vt wonen&design beurs: pareltjes en gemengde gevoelens

Monique Tieleman  donderdag 08 oktober 2015

Nieuwe naam, andere beurs

Van 29 september tot en met 4 oktober was de eerste editie van de vt wonen&design beurs. De verwachtingen van de vernieuwde Woonbeurs waren hoog. Maakte de beurs dit waar? De meningen lijken verdeeld. Hoe je er ook naar kijkt: er waren zeker ook pareltjes te vinden. Monique Tieleman fotografeerde die pareltjes, maar heeft ook haar twijfels. Hoe heb jij de beurs-met-de-lange-naam ervaren? We horen het graag in de comments!  

Edward van Vliet @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign
Edward van Vliet: Ook de jaarlijks uitgereikte prijs heeft een nieuwe naam, de EH&I Pin. De pin, dit jaar ontworpen door Sjoerd Vroonland in opdracht van Linteloo, werd in het huis van EH&I/MTC uitgereikt door Mary Hessing, hoofdredacteur van EH&I en MTC en Ingrid van Schooten, manager vt wonen & design beurs. Edward van Vliet mocht de pin in ontvangst nemen maar helaas was hij zelf verhinderd. Wel aanwezig waren zijn ontwerpen.
 

De bril van professionals
Als professionals zijn wij natuurlijk niet de doelgroep van de vt wonen & design beurs. We kijken anders dan de doorsnee consument en zijn bovendien onwijs verwend met al het moois waar wij mee in aanraking komen. Het aantal bezoekers was hoger dan bij de Woonbeurs in 2014, in die zin lijkt de beurs succesvol geweest.

Met dat in ons achterhoofd en de reacties van verschillende vakmensen die wij ontmoetten op de beurs moeten wij concluderen dat onze verwachtingen misschien te hoog waren. Er waren een paar duidelijke veranderingen te zien op de beursvloer, zoals een grotere verscheidenheid en een open en licht geheel, maar in zijn geheel viel het ons toch tegen. Een overkill aan vtwonen producten en styling in de ene hal, te weinig design in de andere hal en nog steeds teveel stands die echt alleen maar 'stand' zijn - het braderiegevoel, zeg maar. Wat dat betreft geven deze foto's geen goed beeld van de beurs an sich, maar wél van mooie producten en styling, vanuit het oog van een professional.

Dit alles gezegd hebbende willen we ook even de aandacht vestigen op de vakmensen verantwoordelijk voor de styling van de huizen en een aantal bijzonder presentaties. Chapeau voor wat jullie hebben neergezet!

Wat vond jij van de beurs? Deel je observaties, gevoel en mening in de comments hieronder. 

 

Co van der Horst + Leolux @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign

↑↓ Co van der Horst + Leolux: Al eerder presenteerden zij zich gezamenlijk op de beurs maar dit jaar sprong uit het oog. Diverse stijlvolle settings met als stand een kleurrijk geheel met niet alleen veel groene planten maar in zijn geheel geïnspireerd door de natuur.

Co van der Horst + Leolux @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign

Ontwerpduo @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign
Ontwerpduo: Alles is design maar datgene wat wij als design zien was een beetje een ondergeschoven kindje. In eerste instantie waren we dit misgelopen maar omdat we zeker wisten dat ze er waren zijn we specifiek op zoek gegaan. De schitterende nieuwe collectie Novecento van Ontwerpduo bestaat uit tafels, lampen, kussen en glasobjecten in schitterende zachte maar wel sprekende kleuren. De nieuwe collectie is ook te zien in hun studio op het Piet Hein Eek terrein tijdens Dutch Design Week.

EHi + MTC @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign

EHi+MTC: Wauw wat is hier gebeurd?! Dat is de eerste reactie bij het zien van de geweldige intens gekleurde muren en de spiegelende delen. Wij zijn benieuwd hoe consumenten reageren op het interieurontwerp van I29 . Je moest namelijk even op zoek naar producten die als in een kleine wunderkammer verstopt zitten in spiegelende boxen. De prachtige styling is van de hand van Anya van de Wetering van Kamer 465.

