FASHIONCLASH Festival 2016

redactie  woensdag 23 maart 2016

'Heritage' editie: welke rol speelt erfgoed in de mode?

De achtste editie van het FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3 juli 2016. Het 4-daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, performances, designer market, fashion talks, Awards, MAFAD afstudeer show & expo en geeft podium aan meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars. Aan de hand van het thema 'Heritage' kijkt het internationale en interdisciplinaire festival naar de toekomst.

FASHIONCLASH-festival-2016-6v.l.n.r.: Yojiro Kake, Charlotte Van de Velde en Flora Miranda (fotografie: Team Peter Stigter)

Als platform voor een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars laat FASHIONCLASH zien wat er speelt in een internationale context. Het festival wordt dit jaar inhoudelijk verbonden door het HERITAGE-thema. In het kader van dit thema zijn er speciale projecten geïnitieerd zoals Let's (ad)dress the People!, een project van FASHIONCLASH en Tout Maastricht waarin mode- en textielkunst, volkscultuur, ambacht, handwerk, immaterieel en materieel erfgoed samenkomen. 

FASHIONCLASH Festival 2016, 30 juni t/m 3 juli #FashionClash #FashionClashFestival #fashionexpositie Maison the Faux (fotografie: Team Peter Stigter)

HERITAGE
Mode vernieuwt zichzelf steeds opnieuw door ieder seizoen een nieuwe sfeer te creëren en het verleden als een oneindige inspiratiebron te gebruiken, om vervolgens dat verleden als de toekomst te verkopen en te presenteren. Mode als discipline is in staat om te reageren op de tijdsgeest maar ook om te speculeren over de toekomst. Welke rol speelt erfgoed in de mode in de veranderende wereld? Hoe gaat de ontwerper om met de complexe relatie tussen persoonlijk erfgoed enerzijds en maatschappelijke vraagstukken anderzijds die aan het thema erfgoed raken, zoals de huidige migratiecrisis?

FASHIONCLASH Festival 2016, 30 juni t/m 3 juli #FashionClash #FashionClashFestival #fashiondesigner market (fotografie: Team Peter Stigter)

FASHIONCLASH Festival
30 juni t/m 3 juli 2016
tickets: toegang tot de expositie, market en het merendeel van het programma is gratis. Voor het modeshow-programma zijn kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop via www.fashionclash.nl en op de locatie tijdens het festival.

FASHIONCLASH Festival 2016, 30 juni t/m 3 juli #FashionClash #FashionClashFestival #fashionclash project 2015 (fotografie: Team Peter Stigter)

FASHIONCLASH Festival 2016, 30 juni t/m 3 juli #FashionClash #FashionClashFestival #fashionfotografie: Lonneke van der Palen

Fashionclash 2013 - beeld: team Peter Stigter #fashionclash #fashion #maastricht
beeld: team Peter Stigter