Breien in het Fries Museum

redactie  woensdag 14 oktober 2015

Van historische patronen tot het allernieuwste design

Vanaf 17 oktober 2015 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling over de kunst van het breien. Traditionele Friese floddermutsen, verfijnde breischedes en breisels uit de jaren 80 worden op originele wijze gepresenteerd in een sprookjesachtig tentoonstellingsontwerp. Verrassende kleding van bekende ontwerpers als Bas Kosters en Stephen West laat zien hoe dit ambacht de mode nog steeds vernieuwt. Bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars laten je zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt.

Expo 'Breien!' in het Fries Museum. City of stitches - Isabel Berglund #breien #knittingCity of Stitches, 2005, Isabel Berglund. Fotografie: Christopher Askman.

De bijzondere textielcollectie van het Fries Museum vormt de basis voor de tentoonstelling. Daarnaast haalt het museum een aantal spectaculaire bruiklenen naar Leeuwarden.

Te zien
De tentoonstelling dompelt je onder in de wondere wereld van het breien. Soms zelfs letterlijk, want in 'City of Stitches' van de Deense kunstenares Isabel Berglund, word je onderdeel van een volledig handgebreide ruimte. Je kunt ingebreide kledingstukken aantrekken en opgaan in het werk. Twaalf kijkkasten geven je een inkijkje in de geschiedenis van het breien. Elk kastje toont een belangrijk collectiestuk in een gebreide historische setting. Zo wordt een maliënhandschoen (een 'gebreide' ijzeren handschoen behorend bij een harnas) gepresenteerd in een landschap van gebreide bomen met een middeleeuws kasteel. En staat de oudste breischede (een hulpmiddel om sneller te breien) van professioneel houtsnijwerk uit 1588, in een kousenwinkel. Ook laat de tentoonstelling zien dat breien met de tijd meebeweegt. Patronen ontwikkelen en typeren stijlen en groepen mensen. Denk bijvoorbeeld aan Noorse wollen handschoenen en nostalgische visserstruien. De media spelen hierin ook een belangrijke rol: neem de 'Starsky & Hutch-vesten en de truien van Sarah Lund.

Expo 'Breien!' in het Fries Museum. Design: Bas Kosters. #breien #knitting #$dutchdesignLinks: pak van breigaren, collectie 'Permanent State of Confusion' (2015), Bas Kosters. Rechts: Gehaakte trui, collectie ' Fashion Mutant' (AW 2011/2012), Bas Kosters. Fotografie: Marc Deurloo.

In de grote zaal komt alles samen: historisch breiwerk, moderne breikunst en het nieuwste design. Topstukken uit de collectie zijn verfijnde kralentasjes en gouden Friese oorijzers met floddermutsen van ragfijn Fries kantbreiwerk. Maar ook 18de-eeuwse mitaines; vingerloze handschoenen om de armen blank te houden. Hedendaagse tegenhangers zijn de mysterieuze breisels van de Londense kunstenares Zoë Landau Konson en de sprookjesachtige werken van Chrystl Rijkeboer gebreid van mensenhaar. Daarnaast te zien, zijn de bekende gebreide designpoefen van Christien Meindertsma en mode van jonge, populaire ontwerpers als Stephen West en Bas Kosters.

Kralenbreiwerk @ expositie 'Breien!' in het Fries Museum. #breien #knitting #crafts #ambachtKralenbreiwerk uit de 19de eeuw: beugelbeursjes, losse mouwtjes, meisjesmutsen, reticule met tekst 'Uit moederliefde geschonken door T. van Ringh-Tadema', ca. 1865. Collectie Fries Museum, Leeuwarden. Foto: Erik en Petra Hesmerg.

M
eebreien

Tijdens de tentoonstelling wordt er elke dag gebreid in het Fries Museum. Er is een breiplaats waar iedereen kan breien. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zitten er zelfs 'museumbreiers' klaar. Je kunt ze vragen om tips en trucs en samen met ze breien. Bovendien organiseert het museum een breiwedstrijd, breicursussen, een breicafé, een ugly christmas sweater party en meer. 

Landau Konson @ expo 'Breien!' in het Fries Museum. #breien #knittingLinks: Absence, Knitted Wool Sculpture (110x60cm), rechts: Mother. Me, Crocheted Wool Wall Hanging (186x94cm). Door kunstenaar Zoe Landau Konson.

Expositie 'Breien!' in het Fries Museum. #breien #knitting #crafts #ambachtFoto: Heleen Haijtema

Breien!
17 oktober 2015 - 28 augustus 2016
Fries Museum, Leeuwarden
www.friesmuseum.nl