Kleur, textiel, lifestyle en food @ Dutch Design Week 2016

No22/MoniqueTieleman  woensdag 19 oktober 2016

Tips & must-sees

Het thema 'The Making Of' van Dutch Design Week 2016 maakt de diversiteit in de designwereld nog duidelijker zichtbaar dan in voorgaande edities. Die verscheidenheid zit 'm in de disciplines en eindproducten, en er is ook aandacht voor de verschillen in opleiding, onderzoek, werkwijze en gebruik van materiaal van de makers. De bezoeker krijgt een 'kijkje in de keuken' van de maker en kan er in een aantal gevallen ook deel van uitmaken.

Duidelijk is, dat er steeds meer onderzoek is binnen het digitale ontwerpproces en naar het digitale eindproduct - al dan niet in combinatie met sociale vraagstukken. Daarnaast zijn er ook veel producten waarbij het materiaal voorop staat. Eén ding is zeker, het beeld in het DDW-programma knalt van het scherm door de veelkleurige presentaties en uitkomsten die veelal gericht zijn op de toekomst. Wij maakten een selectie uit het programma. It's gonna be a colorful designweek! 

Future Colors and Concepts

'Behind the Scenes @ Nothing Like Home' door Ingrid van der Veen & Ron Greve #DDW16 #DutchDesign #colourBehind the Scenes @ Nothing Like Home live fotoshoot door Ingrid van der Veen & Ron Greve in Bibliotheek Witte Dame, Emmasingel

Nothing Like Home
In de bibliotheek van de Witte Dame presenteren interior designer Ingrid van der Veen & fotograaf Ron Greve met de 'Behind The Scenes @ Nothing Like Home' live fotoshoot een kijkje achter de schermen. In een decor met veel kleur worden met design, kringloop en zelfgemaakte objecten bijzondere settings gecreëerd en vastgelegd. Bezoekers kunnen een quickscan op basis van sfeer en kleur krijgen van hun eigen interieur. 

Disposition door Ulrike Jurklies #DDW16 #DutchDesign #colourDisposition door Ulrike Jurklies in Area51, Strijp S

Disposition
Strijp-s is opnieuw het hart van de designweek. Met het Klokgebouw, MU, het Ketelplein en de Dutch Design Awards in het Veemgebouw heb je direct een vol programma. Vergeet vooral niet de 'kleinere' locaties en exposities binnen te stappen, bijvoorbeeld bij Area 51. Hier presenteert ontwerper Ulrike Jurklies (Mo Man Tai) 'Disposition', een ruimtelijke installatie die door verschillende perspectieven, kleuren en materialen uitdaagt een bijzondere visuele ervaring op te doen. De installatie is onder meer gemaakt met kunststofobjecten van afvalmateriaal uit de kunststofindustrie en patronen op biologisch afbreekbare wandbekleding die door Ulrike Jurklies zijn ontworpen. 

'Beyond the Naked Eye' door curators Woes van Haaften en Roosje van Donselaar #DDW16 #DutchDesign #colourBeyond the Naked Eye (Voorbij het Blote Oog) van curatora Woes van Haaften en Roosje van Donselaar, Kelderman & Van Noort, Nachtegaallaan

Beyond the Naked Eye
Nu iedereen de tools in handen heeft om de wereld vast te leggen gaan kunstenaars en ontwerpers op zoek naar andere manieren om grip te krijgen op hun omgeving. Zij zoeken naar verborgen lagen die met het blote oog niet direct waarneembaar zijn. Curators Woes van Haaften en Roosje van Donselaar brachten ontwerpers en kunstenaars samen die ieder een werkmethode ontwikkelde om zo hun eigen wereld te vangen. In de expositie Beyond the Naked Eye is werk te zien van Jólan van der Wiel × Benthem Crouwel Architects, Jannemarein Renout, Sacha van den Haak & Felix van Dam, Stefan Peters en Annesas Appel.

'Broken White' in Van Abbemuseum #DDW16 #DutchDesign #colourBroken White in Van Abbemuseum ism Design Academie Eindhoven (DAE)

Broken White
Door de digitale revolutie is de bron van kleur veranderd en daarmee haar verschijningsvorm. Kunstenaar
Mathieu Meijers heeft tijdens zijn docentschap aan de DAE een schema ontwikkeld dat ons kleurbegrip herrijkt. De tentoonstelling Broken White in het Van Abbemuseum showt aan de hand van kunstwerken en design dit schema met nieuwe verschijningvormen en betekenissen van kleuren. De expositie laat werk zien van meer dan 40 kunstenaar en ontwerpers waaronder Walter van Beierendonck, Hella Jongerius, Scholten & Baijings, Studio Makkink & Bey, Anish Kapoor en samenwerkingsverband Envisions.  

