We hebben een winnaar! Ontwerpwedstrijd Queens of Sardines

Queens of Sardines  dinsdag 20 december 2016

Wat kun jij toevoegen aan al die fantastische verpakkingen voor sardines die er al zijn, vroegen we. De opdracht was simpel: maak een eigen ontwerp (foto, illustratie of collage) in het formaat 91 x 47 mm. Dat hebben we dus geweten. 

We ontvingen heel veel ontwerpen, met een enorme variëteit aan invalshoeken en gebruikte technieken - van illustratie tot fotografie, van strak-grafisch tot handgeborduurd. Dat maakte het een aardige kluif om een selectie te maken - al waren we het over meteen eens over het winnende ontwerp. Gefeliciteerd Anja Brunt

Anja Brunt winnaar ontwerpwedstrijd Queens of Sardines #packaging #collage #sardines #rubbish #plasticsoup
het winnende ontwerp: een collage van aan het strand gevonden afval door Anja Brunt

De jury - bestaande uit Bart van Olphen (Fish Tales), Marjan Ippel (Talkin' Food) en Queens of Sardines Natasha Tastachova en Anna Borsboom - was unaniem over het winnende ontwerp van Anja Brunt. Vanwege de originaliteit van haar ontwerp én omdat het perfect aansluit bij de missie van Fish Tales: "laten zien hoe leuk en makkelijk het is om van duurzaam gevangen vis te genieten".

We hadden dus een winnaar, maar tegelijkertijd waren we zo enthousiast over andere inzendingen dat we ter plekke tot een nieuwe categorie besloten: die van de runners up. 

Runners up!
Drie ontwerpers delen de tweede plaats: Iris Bennink, Elena Lovich en Dorien Bellaar. Van harte gefeliciteerd!

Iris Bennink, runner up ontwerpwedstrijd Queens of Sardines #packaging #sardines #designcompetition #illustration #fish #fishart Het ontwerp van Iris Bennink, student product design op de HKU

Elena Lovich ontwerp verpakking sardines #tincan #sardines #lemon #packaging #competition #designcompetitionSchilder en illustrator Elena Lovich liet zich voor haar ontwerp inspireren door een reis die ze maakte langs de Spaanse Atlantische kust, waar ze sardines at die - vers uit de oceaan - werden gegrild op kolen waartussen laurier was gelegd, om vervolgens opgediend te worden op grote borden, gededoreerd met citroenschijfjes. "Het smaakte en rook zo heerlijk dat het nog steeds in mijn geheugen gegrift staat." 

Dorien Bellaar, runner up ontwerpwedstrijd Queens of Sardines #illustration #sardines #packaging #mermaid
Ubercute! Ontwerp van Dorien Bellaar a.k.a. Schaap over de Dam

Binnenkort in de winkel!
Om het echt leuk te maken: de vier ontwerpen worden allemaal gebruikt voor de verpakking van een nieuwe lijn van Fish Tales! Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde, maar we laten 't weten als het zo ver is. 

We willen alle ontwerpers, illustratoren, borduursters, wevers, fotografen en andere creatieven hartelijk bedanken voor jullie deelname - het was echt een feest om al die verschillende ideeën bij elkaar te zien! En dank natuurlijk ook aan Bart van Olphen en Marjan Ippel, fijn om met jullie samen te werken. 

Volg ons op Instagram en Facebook, daar zullen we ook de andere ontwerpen laten zien.