Fashion Statements - mode en identiteit

Stylink.Studio  vrijdag 16 augustus 2019

Tot en met 8 september 2019 presenteert het Amsterdam Museum Fashion Statements, een tentoonstelling over mode en identiteit vroeger en nu. In de tentoonstelling zijn meer dan 75 historische kostuums te zien: kleding die mensen gebruikten om zichzelf te uiten of om een boodschap over te brengen. Ook vroeger was mode een manier te laten zien wie we zijn en waar we voor staan.

collage Fashion Statements

Cultuur en klasse
In de achttiende en negentiende eeuw was mode een handig communicatiemiddel - je zag meteen wie je voor je had. Droeg je zwart? Dan was je rijk of in de rouw. Was je hoepelrok enorm breed? Dan had je genoeg geld om het breed te laten hangen – en ondertussen kwam je slanke taille ook nog fijn uit. Had je die slanke taille niet? Dan was daar het vormgevende korset waarin je werd ingesnoerd, zwanger of niet, om in het silhouet van dat moment te passen.

Heden en verleden
In de tentoonstelling zetten hedendaagse ontwerpers - onder wie Patta, Bas Kosters,  Karim Adduchi en Marga Weimans - hun creaties naast én tegenover de historische collectie van het Amsterdam Museum met mode uit de achttiende en negentiende eeuw. Het is een dialoog tussen het heden en verleden; een uitwisseling van statements. 

fashion statements amsterdam museum

Praktisch:

  • De tentoonstelling is te zien tot en met 8 september 2019
  • Het Amsterdam Museum is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur
  • Adres: het museum heeft twee bezoekersingangen, aan de Kalverstraat 92 en de Sint Luciënsteeg 27 in Amsterdam
  • Meer informatie