RembrandtLAB - Constructing Colours georganiseerd door Studio Maarten Kolk & Guus Kusters #DDW16 #DutchDesign #colourRembrandtLAB - Constructing Colours georganiseerd door Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Kazerne Expo, Paradijslaan

Constructing Colours
Constructing Colours is de eerste uitkomst in textiel die tentoongesteld wordt in het RembrandtLAB-onderzoek naar kleur. In dit onderzoek wordt het kleurgebruik van Rembrandt door hedendaagse ontwerpers vertaald van de 17e naar de 21e eeuw. Studio Maarten Kolk & Guus Kuster zijn de eersten in een serie van vormgevers die onderzoek deden. Een jaar lang werden grondstoffen, opbouw en recepturen van Rembrandt door het duo onderzocht, ontleed en opnieuw gemaakt met behulp van alternatieve materialen, technieken en dragers. 

Future Tactiles and Textiles

Ripening Rugs van Adrianus Kundert #DDW16 #DutchDesign #textileRipening Rugs van Adrianus Kundert is één van de genomineerden van de New Material Award 2016, Kazerne, Paradijslaan

New Material Award
De tweejaarlijkse prijs New Material Award 2016 is de
 ontwerpprijs voor materiaalinnovatie, duurzaamheid en de innovatieve kracht van design. In Kazerne Expo Restaurant wordt het werk van 18 genomineerde ontwerpen gepresenteerd. De ontwerpen die ontstaan dragen bij aan een betere en duurzame samenleving. De prijs kent twee onderscheidingen: De New Material Award voor een eindproduct en de New Material Fellow voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld. De winnaars worden zaterdag 22 oktober in Kazerne door een vakjury bekendgemaakt. 

The Pliable Moment - Stella Theunissen #DDW16 #DutchDesign #textile
The Pliable Moment - Stella Theunissen - LUCA School of Arts Gent - Textile Design, De Fabriek, Baarstraat

Designopleidingen: diversiteit in het maakproces
De diversiteit in het designproces is ook voor opleidingen belangrijk. Tijdens Dutch Design Week worden een aantal gerenommeerde scholen en academies uit diverse windstreken door hun studenten vertegenwoordigd. Zij laten zien welke opleidingsvormen en maakprocessen zij belangrijk vinden. Op Sectie-C vind je bijvoorbeeld de presentatie van de Willem de Kooning Academie Rotterdam, Icelandic Academy of Arts vind je in het Klokgebouw en SintLucas V/MBO is onder meer terug te vinden op het Ketelhuisplein en in hun nieuwe dependence aan de Torenallee op Strijp-S. LUCA School of Arts in Gent is vertegenwoordigd door studenten van de afdeling Textile Design. Met The Pliable Moment presenteren zij onderzoek waarin textiel speels en esthetisch is maar ook mag aarzelen, haperen en tegenwerken. Op donderdag 27 oktober is er in de De Fabriek een ondersteunend programma met film en lezingen. 

KNIT-O-MAT van Rosanne van der Meer en Tirza Brems #DDW16 #DutchDesign #textileKNIT-O-MAT van Rosanne van der Meer en Tirza Brems ism ClickNL, Klokgebouw, Strijp-S

KNIT-O-MAT
Er zijn dit jaar veel presentaties waarbij textiel als materiaal op de voorgrond staat. Met KNIT-O-MAT in het Klokgebouw laten ontwerpers Rosanne van der Meer en Tirza Brems hun eerste projecten zien waarmee zij d.m.v. 3D breien een revolutie in de mode- en textielindustrie starten. In samenwerking met ClickNL presenteert Knit-O-Mat haar toekomstvisie op het lokaal ontwerpen en produceren van hightech-textiel. De eerste twee projecten die worden gespresenteerd zijn: 'Personal Knitwear' van The Girl and the Machine (kledingstukken) en 'Textiles on Demand' van NITTO.Amsterdam (stoffen en accessoires). Je kunt al bestellen!! 

Ikea STUNSIG Limited Collection #DDW16 #DutchDesign #textile #dessin #patternsIkea presenteert STUNSIG Limited Collection door Pinar&Viola

STUNSIG: nieuwe collectie van IKEA
IKEA toont tijdens DDW 2016 een primeur. In het Klokgebouw presenteert het woonwarenhuis het resultaat van de samenwerking met 6 getalenteerde designers. De nieuwe limited collectie STUNSIG is onder andere tot stand gekomen door de samenwerking met ontwerpers Pinar&Viola (resp. Pinar Demirdağ en de Nederlandse ontwerper Viola Renate). Zij creëerden binnen de opdracht van Ikea een collectie met prints die je hart willen openen voor het onbekende, een utopisch verhaal verteld door mythische dieren en wezens. STUNSIG is de hele designweek te zien maar wie de producten wilt kopen zal nog even moeten wachten, de collectie is waarschijnlijk pas vanaf juni 2017 wereldwijd verkrijgbaar.

