Fashion Clash Festival

Stylink.Studio  dinsdag 05 november 2019

Afgelopen weekend presenteerde FASHIONCLASH de 11e editie van het internationale en interdisciplinaire modefestival in Maastricht. In deze editie toonden meer dan 100 ontwerpers en (podium)kunstenaars uit de hele wereld hun werk aan een internationaal publiek. Het programma bestond uit shows, exposities, fashion talks, theater- en dansperformances, awards en wat-al-niet. 

GARCIABELLO photo Candelo Santiago
GARCIABELLO won de Fashion Makes Sense Award juryprijs foto: Candelo Santiago

Op vrijdag 1 november opende het festival met de Dress to Protest performance; aansluitend waren er de modeshows NextGen, Clash, NextLevel, BODY ALUMNI en Partner & Awards. Het modeshow programma werd afgesloten met uitreiking van publieks- en juryprijzen in verschillende categorieëm. 

BUMAGN fashionclash festival show PASARELLAPHOTO
Geen prijs, wel een fantastische show van Bumagn. Foto: Passarellaphoto 

De publieksprijs van de Fashion Makes Sense Award 2019 ging naar Iris van Wees; de juryprijs was voor GARCIABELLO. Er was een eervolle vermelding voor Elke Lutgerink. 

irisvanwees photo DarrenSmith 
Iris van Wees ging er vandoor met de publieksprijs. Foto: Darren Smith

Winnaar van de FASHIONCLASH Festival Talent Award 2019 was TVDB (Tom Van der Borght), die ook de Clash public award won. De NextGen public award ging naar Chiron Floris. 

fashionclashfestival tom van der borght passarellaphoto 2019
Tom van der Borght won de Festival Talent Award én de Clash public award. Foto: Passarellaphoto

Exposities, performances & talks: the route

Naast de shows was er 'the route', een uitgebreid programma in het centrum van Maastricht. Zo presenteerden Nederlandse ontwerpers Ebby Port en Henkjenz hun nieuwste collecties in The Student Hotel en was er bij Mosae Forum een installatie van Peut-Porter collectief uit Londen.

new fashion narratives // bureau europa laura-knipsael #fashionclash
New fashion narratives in Bureau Europa - foto: Laura Knipsael

Interessant was ook de New Fashion Narratives expositie bij Bureau Europa. Modeontwerpers in deze tentoonstelling onderzoeken de grenzen van hun discipline en bevragen het systeem en de mode-industrie - met veel humor en verbeeldingskracht. Opvallend daar was ook de installatie van As of Nū, waarin Karmen Samson de fashion forecasting-industrie kritisch tegen het licht houdt.

Over Fashion Clash
Fashion Clash Festival staat voor het ontdekken, stimuleren en mede vormgeven van de ontwikkelingen in de mode en deze ontwikkelingen ontsluiten voor een breed publiek. Behalve een podium bieden voor ontwerpers en kunstenaars, bevraagt FCF de rol van mode in de context van de samenleving. Het festival is een eigenzinnige samensmelting van kunstdisciplines als (mode)vormgeving, theater, dans, film, beeldende kunst en verwelkomt de voorhoede kunstenaars die verder kijken dan hun discipline en inhoudelijke context vooropstellen.