EHi + MTC @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign
EHi

EHi + MTC @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign
EHi, Kamer 465

Nimeto @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign
Nimeto: Een mooie presentatie van datgene waar ze goed in zijn. En daarbij een leuke actie: maak een gekke rebelse foto van jezelf in de photobooth en plaats hem voor 5 september op Instagram. Zo kon je de kast die op de stand stond winnen. De kast was trouwens beschilderd door oud-leerling van Nimeto Haike Bes die nu werkt als kunstenaar.

vt wonen huis @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign
vtwonen: Wat hebben de mensen van vtwonen hard gewerkt aan het twee verdiepingen tellende huis. Hier en daar leuke toepassingen van bijzondere producten en geheel in stijl. Zoals bijna heel hal 11. Wat ons betreft een beetje overkill overigens, maar consumenten denken daar wellicht anders over.

Nanne Schuiveling @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign
Nanne Schuiveling: Een modern luxe interieur met diverse texturen en materialen is een duidelijke trend. Nanne Schuiveling van het gelijknamige ontwerp en adviesbureau is verantwoordelijk voor dit bijzonder interieur.

At Home @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign

↑↓ At Home: Helaas hebben wij dit Bed & Breakfast concept van het At Home huis helemaal gemist.

At Home @ vt wonen & design beurs 2015 - een fotoverslag #vtwdbeurs #woonbeurs #dutchdesign

Wat vond jij van de vt wonen&design beurs? Laat van je horen in de comments hieronder.

Reacties  

 
# H. Wely 08-10-2015 08:19
Hallo Stylink, ik begrijp het ook wel dat het niet zo interesant is voor mensen die al in de interieurbranche zitten. Maar ik zag vooral mensen die blij waren met hun aanschaf en daar gaat het toch om! Voor nieuws ga je naar Parijs of naar Keulen vind ik.
Antwoorden
 
 
# Marca van der Veek 08-10-2015 11:27
Beste Stylink, jullie conclusie is dezelfde als die ik getrokken heb. Hal 11 was vt wonen; vintage, trendy, gezellig. De andere hallen staken daar schril bij af en in mijn ogen ontbrak het echte hoge segment ( uitzonderingen daargelaten ) wat jullie design noemen. Co van der Horst en Nanne Schuiveling maakten nog iets goed. EH&I - MTC was mooi qua styling maar vorig jaar veel inspiratievoller. Verder was het aanbod voor tuininrichting summier en dat is wat mij betreft jammer want de tuin is een goed betaald stukje vierkante meters dat bij het huis hoort.
Antwoorden
 
 
# Hester 08-10-2015 13:19
ik kan er niet goed de vinger op leggen, maar vond de beurs minder leuk dan andere jaren.
Een collega die ook was geweest zei dat ze het weinig vernieuwend vond.
Ik vond dat er een schril contrast was tussen de ene hal met VT Wonen, Ariadne etc en de andere twee hallen
Heb het idee dat de verschillende stands andere jaren meer verdeeld waren over de verschillende zalen.
Dit jaar was ik er voor het eerst op zondag, achteraf geen goed idee ivm drukte.
Al met al wel leuke middag gehad, maar hoop volgend jaar toch wat anders te zien.
Antwoorden
 
 
# Olga interieur 08-10-2015 16:08
Tot een jaar of vijf geleden stelde het nog iets voor, veel inspiratie, bijzondere huizen, nieuwe producten of introducties. Het was echt een evenement. Nu moet het allemaal goedkoop en dat is te zien. Heel erg jammer!
Antwoorden
 
 
# Lieneke 08-10-2015 17:35
Ik vond de beurs teleurstellend. Persoonlijk kom ik om inspiratie op te doen en deze vond ik dit jaar niet. ( op een uitzondering ials Nanne Schuiveling na dan.)
Verder de hal met vooral veel VTWonen, Karwei, Flexa, keukenkampioen en kleine verkooppunten snel doorgelopen, daarvoor kan ik naar de plaatselijke bouwmarkt! Ik mis WolterinkWolterink ed .... Hoger segment mag best wat uitgebreider vertegenwoordigd worden naast een midden- en lager segment uiteraard. Voor elk wat wils. Ik vrees dat de VT wonen beurs mij niet meer zal zien....
Antwoorden
 
