Maison goes Wild

'Wild' trendthema Maison&Objet januari 2016

Anna Borsboom  dinsdag 19 januari 2016

'Wild' is het trendthema voor de januari-editie van Maison&Objet. In design, mode en kunst is deze trend al een tijd zichtbaar, met als overeenkomsten imperfecte of ongelijke vormen, ruwe materialen, aardetinten en verweerde texturen.

Wild interior #MaisonObjet #MO16 #trends #wild #interiorcredits v.l.n.r.: Savannah Bloc 1 by Suzanne Rippe; Lamp Shade, rusted metal by Un Esprit En Plus; Babugeri, from the Wilder Mann series (2010-11), by Charles Fréger.

Volgens François Bernard, de ontwerper van de Inspiration Space op Maison&Objet, is 'Wild' gebaseerd op het verlangen naar het herstel van onze relatie met de natuur. Door de alom aanwezige technologie en de trek naar de stad wordt de verbeeldingskracht sterker en wilder, aldus Bernard. We zoeken onze toevlucht buiten de gebaande paden, in de onschuld van ongerepte landschappen bijvoorbeeld; we gaan terug naar de natuur om te 'resetten'. Het wilde is in deze context niet per se barbaars maar vooral poëtisch. Als sjamanen roepen designers de magie van geesten en bovennatuurlijke krachten op, en in onze honger naar natuurlijke omgevingen creëren we die zelf op braakliggende terreinen in de stad. 

(On)veiligheid
Het door Maison&Objet gekozen thema sluit goed aan op de trendpresentaties die ik afgelopen november tijdens de beurs Meesterlijk hield. Daarin stond (on)veiligheid centraal, en de manieren waarop mensen daarmee omgaan. Ze vinden bescherming door zich te omringen met zachtheid bijvoorbeeld; ze dompelen zich onder in fantasiewerelden of beschermen zich bijna letterlijk met pantsers. Ze ontwikkelen rituelen, vormen groepen met gelijkgestemden of trekken zich juist terug – 'off the grid' leven is een romantisch ideaal geworden. 

'Wild' trendthema van Maison et Objet 2016 #MaisonObjet #MO16 #trends #wild #interior
links: Sensorial Brush by Najla El Zein, copyright: Karen Kalou. Rechts: Myx lamp by Jonas Edvard

Uit de comfort zone
'Wild' gaat ook over de fascinatie en angst voor het onbekende, en over de grenzen van de onze menselijkheid. Bernard laat daarbij vooral de verfijning van natuurlijke dingen en de energie van het ongetemde zien, allebei zaken die sterk tot de verbeelding spreken. 'Wild' is de ultieme otherness die ons uit onze comfort zone haalt. Geconfronteerd met de onzekere toekomst van het Anthropoceen - de huidige periode in de evolutie van de aarde, waarin het klimaat beïnvloed is door de mens - verlangen we naar herstel van onze relatie met de natuur. De beeldende en decoratieve kunsten, gastronomie, lifestyle, cosmetica en mode - allemaal doen ze inspiratie op uit wildness.

'Olmo bench' by Verter Turroni for Laboratorio dell'Imperfetto #MaisonObjet16 #trends #wild #interior
Olmo bench in fibreglass, by Verter Turroni for Laboratorio dell'Imperfetto, 2014. Copyright: Domenico Resmini, Laboratorio dell'Imperfetto.

Het concept 'Wild' omvat onduidelijke of ruwe vormen en kleuren als geel en groen, groen-blauw, kaki, aardse bruintinten, roest, anthraciet en ombre. Textuur is belangrijk, vooral wanneer die de geschiedenis van het object of het materiaal waarvan het gemaakt is laat zien. 

Bernard selecteerde voor het thema Wild een aantal bijzondere objecten, die verspreid op deze pagina ook te zien zijn: de Olmo bench van Laboratorio dell'Imperfetto, steenvormige objecten uit de collectie Species-2 van Fredrikson Stallard & David Gill Gallery, de keramische werken uit de collectie Manufacturing Adaptive van Olivier Van Herpt – die handgemaakte vormen reproduceerd met de 3D-printer – en tapijten van Helmut Lang voor Henzel Studio. In de expositie zijn ook foto's opgenomen die Charles Fréger van folkloristische kostuums maakte, en de tafel Big Foot-Anniversary Edition van E15, waarop decoratieve patronen, die hiërogliefen voorstellen, op de onderkant van een houten tafelblad zijn gekerfd.

De tentoonsteling van 'Wild' is te zien in de Inspirations Space in Hal 7. In de Conference Room, ook in Hal 7, kun je dagelijks presentaties en discussies rondom dit thema bijwonen. 

Maison&Objet
22-26 januari 2016, Parijs
website

Wild is de trend! #MaisonObjet16 #MO16 #trends #wild #interior'Species 2' armchair by Fredrikson Stallard & David Gill Gallery

Wallpaper by N.O.W. Edizioni #MaisonObjet #MO16 #trends #wild #interior
wallpaper by N.O.W. Edizioni

Maison goes Wild #MO16
"Natural Skateboarding" by Mr Plant

Archaic Shelters by Elizabeth Leriche #MaisonObjet #MO16 #trends #wild #interior
Archaic Shelters by Elizabeth Leriche. Copyright: Francis Amiand.

Rugsby Helmut Lang for Henzel Studio @ Maison&Objet 'Wild' #MaisonObjet #MO16 #interior #trends #wild
Untitled, wool and silk rug, by Helmut Lang for Henzel Studio. Copyright: Helmut Lang

'Wild' trendthema Maison&Objet #MaisonObjet #MO16 #interior #trends #wild #oliviervanherpt
Adaptive Manufacturing, 3D printed ceramics, by Olivier Van Herpt. Copyright: Dirk Van Den Heuvel.

Wild interior #MaisonObjet #MO16 #interior #trends #wild
Spike Bowls by Devi Design

Wild! Elizabeth Leriche @ Maison&Objet #MaisonObjet #MO16 #interior #trends #wild #oliviervanherpt
Surnature by Elizabeth Leriche. Copyright: Anne-Emmanuelle Thion

BigFoot table by e15 #maisonobjet #MO16 #wild #trends #interior
BigFoot table, anniversary edition, by e15. Copyright: Martin Url.

'Wild' trendthema van Maison&Objet #maisonobjet #MO16
credits v.l.n.r.: Petra Antiqua; Women hair accessories by Julie Lambert-Coucot (L'Artisan créateur); Elizabeth Leriche, copyright: Govin Sorel