Designers meet Van Gogh

Monique Tieleman  woensdag 04 februari 2015

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. Het Noordbrabants Museum eert de wereldberoemde kunstenaar met tentoonstellingen rond het thema '125 jaar inspiratie'. De expositie 'Design uit het land van de aardappeleters' gebruikt het werk van Van Gogh om Brabants ontwerp vanuit een andere invalshoek te bekijken. Want Brabant is niet alleen het land van Van Gogh, het is ook een design-hotspot met internationale faam.

De thema's eenvoud, boerenland en natuur vormen de leidraad voor de selectie van 85 objecten en producten; van industrieel ontwerp tot textiel en mode en van grafisch ontwerp tot fooddesign en fotografie. De expositie toont werk van bekende ontwerpers maar ook van pas afgestudeerde designers.

Aardappeleters-NbM-20150123-b
Overzicht van de eerste van twee tentoonstellingszalen waar 85 designobjecten en producten staan gepresenteerd. De expositie is in opdracht van het Noordbrabants Museum samengesteld door ontwerpbureau Yksi. 

Aardappeleters-NbM-20150123-cATLAS small collectie van Amba Molly

Aardappeleters-NbM-20150123-a
Clay Low Seater van Maarten Baas

Aardappeleters-NbM-20150123-dRoosje (Hindeloopen) Chair van Christien Meindertsma met op tafel de collectie Pulp van Jo Meesters.

Aardappeleters-NbM-Phases-1
Vaas uit de collectie Phases van Jeroen Wand. Op de achtergrond de collectie Pulp 2.0 van Jo Meesters gefotografeerd door Lisa Klappe

Aardappeleters-NbM-20150123-e
Vaak zie je de schitterende lampen Big Bubbles van Alex de Witte gepresenteerd in een rustige steriele omgeving. In deze tentoonstelling zie je ze middenin de ruimte tussen allerlei andere objecten. Door de donkere achtergrond komen ze nog mooier uit. 

Aardappeleters-NbM-20150123-g-fHet Kweekvlees Kookboek van Koert van Mensvoort bevat 45 recepten met gekweekt vlees. De recepten laten zien hoe kweekvlees producten er misschien ooit op je bord uitzien. Omdat er nog steeds wordt geexperimenteerd met kweekvlees kan je de recepten nog niet bereiden maar zijn ze wel 'food for thought' en discussie. 

Aardappeleters-NbM-20150123-jFarm is het eerbetoon van Studio Job aan het boerenleven. 

Aardappeleters-NbM-20150123-kBasket Weaving van Dienke Dekker heeft als uitgangspunt de imitatie en hervertaling van crafts. 

Aardappeleters-NbM-20150123-hZwarte Gladiolen van grafisch kunstenaar Henri van Nuenen 

Aardappeleters-NbM-20150123-iFlylight (2007) van Studio Drift is gebaseerd op een vlucht vogels en symboliseert het conflict tussen de veiligheid van de groep en de vrijheid van het individu. 

Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch (SM-s) vormen samen het Museumkwartier in 's Hertogenbosch. Tegelijk met de expositie 'Design uit het land van de aardappeleters' houdt het SM-s de expositie How we Work - new Dutch Design. De twee tentoonstellingen - onder één dak - zijn te bezoeken met één combiticket. 

Design uit het land van de aardappeleters - vormgevers ontmoeten Van Gogh 
van 24 januari t/m 26 april 2015
meer info: het Noordbrabants Museum