Deze zomer is het BAL! op Paleis Soestdijk

Monique Tieleman  dinsdag 24 mei 2016

Wat doe je met een paleis als het niet langer een koninklijk onderkomen is? Dan houd je een BAL! Deze zomer wordt Paleis Soestdijk één groot interactief kunst- en design feest voor jong en oud. Van 25 juni t/m 25 september bezoek je deze zomertentoonstelling in het paleis en de tuinen. 

Ontwerp van Edwin Oudshoorn te zien @ tentoonstelling BAL! op Paleis SoestdijkWie naar een BAL! gaat trekt zijn mooiste jurk aan. Edwin Oudshoorn presenteert één van zijn
schitterende couturen in een spectaculaire installatie.

Sneak preview
Paleis Soestdijk krijgt binnenkort een nieuwe bestemming, maar voor die tijd wordt het paleis nog één keer op zijn kop gezet! Voor de tentoonstelling BAL! nodigde curator Anne van der Zwaag ruim veertig kunstenaars en ontwerpers uit. Tijdens de pre-perspreview kregen wij inzicht in hun ideeën en plannen die Soestdijk vermaken tot een vrolijk audiovisueel avontuur. Eind juni zien we het resultaat van deze spannende plannen maar om je nieuwsgierig te maken geven wij je alvast een kijkje.

Erik Kessels en Ruth van Beek, te zien @ expo BAL! - Paleis SoestdijkErik Kessels en Ruth van Beek

Familieperikelen
Het huidige Soestdijk zoekt naar een betekenisvolle en vooral financieel duurzame invulling van het paleis. Het gebouw heeft zowel historische als emotionele waarde. Jaren was het het onderkomen van onze koninklijke familie met aan het hoofd een koninklijk paar dat zowel voor zeer belangrijke historische gebeurtenissen als hier en daar voor ophef heeft gezorgd. Deze officiële en dagelijkse familieperikelen zijn voor curator Anne van der Zwaag het uitgangspunt geweest voor de ontwikkeling van het concept BAL!.

Het Onkruidpaleis door Overtreders W @ tentoonstelling BAL!, Paleis SoestdijkDe anekdote achter dit concept is dat koningin Juliana hield van wilde bloemen en begroeiing. Prins Bernard daarentegen hield van strak gemaaide gazons en nette bloemperken. De afspraak die zij maakten was dat alles mocht groeien en bloeien tot de verjaardag van Prins Bernard in juni. Zo genoot de koningin van haar wilde bloemen en werd de dag voor de verjaardag van de prins alles netjes kort gemaaid. Een prima overeenkomst, maar dit betekent wel dat het gras in de strakke perken vol zit met allerlei (on)kruiden. Reden voor Overtreders W om een interactieve installatie te maken waar het publiek producten op basis van onkruid kan maken.

De koninklijke weg
In opdracht van Cultureel Organisatiebureau Artifex dook Anne van der Zwaag in de archieven en ging in gesprek met oud personeel, die nou niet bepaald stonden te popelen ook maar iets openbaar te maken van het dagelijks leven in het paleis. Toch ontfutselde zij hier en daar een recept of een anekdote en vond bewijs van speelgoed van prinsjes en prinsessen, voorkeur voor kleur en verschillen in smaak en stijl.

Tentoonstelling BAL! @ Paleis Soestdijk, 25 juni - 25 september 2016. Schets van Ricky Rijkenberg
schets van Ricky Rijkenberg

Bij deze gevonden pareltjes zocht zij de ontwerpers en kunstenaars die met deze verhalen de juiste belevenis weten te creëren. De deelnemende kunstenaars en ontwerpers zijn: Lonneke van der Palen, Joep van Lieshout, Christie van der Haak, Boris van Berkum, Jelle Mastenbroek, Isabelle Wenzel, Makkink & Bey, Frederik Molenschot, Edwin Oudshoorn, Rolf Bruggink & Isaac Monté, Nynke Koster, GrondVormen, Christa van der Meer, Marie Cécile Thijs, Ricky Rijkenberg, René van Engelenburg, Richard Hutten, Ernest van der Kwast, Koos Breukel, Pet van de Luijtgaarden, Stang Gubbels, Pieke Bergmans, Thomas Vailly, Peter Zegveld, Tjep., Floris Schoonderbeek, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Marleen Sleeuwits, Overtreders W, Driessens & Verstappen, Floris Hovers, Frank Bruggeman, Studio Drift, Sachi Miyachi, Raw Color, Otto Kaan, Martijn Engelbregt, Studio Job, Krijn de Koning en Dirk van Weelden.

Rene van Engelenburg @ expo BAL! - Paleis SoestdijkDe werkkamers van zowel Juliana als Bernard zijn te bezoeken. Rene van Engelenburg zorgt voor een
spannende beleving waarbij leeuwen en neushoorns door de kamer lopen.

Tentoonstelling BAL! @ Paleis Soestdijk - Nynke KosterNynke Koster

Tentoonstelling BAL! @ Paleis Soestdijk, 25 juni t/m 25 september 2016. Ontwerp van Floris Hovers #dutchdesignHet speelgoed van de prinsjes was in vroeger tijden toch wel wat anders. Wie past daar beter bij dan
ontwerper Floris Hovers die dit keer groots uitpakt.

Tentoonstelling BAL! @ Paleis Soestdijk, 25 juni t/m 25 september 2016. Ontwerp van Isabelle Wenzel
Isabelle Wenzel

Work in Progress door Atelier Monté - te zien in expo BAL! @ Paleis Soestdijk
Work in Progress door Atelier Monté. Samen met Rolf Bruggink presenteert Isaac Monté diverse werken in één van de kamers van het paleis. Voor dit project verzamelde Rolf Bruggink honderden boeken om een ruimte in de ruimte te maken en zo aandacht te vestigen op specifieke details van het interieur. Rechts: een nieuw ontwerp in de serie 'a Matter of Time' Links: de Nederlandse leeuw als lasercut in bacon.  


Houd Stylink in de gaten want wij zullen ook verslag doen van de opening BAL!

Paleis Soestdijk BAL!
zaterdag 25 juni t/m zondag 25 september 2016 (van dinsdag tot en met zondag open)
Toegangstickets 15 euro (paleis, tuinen en tentoonstelling - inclusief BAL! boekje)
Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang

www.paleissoestdijk.nl