Fashiontrends AW 2017/18: actie geeft reactie

Christel Benning  dinsdag 30 mei 2017

Dat mode zich niet onttrekt aan ontwikkelingen in de wereld is komende winter goed zichtbaar: veel modeontwerpers maken duidelijke statements. In het Amerika van Trump overheerst protest; in Europa zien we vooral bezinning. 

De revival van het feminisme is duidelijk zichtbaar in mode. De genderloze generatie is opgestaan en punkinvloeden uit de jaren 80 worden geherinterpreteerd in designs die een mooie toevoeging laten zien van vrouwelijke en zachte elementen als vredesduiven (bij Alexis Mabille) en kant bij Ann Demeulemeester. Ontwepers uit Milaan, Londen en Parijs laten hebben veel aandacht voor kunst en cultuur, folklore en erfgoed.

Vakmanschap is key voor het winterseizoen van 2017/18!

Trend 1: Mod Style

De opkomst van verandering en vernieuwing in de jaren 60 en de daaropvolgende crisisjaren van de jaren 70 zorgde voor het ontstaan van nieuwe stromingen in de jeugdscene. Opeens bevolkten mods, provo's en punkers het straatbeeld. In de huidige tijd tekenen vergelijkbare tendensen zich af. Designers kiezen massaal voor silhouetten en materialen die zo uit deze decennia weggelopen kunnen zijn. Corduroy, fluweel, en retroprints op blouses met grote afgeronde kragen worden veelvuldig gebruikt. Ook de haarddrachten zijn duidelijk geïnspireerd op de jaren 60.

Suede trenchcoats en leren battledress jasjes voeren de boventoon. Kleuren zijn geënt op de tinten uit de behangcollecties van toen.

mod style #fashion #trends #aw1718 #modstyle
Dries van Noten, Zonnebril Miu Miu, meubel Pastoe, Stella McCartney, Bottega Venneta

Trend 2: Sophisticated Punk

Een duidelijke trend, die in navolging op de Mod Style mode zich laat inspireren door de jaren 80. Protest en actie uiten zich met slogans op T-Shirts; ook leer en zwart zijn duidelijk vertegenwoordigd. Het feminisme beleeft een revival met bij een groot aantal designers een duidelijke oproep voor gelijkheid met als ultieme uithangbord bij Prabal Gurung een T shirt gedragen door de designer zelf met tekst: "That is what a feminist looks like'.

Stoere materialen en afwerkingen worden gecombineerd met prachtig tere stoffen als kant, tule, chiffon en organza. Vrouwelijk en sophisticated, ook de silhouetten. Qua make-up zijn de punkjaren ook een inspiratiebron voor de designers. Stoer en krachtig: power!

sophisticated punk #fashion #trends #aw1718 #punk #style
Eudon Choi, beeld punkers en makeup via Pinterest, vrijstaand beeld Jasper Conran, laarsjes Alexander McQueen.

Trend 3: Oude Meesters

Van Maria tentoonstelling in het Utrechtse Museum Catharijneconvent tot een ode aan Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn in Den Haag, cultureel erfgoed en belangstelling voor de 'oude meesters' op kunst- en ontwerpgebied is groot. Zowel materialen en vormstudies laten zien dat er een revival is van het ambacht. Kant, enorme kragen, maar ook borduursels en gobelinstoffen worden gebruikt voor kunstzinnige mode. Kleuren lijken zo uit een schilderij van Rembrandt gehaald te zijn.

Ann Demeulemeester laat modellen paraderen met geweldige hoofddeksels, die gelijkenis vertonen met de kraplappen van het Zeeuws meisje. Bij Thom Browne zien we z.g. gamaschen over schoenen en de modellen hebben iets weg van kostschoolmeisjes uit het begin van de 20e eeuw.

oude meesters trends aw 2017-18 #art #inspiration #fashion #trends
Alberta Ferretti, schoenen Miu Miu, Dolce and GabbannaAnn Demeulemeester.

Trend 4: Rise and Shine

Het universum en de toekomst blijven intrigeren. Van kunstmatige intelligentie tot sleutelen aan ons DNA - waar gaan we naartoe? Ook bij merken als Chanel is veel aandacht voor 'space'. Glans, ruimtelaarzen in sixties style en gewatteerde capes doen denken aan de vroegere series van Star Trek.

Stoffen hebben een metallic finish of designers hebben gebruik gemaakt van tafzijde met zijn iriserende werking of glanzend satijn. Silhouetten zijn volumineus of juist aangesloten met een meer mannelijke touch. Bij Scott en Gucci dragen de modellen brillen met sterren of spacemonturen .

'Beam me up, Scotty'

rise and shine aw 2017-18 #space #fashion #trends #aw1718
Chanel, bril: Gucci, Dries van Noten, enkellaarsje Ellery

Over Christel Benning
Christel Benning is de eigenaar van CBStyling, een styling- en adviesbureau dat zich bezig houdt met prognosestyling voor vakbladen, conceptontwikkeling voor merken en labels, fotostyling voor commerciële en redactionele opdrachtgevers en stylingadviezen aan opdrachtgevers in de zakelijke markt. Daarnaast doceert zij aan Artemis in Amsterdam en geeft ze workshops en cursussen aan startende creatieve professionals en studenten die toelating willen doen voor een academie. Voor Stylink schrijft ze over mode: trends, collecties, materialen, kleuren, dessins en styling.
www.cb-styling.nl