Ongewoon Gewoon - 10 jaar Studio Wieki Somers

No22  maandag 22 december 2014

Als maker van de zeer ingenieuze en humoristische garderobe Merry-go-Round in Boijmans van Beuningen is Studio Wieki Somers altijd al als blikvanger aanwezig in het museum. Met de tentoonstelling Ongewoon Gewoon viert Boijmans het 10 jarig jubileum van de studio van ontwerpduo Dylan van den Berg en Wieki Somers.

Naast dat het een eer is voor Wieki Somers een eigen expositie te hebben in het museum zegt zij vooral benieuwd te zijn naar hoe de nieuwe ontwerpen worden ontvangen. De series Frozen in Time en Mitate zijn voor het eerst in Nederland te zien.

 Studio Wieki Somers merrygoroundoverviewMerry-go-Round coat rack - foto Museum Boijmans van Beuningen 

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-2Serie Frozen in Time en lamp Aoyama 

De serie Frozen in Time is gebaseerd op de ijzelstorm in 1987 die het Nederlandse openbare leven stil legde en zorgde voor een uitzonderlijke natuur. Studio Wieki Somers gebruikte de bevroren regen als uitgangspunt en ontwierp een serie gebruiksvoorwerpen waarbij de natuur verstild lijkt. 

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-3

Dylan en Wieki zien het buitengewone in alledaagse dingen. De tentoonstelling Ongewoon Gewoon laat hun ontwerpfilosofie zien en hun artistieke opvattingen worden toegelicht. Vooral ook hun aandacht voor details en technische vindingrijkheid is duidelijk aanwezig.

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-6

rechts: In opdracht van woningcorporatie Ymere in Hoofddorp ontwierp de studio Chimney Pots, hoge schoorstenen in de Engelse Tudorarchitectuur voor het nieuwbouwproject Tudorpark. Huizenkopers mogen een voorkeur aangeven welke schoorsteen op hun huis geplaatst wordt. Links: Ontwerper Wieki Somers (links) bij één van de zeven lampen uit de serie Mitate

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-5

De zeven leefregels van de Samoerai, de Bushido, zijn de inspiratiebron voor de serie Mitate. De serie bestaat uit zeven manshoge lampen waarin hightech materialen zijn gecombineerd met de traditie en het ambacht. 

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-4

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-8

Een overzicht van een deel van de expositie die is opgesteld volgens de principes van de Zen-tuin. Aan de wand zijn tekeningen en onderzoeken gepresenteerd die zijn voortgekomen uit de diverse studiereizen naar Japan. 

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-1

rechts Bij de serie Mitate zit de verfijning onder andere in het gebruik van touw en de speciale manier van knopen, ooit gebruikt door vissers in het oude Japan. Links Nieuw in de collectie is een schitterende serie raambekleding. Door losse latten te gebruiken bepaalt de gebruiker de hoeveelheid licht die naar binnenkomt. Ook hier zie je de verfijning in details die specifiek zijn voor Wieki Somers, 

Wieki-Somers-Ongewoon-Gewoon-Boijmans-7

De conservator van Boijmans heeft naast de selectie bestaande en nieuwe ontwerpen van Studio Wieki Somers een speciale toonkast gemaakt waarbij zij specifieke ontwerpen koppelt aan historische items uit de collectie van Boijmans. Op die manier geeft zij haar kijk op de verfijndheid van het werk en de bijzondere wijze waarop Wieki en Dylan hun onderzoek doen. De designs gaan veel verder dan enkel een ontwerp zodat zij niet binnen één specifieke kunststroming te vangen zijn.

  • Tegelijk met de tentoonstelling is een rijk geillustreerde publicatie verschenen. Het boek Out of the Ordinary is onder andere verkrijgbaar in de museumwinkel van Boijmans. 
  • Ongewoon Gewoon / Out of the Ordinary - 10 jaar studio Wieki Somers is nog tot 11 januari 2015 te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. (Op tweede kerstdag is Boijmans ook geopend!) 
  • Fotografie: Monique Tieleman (tenzij anders vermeld)