 Mr. June Meets Interface #DDW16 #DutchDesign #textile Mr. June Meets Interface

Mr. June Meets Interface
'Mr. June Meets Interface' is de unieke samenwerking tussen tapijtfabrikant Interface en grafittikunstenaar Mr. June. Tijdens de interactieve expositie Broeinest 8:1 is de vloer door Mr. June ontworpen en is opgebouwd uit modulaire tapijttegels van Interface. Het tapijt past helemaal in de trend Modular Geometry. Tijdens de Broeinest expositie, in samenwerking met designstudio RAW Color, worden deze en andere trends op het gebied van interieur, kleur en materiaal door diverse internationale design- en interieurmerken gepresenteerd.   

Future Food and Fashion

Insectology by Atelier Boelhouwer #DDW16 #DutchDesign #insectsInsectology van Atelier Boelhouwer, YKSI Expo, Strijp-S

Design omvat natuurlijk alles wat we ervaren en gebruiken. Door de jaren heen zijn ook food en muziek steeds belangrijker geworden tijdens Dutch Design Week, waar vooral beleving voorop staat. Deze editie is er veel aandacht voor chef-kok Sergio Herman die het culinair menu verzorgt in het door Maarten Baas vormgegeven restaurant in VDMA aan de Vestdijk. Ook de kleinere initiatieven van individuele ontwerpers zijn spectaculair te noemen. Atelier Boelhouwer ontwierp met Insectology insectenterraria met care-tools en bonbons met als doel de esthetisering van de insectenwereld: het opwaarderen van insecten in luxe en voedsel. Tijdens de expositie in YKSI Expo worden er verschillende soorten insecten worden geprepareerd. Be brave!    

The Fat Pony by 70%BAR and Fontys #DDW16 #DutchDesignThe Fat Pony van 70%BAR en Fontys, Hallenweg (reserveren noodzakelijk!) 

The Fat Pony
'
Of je horse lust!?' vraagt 70%BAR. In samenwerking met Fontys Hogeschool nodigen zij je uit in paardenvleesrestaurant The Fat Pony. Het paardenvleesschandaal is een climax in het achterhalen van de herkomst van vlees in de massale schaal van de vleesproductie. Met een gevarieerd menu met onder andere Knolsoep, Pulled Horse en Italian Stallion stelt 70%BAR de vraag of het terecht is dat paard een subversief stuk vlees is geworden. Het is immers mager vlees wat rijk is aan ijzer en andere mineralen en dus een prima bron voor diegene die bewust wil eten. Volgens 70%BAR kunnen je vegetarische vrienden ongegeneerd meegrazen. Wel even reserveren voor de 3-gangen menu's! 

Modebelofte at Dutch Design Week #DDW16 #DutchDesign #fashionWerk van 30 modetalenten in expositie Modebelofte, georganiseerd door You Are Here, Bijenkorf

Modebelofte
Wat moet ik nog zeggen over Modebelofte? Dé expositie met werk van innovatief en progressief modetalent van de belangrijkste internationale en Nederlandse Bachelor en Master opleidingen. Een altijd weer spectaculaire presentatie. Georganiseerd door You Are Here. Deze keer gehouden in de Bijenkorf. 'Nough said

Future Lifestyle and Privacy

Powerplay by Dutch Invertuals #DDW16 #DutchDesign "Besides being een source of power, the sun is a visual source of thought." Daniel de Bruin, Powerplay van Dutch Invertuals, NS Loods Fuutlaan 

Dutch Invertuals
Het is hun 15e deelname aan de Dutch Design Week en z
oals jullie onderhand weten is de expositie van Dutch Invertuals ieder jaar weer één van onze favorieten. Als we het dan hebben over het laten zien van onderzoek en maakproces dan is Dutch Invertuals daarin leidend. Veel van de ontwerpen die ieder jaar in de NS loods aan de Fuutlaan te zien zijn, worden doorontwikkeld en als eindproduct meegenomen naar Milaan. Alleen al met de persbeelden en sneakpreviews van de expositie Power Play hebben ze onze nieuwsgierigheid wederom getriggerd. Binnen de context van ons leven in de toekomst, onderzoeken de designers met de ontwerpen in deze presentatie de complexiteit en schoonheid van energy overload. Ontwerpers zijn onder andere Bastiaan de Nennie, EDHV, Michael Schoner, Roos Meerman en Wendy Andreu.  

