Summer time! Opladen bij de mooiste tentoonstellingen

Nina de Haan  woensdag 24 juli 2019

Deze zomer vind je in de Nederlandse musea nog heel wat must-see-exposities die na de zomer aflopen. Je weet dat musea naast cool ook heel koel zijn – dat maakt de zomer perfect voor een bezoekje aan een van deze prachtige tentoonstellingen.

Design in een Zuiderzee-setting

Altijd een aanrader – met of zonder kinderen – het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Tot en met 27 oktober kun je daar de Designroute volgen, een soort speurtocht door het openluchtmuseum die je langs werk van onder andere Viktor & Rolf, Studio Job en Richard Hutten voert. Trek gerust een hele dag uit voor een bezoek aan dit museum!

zuiderzeemuseum design route


Groningse pareltjes

Onmisbaar voor stylisten: de tentoonstelling Pronkjewails in het Starckpaviljoen van het Groninger Museum. Gastconservator John Veldkamp, oud-eigenaar van een in Groningen beroemde designwinkel, kreeg de vrije hand om het paviljoen in te richten met keramiek en glas. De tentoonstelling toont een deel van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van meesterlijke stillevens van prachtige objecten. Wegens succes is deze tentoonstelling overigens verlengd tot 22 maart 2020, dus je hebt nog wel even de tijd om er te gaan kijken en inspiratie op te doen.

pronkjewail groninger museum


Pinball Wizard in het Stedelijk Museum Amsterdam

Ook tot en met 18 augustus: 'Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong' in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ga aan de gang met echte flipperkasten of bouw je eigen exemplaar in het Lab. Hoe leuk is dat?

pinball wizard stedelijk museum amsterdam


CODA Paper Art & junior 

Ook het CODA Museum in Apeldoorn heeft aandacht voor kinderen. Het CODA junior gedeelte van het museum is zeer uitgebreid: er is een FabLab waar je 3D kunt printen of lasersnijden, er is een GameZone en een VR Lab. Genoeg gemaakt? Tijd voor wat ontspanning? Duik dan in de Boekenbuis.

Voor ouders is het ook geen straf om een bezoekje te brengen aan CODA, want elke twee jaar staat CODA Museum in het teken van papierkunst en –design tijdens de tentoonstelling CODA Paper Art. Van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst. Ontdek de pracht van papier tot en met 27 oktober in het CODA Museum.

coda paper art 2019


Sculpturen in ArtZuid

Tot en met 15 september kun je aan de wandel in de beeldenexpositie ArtZuid in (lommerrijk) Amsterdam-Zuid. Moderne en hedendaagse figuratieve beelden worden afgewisseld met interactieve ruimtelijke installaties. Er is een uitgebreide randprogrammering, met onder meer rondleidingen, artist talks, lezingen en een knutselatelier voor kinderen. Er is bijna iedere dag wel iets te doen – meestal gratis toegankelijk bovendien.

artzuid


Neuhaus - not a walk in the park

Een tentoonstelling met een uitgebreide randprogrammering is 'Neuhaus' in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. 100 jaar na de oprichting van het beroemde Bauhaus, blaast Neuhaus de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in. Voor iedereen die het eeuwig jammer vindt dat het Bauhaus niet meer bestaat, en benieuwd is naar het multidisciplinaire karakter van de fameuze kunstacademie. Check het rooster op de website voor meer informatie.

Neuhaus Het Nieuwe Instituut Rotterdam 2019


Slakkenslijm en design

Met 'Nature' programmeert het Cube Design Museum in Kerkrade een expositie met meer dan 60 baanbrekende, actuele designprojecten die oplossingen laten zien om op een andere manier om te gaan met de natuur. Plastic gemaakt van algen, textiel gekleurd door regendruppels en verband dat de natuurlijk helende voordelen van slakkenslijm nabootst zijn enkele voorbeelden van de ingenieuze projecten uit de expositie.

cube design museum kerkrade 2019 nature


Virgil Abloh in Weil am Rhein

Even de grens over voor dé place to be deze zomer: de Vitra Campus in Weil am Rhein, waar creatief genie Virgil Abloh een fantastische installatie realiseerde. TWENTYTHIRTYFIVE brengt de artistieke ontwikkeling van een adolescent inventief in beeld, door middel van interieurproducten van Jean Prouvé en Charles en Ray Eames. Het eerste deel van de installatie toont het interieur van de adolescent op dit moment, nu hij 20 is. In 2035 is hij 35 en heeft zijn smaak zich ontwikkeld. Abloh heeft voor deze bijzondere samenwerking 3 producten herontwikkeld die in beperkte oplage verkrijgbaar zijn op de Vitra Campus.

vitra virgil abloh


Het Hem - 'Tate Modern aan het Noordzeekanaal' 

In juni opende 'Het Hem' op een voormalig fabrieksterrein bij Zaandam. De programmering beweegt mee met de seizoenen: vier keer per jaar brengt 'Het Hem' een nieuw 'Chapter' dat je meeneemt in de wereld van de huidige creatieve makers en denkers. Tot en met 1 september is dat een expositie van streetwear- en lifestylemerk Patta. Heel tof zijn de Do-Something-Sundays waarbij je zelf aan slag mag (check de kalender). Maar de hoofdrol is toch wel weggelegd voor de locatie zelf: een zee van rauwheid en ruimte.

het hem zaandam patta


Modern Nederland in Den Bosch

Tot en met 18 augustus te zien in Design Museum Den Bosch: 'Modern Nederland 1963-1989 – De vormgeving van een gidsland'. De tentoonstelling geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Een feest van herkenning voor iedereen boven de dertig. In de zomervakantie zijn er ook verschillende workshops voor kinderen, dus neem je kroost gerust mee. 

Modern Nederland design museum den bosch


Ook de moeite waard:

Missen we nog iets? Tips zijn welkom: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Over Nina de Haan
Nina de Haan (1982) studeerde zomer 2019 af als interieurstylist bij Academie Artemis. Eerder had ze al haar master Europese studies afgerond en werkte ze als editor en product manager bij verschillende interieurmerken en -winkels. Nina was van januari tot juli 2019 stagiair bij Stylink.
Nina op LinkedIn