 
# Simone 08-10-2015 19:39
Ik was zelf deelnemer met onze nieuwe kinder meubellijn Sjors. We stonden hiermee in de design hal. Overigens als enige met kindermeubelen. Het was een genot om de reacties van iedereen te horen, zoals: vernieuwend, leuk, creatief, goed over nagedacht, goed verhaal en ga zo maar door. Ook hebben wij bij zoveel mensen een glimlach op het gezicht kunnen toveren, dat heeft ons goed gedaan. Het vergt een hoge investering en heel veel energie om er iets neer te zetten en mensen te verrassen, vergis je daar niet in. Daarom zijn wij wel blij met dit resultaat. Jammer dat jullie het niet mee hebben genomen in de presentatie.
Antwoorden
 
 
# YW 09-10-2015 05:19
*verwijderd door redactie*
Alleen inhoudelijke reacties ajb
Antwoorden
 
 
# Mirjam 09-10-2015 08:13
Ik heb mooie dingen gezien, maar vond het allemaal een beetje hetzelfde. Weinig inspirerend.
Antwoorden
 
 
# Bea Peters 09-10-2015 08:57
Wij presenteerden in hal 9 Het Wunderkabinett. Een betegelde kast op stalen onderstel met rondom decoraties. In deze hal was inspiratie en sfeer ver te zoeken. En design al helemaal niet te bekennen. Bijkomend voordeel dat we goed opvielen tussen de hete lucht cabines en de houten vloeren.
Antwoorden
 
 
# René Verhoeven 10-10-2015 10:20
2014 vond ik een goede beurs, mede ook door het Denim thema. Mijn mening over de 2015 editie wordt hierboven goed weergeven. Dat er dit jaar meer bezoekers zijn geweest, kan ook liggen aan de stijgende verkoop van woningen en groei van de economie en niet aan de kwaliteit van de beurs??
Er is natuurlijk keihard gewerkt door standhouders en de beursorganisatie. Petje af!
De grote meubelmerken als Linteloo, Label, Gelderland etc. mogen mij meer verrassen. Deze stands waren identiek aan elkaar, deze merken mogen hun identiteit meer uitdragen.
Daarbij miste ik dit jaar ook een Jong Designers afdeling. Deze afdeling kwam afgelopen jaar beter uit de verf. Een beetje D.D.W. zou ik wel prettig vinden op deze beurs.
Een aparte mandjes-markt met een heggetje er om heen voor de landelijke-decoratie -verkoop-stands, zou prettig zijn. Dan kan ik die overslaan.
Verder was er ook veel moois te zien, zoals je hier boven op de foto’s kunt zien. De foodtrucks waren natuurlijk geweldig. Lekker gegeten! Ook de entree met al die linten vond ik moooooi.
Antwoorden
 
 
# Colombine Sarrailhé 11-10-2015 10:58
Beste mensen,
Ik vond de aankomst hal met al die linten van Mari-Gon Vos spectaculair.
Ik dacht: misschien is het echt vernieuwend.
Ik moet helaas bekennen dat afgezien van de "pareltjes"die er gelukkig wel varen, de beurs niet interessant vond.
Ik heb meer op de SHOWUP beurs in August gezien qua design en ideeën dan op de hele VTWoonbeurs en dat vind ik erg jammer.
Zou het niet een goed idee zijn om al die verspreide kleine beurzen bij elkaar te doen, inbegrepen de afgelopen spectaculaire Residence beurs in Laren, tot een gemeenschappelijke beurs!
Weghalen van de verkoop stands zou ook een must zijn.
Dan heb je echt wat; dan gaan we inderdaad naar internationale allure.
Met zoveel talent in Nederland moet het toch een keertje gaan lukken.
Antwoorden