For Play, Shaping Sexuality #DDW16 #DutchDesign #sexualityFor Play, Shaping Sexuality

MU - Torenallee
Een prikkelend thema dit jaar bij MU aan de Torenallee op Strijp-S. Zo'n 30 ontwerpers en kunstenaars presenteren grotendeels nieuw werk binnen het thema For Play, Shaping Sexuality. Dit thema verkent op speelse wijze de hedendaagse cultuur van erotiek, bevrediging, lust en verlangen. For Play rekt de grenzen op van 'hoe het hoort' naar 'hoe het kan'. Ook is de video-installatie Guilty Landscapes van Dries Verhoeven te zien. Voor deze installatie zijn losse tickets verkrijgbaar (die toegang geven tot een exclusieve, privé bezichtiging van de installatie). Do try this at home! (volgens het MU dan, eerst zien) 

Note: Tom Loois en Sanne Muiser zijn onderdeel (en co-curator) van de expositie For Play, Shaping Sexuality en zijn de gasten van presentator Pieter van der Wielen en hoofdgast Bas van Abel tijdens de Now Future Talkshow (zie onder).

Naast deze tentoonstellingen is er in het MU ook de expositie Parliament of Things en een tal van lezingen onder de noemer Create Out Loud. Ook het Stimuleringsfonds organiseert bij het MU een reeks lezingen. 

'Popcore' by A New Generation #DDW16 #DutchDesignPopcore van A New Generation, You Are Here, Kleine Berg (centrum area)

Popcore
A New Generation combineert met de expositie Popcore disciplines om een alternatieve leefstijl te presenteren en zo de stem van een nieuwe generatie te vertegenwoordigen. Door het versmelten van disciplines als mode, concerten, talks en food creëren ze een levende 360° ervaring.  

Project KOVR #DDW16 #DutchDesignProject KOVR, Design Perron, Fuutlaan

Privacy
Privacy is een hot item, ook op de DDW16. Volgens Project KOVR is het onmogelijk te bepalen welke informatie over ons openbaar wordt en wat verborgen blijft, waarbij het controleren van onze privacy een steeds grotere uitdaging wordt. Project KOVR wil ons beschermen tegen 'de informatiesfeer' die wijzelf, als een onzichtbaar netwerk, bovenop onze bestaande biosfeer creëren. KOVR is onderdeel van het Dutch Design x Kickstarter initiatief; het project staat ook in de Dutch Design x Kickstarter expo in de Kazerne.

Een andere presentatie met betrekking tot persoonlijke gegevens en het delen van informatie is de installatie Data Orchestra van ontwerper Jelle Mastenbroek. Zijn installatie beloont alleen de rechthebbende van de gegevens met een intiem en gepersonaliseerd huiskamerconcert. De vraag die Mastenbroek stelt of hier het essentiële verschil zit om voortaan zorgvuldiger persoonlijke gegevens te delen. De installatie Data Orchestra vind je op het Ketelhuisplein op Strijp-S. Enter your card/passport to receive a personal melody!

Now Future Talkshow 'The Making Of' #DDW16 #DutchDesign

Now Future Talkshow 'The Making Of'
Op
donderdagavond 27 oktober organiseert DDW in samenwerking met VPRO de vierde editie van Now Future Talkshow. Vanzelfsprekend heeft ook de talkshow het thema 'the Making of' en staat ook hier het proces, de redeneringen en overwegingen achter objecten en projecten centraal. Met sprekers Luna Maurer, Robert Suarez en hacker/kunstenaar en meer Pieter van Boheemen nemen presentator Pieter van der Wielen en Fairphone-ontwerper Bas van Abel je mee in de processen achter de ontwerpen. Talent Pitches zijn er van Naomi Jansen (food), Wouter Corvers (winnaar Melkweg prijs 2016), Massoud Hassani (Mine-Kafon-drone op kickstarter) en de eerder genoemde Tom Looi en Sanne Muiser van de expositie Shaping Sexuality. Now Future Talkshow wordt gehouden in het ABN/AMRO House in het Klokgebouw en start om 20.00 uur. VPRO streamt de talkshow live en de uitzending is later terug te zien op NPO en Youtube (VPRO).

Maestro, muziek!
Muziek waar je geen gegevens voor hoeft te ruilen maak je mee op twaalf locaties in de stad waar meer dan 60 opkomende en gevestigde namen in de muziek zullen optreden. Namen als
Woodie Smalls, Traumahelikopter, Larry Gus, Indian Askin, George Cosby en Flamingods performen op de meest bijzondere plaatsen tijdens DDW Music. DDW Music wordt georganiseerd door DDW, Effenaar en Friendly Fire. De toegang is gratis met je DDW-ticket (met uitzondering van een aantal DDW music specials) 

Wil je nog meer tips? (Are you sure?)
Een compleet overzicht van de selectie van
No22/Monique Tieleman vind je op Pinterest. Check ook de Volkskrant en de nieuwsbrief van het Textielmuseum. Meer informatie over het DDW programma, tickets en openingstijden vind je op de website van Dutch Design Week. Nog meer sneakpeaks en preview images? Check dan ddw-instagram

And finally: Make your own design mantra and enjoy Dutch Design Week 2016!! 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren