What a genderful world - expo in Tropenmuseum

Stylink.Studio  woensdag 23 oktober 2019

Wat is mannelijk, wat is vrouwelijk en wat is er nog meer? Het Tropenmuseum duikt in de wereld van gender en daagt je uit om je eigen ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid in een internationaal perspectief te plaatsen. Zo kent de Turkse taal geen 'hij en zij', bestaat er in Mexico de 'muxe' als derde gender naast mannelijk en vrouwelijk en tonen politiemannen in Fiji hun autoriteit in een rok. 

tropenmuseum gender genderful world

Roze is voor meisjes

Wat als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien, verschilt per cultuur en verandert door de tijd. De kleur roze is bijvoorbeeld in de VS en Europa niet altijd vrouwelijk geweest. Met speelgoed en kleding laat de tentoonstelling zien dat deze 'meisjeskleur' pas sinds de jaren '50 als zodanig bekend staat. En waar in het Westen veelal vrouwen een rok dragen, is dit in andere culturen een toonbeeld van mannelijkheid. Zelfs de tweedeling in man en vrouw is niet overal vanzelfsprekend: India, Samoa en Mexico hebben drie erkende genders, verschillende Native American gemeenschappen kennen er zelfs vijf.

Muxe -3e-gender-Mexico What-a-Genderful-World Tropenmuseum Creditline-Mario-Patino-Sanchez -Photography.-Lukas-Avendano -Muxhe-Model
Muxe, de derde gender in Mexico. Foto: Mario Patiño Sanchez, model: Lukas Avendaño, Muxhe

Festivalsfeer

De tentoonstelling belicht verschillende genderthema's in een heerlijke over-the-top vormgeving. Je gaat zelf aan de slag, wat voor verrassende eyeopeners kan zorgen. Duik in de ballenbak met borsten en bedenk wat het betekent als je gereduceerd wordt tot object. Laat je fotograferen in een 'typisch mannelijke of vrouwelijke' pose. Vergeet vooral niet te plaats te nemen op de speciaal voor vrouwen ontworpen stoel van ontwerper Anna Aagaard Jensen, waarop je alleen wijdbeens kunt zitten (geloof me: dat voelt ongemakkelijk). 

anna-aagaard-jensen-basic-instinct-chairs-furniture-gender
'Basic instinct' chairs van Anna Aagaard Jensen laten je manspreading ervaren

Tropenmuseum
Het Tropenmuseum is een museum over mensen, culturen, hun tradities en objecten. Het museum plaatst actuele onderwerpen in een wereldwijde context en biedt bezoekers daarmee nieuwe perspectieven. Op de verschillen na zijn we gewoon hetzelfde.

Praktisch