Lichting 2016: José Koers

redactie  woensdag 17 augustus 2016

Vrijheid in ruimte

José Koers voltooide dit jaar de Master Interieurarchitectuur Corporeal aan ArtEZ. Voor haar afstudeerproject deed zij ruimtelijk onderzoek naar vrijheid met als doel het wooninterieur aan te passen op steeds snellere veranderingen in de maatschappij. Zij creëerde een veranderbare woning die ruimtelijk meebeweegt en aansluit bij de dagelijkse handelingen van de gebruiker. 

De veranderbare woning

José Koers: Vrijheid in Ruimte #lichting2016 #interieurarchitectuur

José Koers: Vrijheid in Ruimte #lichting2016 #interieurarchitectuur

Dagelijkse handelingen (klik voor groter beeld):

José Koers: Vrijheid in Ruimte #lichting2016 #interieurarchitectuur

José Koers: Vrijheid in Ruimte #lichting2016 #interieurarchitectuur

Over 'Vrijheid in ruimte'
In de maatschappij zijn er steeds snellere veranderingen gaande. Deze hebben invloed op ons gevoel van ruimte. Mijn afstudeerproject is een ruimtelijk onderzoek naar vrijheid voor veranderingen in het wooninterieur.

Middels een analyse van een gewone dag in mijn leven heb ik mijn dagelijkse handelingen in beeld gebracht. Er is verschil in lichtsfeer, houding en verhouding van het lichaam, verplaatsing en materialiteit. De veranderingen in deze analyse zijn het uitgangspunt geweest voor mijn ruimtelijk onderzoek. Het kader daarvoor is een frame, waar meerdere handelingen op werkelijke grootte in een compacte ruimte plaatsvinden. Ik ben de ruimte opnieuw aan het uitvinden met als uitkomst een nieuwe kijk op het wonen.

In het kader laat ik zien dat de woning zich kan aansluiten op het gedrag van jou als persoon in de ruimte. Een ruimte delen we niet meer per functie in, ze lopen in elkaar over. We kunnen immers overal zitten met onze wifiverbinding. Meubel, gordijn en ruimte worden samen één en zijn op meerdere manieren in te zetten. Er ontstaat verbinding tussen ruimte en lichaam. Mijn lichaam veroorzaakt architectuur, door mijn beweging. De woning past zich aan op mijn handelingen. Hierdoor ben ik dirigent in de woning.

José Koers
Master Interieurarchitectuur Corporeal - ArtEZ
josekoers.wordpress.com
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bekijk meer jong talent uit de lichting 2016!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren