Natuur, technologie en design = NextNature

Monique Tieleman  vrijdag 30 oktober 2015

Co-creatie en cross-sectorale samenwerking brengen ons in rap tempo verder in onze ontwikkeling. Zo hebben design, technologie en wetenschap elkaar gevonden in de zoektocht naar wat de toekomst ons brengt. Eén van de programma's die zich tijdens Dutch Design Week hier op richtte is de Now Future Talkshow van de VPRO. Binnen het thema 'What If' komen we te weten wat we van de natuur kunnen leren, hoe onze toekomstige steden eruitzien - en wat er op ons bord komt te liggen. 

kweekvlees #knitted #meat #knitting #technology #food #nextnature
spread uit Kweekvlees Kookboek van Nextnature

Kweekvlees
Presentator Pieter van der Wielen startte de avond met de curator van het programma Koert van Mensvoort. Via de ijscokar van Van Mensvoort met ijsbeer-, chocopanda- en bacon-ijs komt het gesprek op kweekvlees. Nederland is goed in kaas, klompen en kweekvlees, zegt Van Mensvoort. Twee jaar geleden was er de eerste kweekvleeshamburger. Maar waarom een hamburger, vroeg hij zich af. Daarom heeft hij het eerste kweekvlees kookboek gemaakt met onder andere transparante sushi. Want, zegt van Mensvoort, als je onder gecontroleerde omstandigheden vlees maakt dan maak je het misschien wel zachter en zuiverder dan je ooit hebt geproefd.

# DDW15 #BistroInVitro #transnatural photo Monique Tieleman @tantekeeIn het Het Kweekvlees Kookboek staan recepten waarmee je (nog) niet kan koken. Wat dacht
je van gebakken merg eieren, gesmoorde spiermassa, Dodo nuggets of, voor de die-hard fan, geglazuurde beroemde blokjes bestaande uit stamcellen van grote beroemdheden?

Van geosfeer naar technosfeer
Het gesprek gaat verder over Van Mensvoorts ideeën ten opzichte van natuur en technologie. Al tien jaar eerder kwam hij tot het inzicht dat natuur en technologie niet tegengesteld zijn aan elkaar maar dat, met alle huidige technologie om ons heen, heel complex en ook autonoom, wij dit als natuur op zich gaan ervaren. Volgens Van Mensvoort transformeren wij met onze inventiviteit en technologie de wereld tot een nieuwe natuur. Van geosfeer miljarden jaren geleden, biosfeer 1,5 miljard jaar geleden naar een technosfeer in het heden. Van Mensvoort noemt de banaan hét voorbeeld van techniek in ons dagelijkse leven waarbij wij denken dat deze natuurlijk is. De banaan is eigenlijk ontworpen. Een wilde banaan zit vol met zaden en is onhandig om te eten, daarnaast kan deze zichzelf niet voortplanten. Eigenlijk is dit dus design maar wij zien het als natuur omdat het geboren is. Vraag jij je wel eens bij bepaalde producten af of het gemaakt of geboren is? 

Transfigurations-AgiHaines- #nextnature #design #health
Transfigurations by Agi Haines
Een baby met kieuwen. Zo kan hij in warme landen meer zuurstof opnemen. Maar wat als het
voordeel nu te behalen valt bij het bestrijden van ziekten, is het dan wel acceptabel? 

3D-geprinte organen
Eén van de gasten uitgenodigd door Van Mensvoort is de speculatief kunstenaar Agi (Abigail) Haines. Haar werk focust op design van het menselijk lichaam. De eerste beelden die verschijnen op het grote scherm maken gelijk een statement. Baby's met kieuwen, geamputeerde tenen en hangwangen voor het opnemen van extra cafeïne. Het interview verplaatst naar een ander project van Agi Haines: geprinte organen. De ietwat onsmakelijke beelden van het bijbehorende filmpje veroorzaken verbazing maar ook een ongemakkelijk gelach. In het interview legt Haines uit dat het vrij lastig was een realistische weergave te maken in vergelijk tot echte chirurgische ingrepen. De technologie is echter nog lang niet zover dat het kan worden toegepast maar biedt uitermate geschikte perspectieven voor orgaantransplantaties, wachtlijsten en bijvoorbeeld diabetici.

#DDW15 Abigail-Haines #transnatural photo by Monique Tieleman @tantekeeCircumventive Organs by Agi Haines - onderdeel van de expositie Playing Life

Maar Haines gaat nog een stap verder. In haar onderzoek kijkt zij naar de mogelijkheid om organen extra eigenschappen mee te geven, te verbeteren. Voor Haines gaat het om de lijn tussen need en desire en in welke omstandigheden iets acceptabel is. Op de vraag of ze gebruik zou maken van de mogelijkheden om iets aan zichzelf te verbeteren weet ze geen duidelijk antwoord te geven. Wat is het eerste waar jij  aan denkt? 

