgiganten het dit jaar opvallend eens. Ook wat betreft de paletten: 

kleurpalet-2013-akzonobelkleurenpalet voor het interieur van 2013 van AkzoNobel

modekleuren-2013-pantone

De modekleuren voor spring/summer 2013 volgens Pantone

Interieurkleuren 2013

AkzoNobel kiest als hoofdthema voor 2013 Connecties. Online worden steeds nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor het aangaan van connecties en het delen van ideeën. Zo bundelen mensen hun krachten en brengen zij veranderingen teweeg. De downside van deze ontwikkeling is de overvloed aan informatie die in hoog tempo over ons wordt uitgestort. De vijf trends die AkzoNobel binnen 'Connecties' onderscheidt zijn:

  • collective passion - switching off - the art of understanding - home factory - visual solace

Alle trends worden geïllustreerd met fraai gestylede interieurs en uitgebreide narratives.

the art of understanding
The art of understanding

disconnected - akzonobel colours 2013

Disconnected

Meer over colours according to AkzoNobel op www.colourfutures.com. Je kunt daar ook het 39 pagina's tellende trendrapport downoaden. 

Fashion colours s/s 2013

Het komende seizoen gaan modeontwerpers in op het verlangen naar zelfexpressie en balans. Het kleurenpalet mengt dynamische, heldere kleuren met zachte, neutrale tinten wardoor harmonie ontstaat. Het palet maakt unieke combinaties mogelijk, aldus Pantone, die zowel praktisch als veelzijdig kan worden toegepast en tegelijkertijd om aandacht vragen. De paletten voor mannen- als vrouwencollecties verschillen niet zo veel van elkaar.

Monaco blue
Monaco Blue wordt omschreven als "een klassieke tint die zowel stabiliteit als diepte aan het palet geeft". Mazzel voor de heren: Monaco Blue "naturally has an air of masculinity". Vrouwen kunnen die vanzelfsprekende mannelijkheid wegwerken met frisse en heldere tinten óf meer diepte en elegantie geven met groen- en poederkleuren.

palet kleuren mannenmode 2013
Pantones palet voor mannenmode in 2013

Ontwerpers aan het woord
Pantone laat in zijn forecastingrapport modeontwerpers aan het woord die hun eigen visie geven op kleurgebruik en inspiratiebronnen. Interessant, net zoals de quotes aan het einde van het rapport waar de ontwerpers ingaan op vragen als is er een kleur die iedereen staat? en Waarom is fashion belangrijk (en hoe helpt het de wereld)? Voor modeprofessionals - van retailer tot ontwerper en personal shopper - het downloaden meer dan waard!