DDW17 - wat te zien & wat te doen?

Monique Tieleman  vrijdag 20 oktober 2017

Van 21 tot 29 oktober neemt de Dutch Design Week Eindhoven weer over. Het spektakel lijkt ieder jaar groter te worden, wat het niet eenvoudig maakt om een programma samen te stellen. Hieronder alvast een aantal 'must sees' van de 16e editie van DDW! 

Volg je Stylink al op Instagram? Daar delen we tijdens DDW17 onze vondsten

Stretch: yoga voor de hersenen

Het centrale thema van DDW17 is 'stretch'.Dit thema moet zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten de comfort zone te wagen. 

stretch ddw17 #dutch #design

"Ontwerpers hebben revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend, soms confronterend. Dutch design is in die zin yoga voor de hersenen. Rekoefeningen voor wie niet vast wil roesten," zegt Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation daarover. Door de geest te stretchen ontstaat ruimte om te innoveren. Om te veranderen van richting, van werkwijze, van omgeving en van visie op de wereld. Om over grenzen heen te gaan en de nieuwe standaard te definiëren. 

Gaat dat zien

Kiki van Eijk en Joost van Bleijswijk #dutchdesign #ddw17 #tinkering #design #spacial #interior
Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk: 'The Tinkering Labs'

The Tinkering Labs
Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk stellen tijdens de Dutch Design Week hun nieuwe atelier open met de expositie 'The Tinkering Labs'. Gesitueerd in een voormalig Philips laboratorium, omarmen Kiki en Joost het knutselend experimenteren. Een laboratorium waar het fysiek en spontaan werken met materialen en gedachten leidt tot autonome en vernieuwende ontwerpen. Ook kan het knutselen de basis vormen voor industrieel vervaardigde projecten.

the young collectors #ddw #collection #ddw17 #dutchdesign
The Young Collectors - beeld: Noortje x Noortje

The young collectors
Dwaal als een voyeur door de woning van twee jonge design- en kunstcollectors. Studio Thier&vanDaalen ontwierp een opmerkelijke keuken en cureert de 'voyeuristische expositie' in dit gerenoveerde jaren dertig woonhuis. Let op: de expo is maar een aantal uren per dag te bezoeken

Rive_Roshan // Form& Seek #design #vase #ddw17 #glass #formseek
Op-vase; ontwerp van Bilge Nur Saltik // Form&Seek // 

Rive Roshan and Form&Seek
Studio Rive Roshan is een designduo dat bestaat uit Australisch ontwerpster Golnar Roshan die, samen met haar partner Ruben de la Rive Box, na 5 jaar Londen verruilt voor Nederland. Werk van de studio was afgelopen weekend te zien op Big Art en zal tijdens DDW17 onderdeel zijn van het collectief Form&Seek. Te zien bij (H)eerlijk anders; onderdeel van Kickstarter programma.

Seminars, lezingen, workshops

Zoals ieder jaar is er weer een ruim aanbod aan seminars, lezingen en workshops.  Een compleet overzicht vind je op de DDW-site, waar je verder kunt filteren op thema en discipline. (Frustrerend feitje: vaak vind je niet meer dan een titel en de naam van de organiserende partij.) O, let op: vaak moet je je vooraf aanmelden. 

Age of Wonderland
Er is een dagelijkse talkshow van 'Age of Wonderland', een initiatief van het nieuwe internationale designplatform World Design Event. De talkshows zijn bedoeld om te leren van elkaar: "aim is to rediscover knowledge, challenge beliefs, and exchange life lessons with others. To make the world a better place, we need to embrace change on an individual level, and inspire others to do the same". Je begrijpt het al: de voertaal is Engels. 

Kleur
Voor veel ontwerpers, stylisten en architecten relevant: de workshop Colour Design van NCS Colour in Broeinest. Aanmelden noodzakelijk, ook hier is de voertaal is Engels. 

Crafts
De vraag stellen is 'm beantwoorden: does craft meet design? Er is een heuse expertmeeting over de toekomst van 'creative crafts', georganiseerd door Crafts Council. Aanmelden noodzakelijk, voertaal: Engels. 

