Inspiratie uit Eindhoven

Joëlla de Vries  woensdag 01 november 2017

De Dutch Design Week (DDW) is the place to be om jezelf nieuwe vragen te stellen, inspiratie op te doen en je te laten overtuigen door de kracht van design. Negen dagen lang presenteerde DDW processen, experimenten, ideeën, oplossingen en antwoorden van meer dan 2500 designers. Joëlla de Vries van Retailtheater laat in dit blog zien wat haar triggerde op DDW17.

forbo flooring #forbo #inspiration #material #ddw17
beeld via Forbo Flooring

Diversiteit in duurzaamheid

Duurzaamheid. We kunnen niet meer om het onderwerp heen. Het is op DDW dan ook op veel verschillende niveaus te bewonderen. Het begint al bij het toegangspolsbandje dat gemaakt is van gerecyclede petflessen. Over de twee doordachte projecten hieronder wil je zeker meer weten.

Precious Plastic
Plastic spullen worden bruikbaar en mooi. Ontwerper Dave Hakkens 'hergebruikt' de creatieve setting van Sectie C om zijn ontwerpproces scherp in beeld te brengen: re-use van plastic afval tot nieuwe, alledaagse producten en prachtige kunstopbjecten.

Dave Hakkens // Precious Plastic // Dutch Design Week #ddw17 #dutchdesign #recycle #plastic #davehakkens
Etalage Bijenkorf Eindhoven. Berg plastic wordt bergkristal. Beelden: www.davehakkens.nl

DDW17 Dave Hakkens #recycle #dutchdesign #davehakkens #diy #plastic 
Ontwerpproces Precious Plastic op locatie Sectie C. Beeld: Joëlla de Vries, RetailTheater 

Twenty
CO2-besparende verzorgingsproducten. Eén van de toepassingen van Twenty, een concept van Mirjam de Bruijn. Ze is één van de jonge ontwerpers die HEMA uitnodigde om haar duurzame en sociale design verder te ontwikkelen met het HEMA expertteam. Twenty brengt het toevoegde water in verzorgingsproducten terug van 80 naar 20 procent. In deze video zie je hoe consumenten voor gebruik water toevoegen aan tabletten, granulaten en capsules. De werkwijze reduceert plastic afval en CO2-uitstoot.

Dutch-Design-Week // Mirjam de Bruijn #ddw17 #mirjamdebruijn #twenty #sustainable  
Concept Twenty van Mirjam de Bruijn gefotografeerd door Femke Rijerman

Graduation show DAE

Minded, het overkoepelende thema van de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven, laat bezoekers kennis maken met het fundamentele karakter van onderzoek. De resultaten van denken (mind), het eigen maken van een onderwerp (mine) en opdiepen van informatie (mined) worden gecombineerd tot actuele concepten en producten.

Een voorbeeld daarvan is de Elemental Cabinet - een afstudeerproject dat bijblijft! Ontwerpers hebben dankzij nieuwe technieken oneindig veel keuze in kleur, materiaal en vorm. De dilemma's die daardoor ontstaan, verbeeldt Kostas Lambridis in zijn ontwerp met lagen en tegenstellingen. Hij studeerde cum laude af. 

DDW Kostas Lambridis // Elemental Cabinet // #interior #furniture #design #ddw17 #kostaslambridis
Graduation Show, Elemental Cabinet van Kostas Lambridis. Beeld: Joëlla de Vries, RetailTheater

Technologie voor vandaag

Will the future design us? Maak kennis met de toekomst en ontdek producten die beleving toevoegen aan een winkelbezoek: van interactieve (plak)tattoos tot sprookjesachtige zeepbubbels die niet zijn wat ze lijken. Ook geurtherapie in kleding en robots zijn voorbeelden van hoe wetenschap en technologie ons mogelijkheden aanreiken die de fysieke winkelomgeving versterken of zorgen dat die als een klantenmagneet werkt. Hier zie je de retail-interieurtrend Transforming aan het werk, één van de vijf retailtrends die we in het CO-LABORATORY-event afgelopen juni bespraken. 

DDW-Interactieve-tatoeage-Manifestations-RetailTheater #ddw17 #dutchdesign #interactivetattoo #tattoo #interactive #skin
Tijdelijke, interactieve tatoeage: met DuoSkin kun je bijvoorbeeld mobiele apparaten aansturen. Bron

Triggers toepassen met RetailTheater

De verschillende gebieden van de Dutch Design Week triggeren voor eindeloos veel toepassingen in interieur, design en retail. Ben je benieuwd hoe je al die inspiratie inzet voor jouw specifieke retailomgeving? Op maandag 27 november delen diverse sprekers, onder wie retailexpert Carin Frijters, de laatste trends en frisse inzichten tijdens het Co-Lab in Broeinest Rotterdam. Be there!