Een drone met karakter
In een nieuw project wordt ze meer gedwongen naar zichzelf te kijken. Door haar eigen hersenen te scannen, deze informatie om te zetten in data en dit in te brengen in een drone kopieert zij zichzelf en creëert een machine met een karakter dat op haar lijkt. Door allerlei op evolutie gebaseerde algoritmes toe te passen is het mogelijk om te zien hoe dit brein zich ontwikkelt. Daarnaast ontlokt het onderzoek de vraag hoe zo'n machine zich zou gedragen in de maatschappij. Voor de toekomst zou Haines het liefst zien dat de dood als gevolg van wetenschappelijk onderzoek niet meer nodig is.

#solar #shirt #PaulinevanDongen credits Liselotte Fleur #design #fashion #technology
Solar shirt van ontwerpster Pauline van Dongen. Hiermee laadt je bijvoorbeeld je telefoon op. 
Beautiful and functional integrated fashion. Foto Liselotte Fleur.

Technologie in fashion
De getalenteerde Nederlandse ontwerper Pauline van Dongen was één van de andere gasten in de talkshow. Pauline integreert technologie in fashion. Naast dat de gebruikte technologie functioneel is ziet zij het ook als een esthetiek waarmee zij een nieuwe vorm van expressie toevoegt.

Transnatural - Playing Life
Zowel het project In Vitro Bistro van Van Mensvoort als de 3d-print organen van Haines zijn onderdeel van de expositie Playing Life van het Art & Design label Transnatural, die plaatsvond op Strijp-S. Deze tentoonstelling onderzoekt het werken met en creëren van levende materialen als instrument van deze opkomende discipline binnen design. Voor degenen die het gemist hebben is er nog een kans de expositie te zien in de Transnatural Workspace in Amsterdam.

Op dezelfde verdieping hield BioArt Laboratories de expositie Chilling in a Box waar zes ontwerpers experimenteren met biomaterialen op het snijvlak van food, design en biotech. 

De Now Future talkshow is per interview terug te zien op de website van de VPRO of volg hun youtube kanaal met nog veel meer topics over design. (met dank aan Reinier Bruijne, regie VPRO)

 

Fotoverslag exposities Playing Life en Chilling in a Box in het Veemgebouw:

 #DDW15 Agi Haines #transnatural photo by Monique Tieleman @tantekee
↑ Wat als je speciale en/of extra eigenschappen mee zou geven aan een 3d-geprinte nier?
Agi Haines onderzoekt het in haar project Circumventive Organs. ↓

#DDW15 Circumventive #Organs Hains photo by MoniqueTieleman @tantekee #technology #design #biology

 

#DDW15 #AlgaeGraphs #Giraud #transnatural photo by Monique Tieleman @tantekee
De Franse ontwerpster Lia Giraud maakt foto's die zijn ontwikkeld met behulp van microalgen.

#DDW15 Ghost-in-the-machine- photo by Monique Tieleman @tantekee↑ 
Met een aangepaste en speciaal geprogrammeerde CNC-plotter maakte kunstenaar Ted Lawson

een afdruk van zijn eigen naakte lichaam. Ghost in the Machine is op papier geprint met het bloed van de kunstenaar zelf. ↓

#DDW15 #blood Ted Lawson #transnatural photo by Monique Tieleman @tantekee

 

#DDW15 #PosterusTextiles Hoogeweegen photo by Monique Tieleman @tantekee #textile
Tamara Hoogeweegen verwerkt gegroeide en bewerkte schimmelculturen in textiel. 

#DDW15 #transnatural Thermophores-photo by MoniqueTieleman @tantekee
Tim van Cromvoirt maakte Thermophores, een kunstwerk dat onder invloed van temperatuur verandert van kleur.

#DDW15 #Re-Sea-Me Nienke Hoogvliet photo by MoniqueTieleman @tantekee
Re-Sea-Me is een project van Nienke Hoogvliet.
Zij heeft oude looitechnieken toegepast op vissenhuid met als resultaat vissenleer.  

#DDW15 Eimear-Kinsella bioindustries-1 #technology
Construct of Taste by Eimear Kinsella (GramLove)

#DDW15 Joost Dankelman #Bio #art #laboratories photo by Monique Tieleman @tantekee
↑ Ontwerper Joost Dankelman laat bacterien groeien op 3d geprinte gels en media ↓

#DDW15 Geprinte bacterien Joost Dankelman photo by Monique Tieleman @tantekee #bacteries

#DDW15 #BioArt #Laboratories Bjorn Cocu photo by MoniqueTieleman @tantekee
 IJs van Bjorn Cocu.

Therese van Dongen credit Hans Boddeke #ddw15
Therese van Dongen won de speciale stimuleringsprijs voor jong talent, de Young Designer Award. 


You like? Bezoek dan ook de tentoonstelling 'Playing Life', over design geïnspireerd op- of gemaakt van levende materialen. Te zien tot en met 15 april 2016 in Amsterdam.