Exposities

Graduation show Design Academy Eindhoven: Mined 
Meer dan ooit heeft de jongste generatie ontwerpers twijfel tot hun instrument gemaakt. Door te vragen en te blijven vragen komen de noodzakelijke nieuwe perspectieven boven water. Door fundamenteel nieuwsgierig te zijn naar ieder aspect in de totstandkoming, verspreiding, gebruik en perceptie van een product is het wellicht mogelijk om een kern bloot te leggen. Onder de noemer 'Mined' richt Design Academy Eindhoven dit jaar het vizier op het fundamentele karakter van het onderzoek en van de synthese in het gerealiseerde werk: het resultaat van denken (mind), eigen maken (mine) en opdiepen (mined). 

dutch invertuals // image: Raw Color #dutchinvertuals #dutchdesign #ddw17 #material #experiment #design #rawcolor
Dutch Invertuals. Beeld: Raw Color

Dutch Invertuals: Fundamentals
Een inspirerende reis naar de basis van het ontwerpproces. 45 Invertuals onthullen meer dan 800 objecten die doorgaans verborgen blijven in het archief van hun studio's. Ze bieden een blik in hun privécollectie, wat een duidelijke illustratie van hun persoonlijke identiteit oplevert. Het delen van deze inspirerende artefacten laat de bezoeker verschillende opvattingen over vorm, materiaal, en schoonheid ervaren.

Van Abbemuseum: Beyond Generations 
Expositie met werk van verschillende generaties ontwerpers die studeerden aan Design Academy Eindhoven. In aanloop naar haar 75-jarige jubileum kijkt Design Academy - opgericht in 1947 - terug op de sporen die zij naliet in de samenleving. Beyond Generations is de eerste in de serie Traces; vijf opeenvolgende tentoonstellingen in het Van Abbemuseum.

Core Studio: Hardcore 
HARDCORE is a new exhibition by Core Studio, after the success of last year POPCORE exhibition they are embarking on a new journey. Where last year's exhibition was about a playful and naive answer to our times, this year's trend vision bring us much more down to earth.The HARDCORE exhibition revolves around elemental materialities, materials that create a world which is more lasting. Exploring a counter digital movement from a design perspective.

The Einhoven Academy for Industrial Design: The seed of the DDW
De Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven, opgericht in 1947, was de eerste akademie van Nederland die na de Tweede Wereldoorlog studenten opleidt tot industrieel ontwerper, een voor die tijd nieuw vak. De expositie toont historisch beeldmateriaal en werken van alumni over een periode van 40 jaar. Locatie: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

as above-so below #dutchdesign #material #design #research
Als above, so below // Kirstie van Noort en Xandra van der Eijk // beeld: Ronald Smits

As Above, So Below
Elk jaar daalt er een geschatte hoeveelheid van 37.000-78,000 ton aan sterrenstof neer op aarde. 'As Above, So Below' is een project dat het potentieel van micrometeorieten als nieuwe bron voor grondstoffen onderzoekt. Het project is een eerste samenwerking tussen Kirstie van Noort en Xandra van der Eijk.

algoritmisch historisch museum-ddw17
Algoritmisch Historisch Museum // Beeld via SETUP

Algoritmisch Historisch Museum 
De belofte is dat algoritmes de wereld eerlijker, mooier en productiever maken. Algoritmes zijn immers gemaakt van pure wiskunde. Die kennen toch geen vooroordelen? Nou, nee. Algoritmes drijven op data. Die data komen uit een sociale context. Interaction performance designer Casper de Jong verkent drie periodes uit de Nederlandse geschiedenis waar geen algoritmes waren nu mét algoritmes. Hadden we met een zelfbevestigende feedback loop wel afgerekend met het onrecht, de ongelijkheid of de beklemmende moraal uit het verleden? Organisatie: SETUP.

we know how you feel // #ddw #vpro #ddw17 #privacy
We know how you feel // beeld: Noortje Knulst

We know how you feel
Stel je voor dat Netflix straks door middel van een hartslagmeter in je smartwatch weet in welke bui je bent, of dat de NPO Gemist app via je smartphone meet dat je een bepaalde serie te spannend vindt? Wil je op maat bediend worden of hou je je emoties liever voor jezelf? En wat betekent het voor onze privacy? Van wie is jouw emotie-data eigenlijk? Deze vragen en meer staan centraal in We know how you feel, waarin VPRO Medialab onderzoekt hoe draagbare technologie een rol kan spelen bij het maken en gebruiken van media.

DDW vanaf de bank

Van 24 t/m 28 oktober zendt de VPRO iedere avond om 22.55 uur op NPO 2 het programma De Toekomstbouwers uit. Hierin praat Wilfried de Jong met acht jonge ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. Juryleden Afaina de Jong, Koert van Mensvoort en Martijn Paulen luisteren mee, vragen door en belonen een van de ontwerpers met het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

De opnames vinden plaats op zaterdag 21, maandag 23 en vrijdag 27 oktober. Je kunt erbij zijn! Dan eerst even aanmelden

We houden je op de hoogte via Instagram!