Masterclasses Indiase textieldruk in De Museumfabriek

Anna Borsboom  vrijdag 09 november 2018

Van 27 t/m 29 november delen grootmeester-ambachtslieden uit India in De Museumfabriek hun kennis over textieldruk in exclusieve masterclasses. In drie dagen tijd leer je hoe je volgens een eeuwenoude traditie kunt bloksnijden, blokdrukken, tie en dye uitvoert en met de bamboepen textiel kunt bewerken.

#blockprint #museumfabriek #textiel #India #crafts  

De meeste ambachtslieden zijn negende generatie meesters. Allemaal zijn ze in het bezit van een national award, dit betekent dat ze in India op nationaal niveau excelleren in hun ambacht. Op dag 1 werk je met twee leermeesters die ieder hun specialisme onderwijzen; op dag 2 werk je met de andere twee leermeesters. Op de derde dag kies je jouw twee favoriete meesters en sluit je de driedaagse masterclass af met een scala aan gedrukte lappen textiel. De masterclasses zijn per dag te reserveren. 

De Tijdelijke Textieldrukkerij

Deze masterclasses komen voort uit een samenwerking tussen de Textiel Factorij en De Museumfabriek. De Textiel Factorij verbindt Nederlandse kunstenaars en vormgevers met Indiase ambachtslieden en laat zien hoe gezamenlijk erfgoed ook nu inspireert en leidt tot nieuwe interpretaties van ambacht. Het resultaat van deze samenwerking is te zien in ‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’, een expositie over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken. 

textielfactorij #blockprint #india #textiel #crafts #workshop #masterclass

Gezamenlijk erfgoed Nederland en India
De Textiel Factorij is een researchproject gebaseerd op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond er een levendige handel in Indiase sits: katoen beschilderd met veelkleurige patronen. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met eeuwenoude technieken en hebben daarmee een hedendaagse invulling gegeven aan deze cross-culturele uitwisseling. Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Nederland, in heden en verleden.

Praktisch

  • Datum: dinsdag 27 november, woensdag 28 november en donderdag 29 november
  • Locatie: De Museumfabriek, Enschede
  • Tijd: 10.30 – 16.30 uur
  • Docenten: Sufiyan Khatri, Ghanshyambhai Gajjar, Kirit Chitara, Abduljabbar Khatri en Lipika Bansal van de Textiel Factorij Amsterdam
  • Prijs: € 150 per dag, inclusief uitgebreide lunch
  • Leeftijd: studenten en volwassenen
  • Bij minimaal 25 deelnemers gaat de workshop door. Maximum aantal deelnemers: 30 personen.
  • Let op! je moet iedere dag apart boeken. Annuleren kan tot maximaal drie dagen voor aanvang van de workshop. 

Aanmelden en meer informatie bij De Museumfabriek

beeld via Textiel Factorij