The best of 2014

redactie  dinsdag 23 december 2014

Een terugblik op onze beste en meest gelezen artikelen mag natuurlijk niet ontbreken! Alle artikelen in dit overzicht zijn duizenden keren gelezen, bekeken en gedeeld. Snel je weg vinden? We hebben een onderverdeling in rubrieken:

 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  -  nummer één 

2014 - de beste artikelen over trends, interieur, mode, kleur, food en retail


  Trends

Lidewij Edelkoort: trends herfst/winter 2015-2016
Craftscurator Irene Vermeulen doet verslag van 'Embryonic', de trendpresentatie van Lidewij Edelkoort over materiaal, kleur en vorm in herfst/winter 2015/2016. Edelkoort schetst een positief beeld, dat van een nieuw begin, en geeft een presentatie bomvol voorbeelden van interieur en architectuur. Tienduizenden keren gelezen en gedeeld, net als Irene's artikel hieronder, over Edelkoorts 'Gathering'. Vielen Dank, Irene!

embryonic2

Gathering: Edelkoort over de trends in zomer 2015
Met 'Gathering' vertelt Edelkoort een optimistisch verhaal voor zomer 2015. Irene Vermeulen - Craftscurator - beschrijft de belangrijkste trends voor kleur, vorm en techniek, met voorbeelden uit design.

gathering

Trend Beacons Christine Boland voor AW 15-16
Eind juni presenteerde trendanalist Christine Boland haar 'Trend Beacons, a glimpse of a new era' voor Fashion & Design AW 15-16. Boland vertaalde vier 'trend beacons' naar fashion, design en kleur. Haar samenvattende oordeel: we worden positiever. Redacteur Monique Tieleman was voor Stylink aanwezig en beschrijft Bolands beacons, met prachtige beelden ter inspiratie.

l beacons-achtergrond

Vanities - Lidewij Edelkoort over SS 2016
In haar trendseminar Vanities richt Lidewij Edelkoort zich op het zomerseizoen van 2016. Craftscurator Irene Vermeulen vertaalt op haar beurt Edelkoorts fashion trends naar interieurtrens voor 2016. Met ruim 7.000 lezers in de eerste week weten we dat we dit artikel ook in het 'best of'-overzicht van 2015 tegen zullen komen. Hup Irene!

Lidewij Edelkoort trends van zomer 2016 vertaald naar interieurtrends


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


  Kleur

Moodboards en paletten: kleurtrends van Stylink professionals
Onlangs gepubliceerd: 'De kleuren van 2015: moodboards en paletten', in samenwerking met Stylinks kleurexperts. Een schat aan moodboards met beelden uit interieur, mode, kunst en natuur. Talloze kleuren, verzadigingen, contrasten... Niet te missen! (Heb je de 2014-versie gemist? 
Bekijk het artikel hier)

moodboards-paletten-2015

Copper Orange: kleur van 2015
Van Stockholm en Milaan tot Shanghai; overal spelen metaaltinten een toenemende rol in hedendaags interieurdesign, en AkzoNobel's jaarlijks kleurtrendonderzoek wijst Copper Orange aan als dé kleur van 2015. Van dat onderzoek werd een trendboek gemaakt; een inspiratiebron voor designers, interieurprofessionals en architecten.

copper-orange

Spring 2015: Pantone's kleuren voor fashion
Afgaand op de designs tijdens New York Fashion Week in september, die de collecties van SS15 liet zien, voorspelt Pantone welke kleuren we komende lente dragen. Bekijk een aantal prachtige collages waarin Pantone-lentekleuren zijn verwerkt, met inspiratie uit mode, interieur, food en kunst. 

pantone-kleuren2


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


  Retail

Lidewij Edelkoort: trends voor retail
Edelkoort was dit jaar keynote speaker op de EuroShop RetailDesign Conference. "Mijn doel is om te zoeken naar manieren om consumenten te bereiken en te prikkelen. Een kwestie van de juiste spirit." En om die spirit over te brengen, volgen er er in sneltreinvaart vele trends, prachtig verbeeld met foto's. Carin Frijters en Femke Cuijpers maakten een selectie!

lidewij-edelkoort-trends-voor-retail

De winkel van de toekomst op de Modefabriek
Wat staat ons te wachten in retailland en hoe denken experts over de winkel van de toekomst? STUDIO by judith ter haar realiseerde een 'interactieve trend forecasting experience' op de Modefabriek. Een artikel van Carin Frijters.

Retail-Future-Home-Modefabriek1

Shoppen in Dordrecht; Middeleeuwse binnenstad bloeit op
Dordrecht herleeft; kleine, gespecialiseerde shops en vele creatieve ondernemers zorgen voor een bloeiende binnenstad. Monique Tieleman beschrijft Dordt anno 2014, waar ondernemende retailers en nieuwe samenwerkingsverbanden ervoor zorgen dat je er weer met plezier gaat shoppen. Meer dan 1.5 DUIZEND likes. Ja hallo! :) Kudo's voor Monique!

achtergrondplaatje-dordrecht


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


  Mode

Totally brogue: de androgyne garderobe
Anno 2014 is androgynie een grote modetrend en de 'brogue' is hot! Mocht je nog steeds geen paar hebben, het is er weer weer voor :-), en je kunt ze met praktisch alles combineren. Floor Borsboom geeft stylingtips en verzamelde de mooiste brogues in één artikel. Go brogue!

brogues2

(Baby)Stappen van H&M richting ethische productie
Hasmik Matevosyan doet verslag van de opening van kunstexpositie The Conscious New World van H&M. Het doel van H&M is 'to make fashion sustainable and sustainability fashionable' door kunst, mode en duurzaamheid te combineren. Het publiek reageerde sceptisch op de duurzame ontwikkelingen omdat ze niet groot genoeg zijn en niet snel genoeg gaan. Maar we kunnen ook kijken naar waar wel vooruitgang is geboekt. Elke (baby)stap vooruit is winst.

h-en-m

(Hand)gemaakt op de Kleine Fabriek: trends voor zomer 2015
Hoera voor handgemaakt! De DIY-trend is terug te vinden in de collecties van allerlei fashion- en lifestylemerken; óók die voor kinderen. Kiki Poulisse spotte de handgemaakt-trend op de Kleine Fabriek.

l kiki-kleine-fabriek


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


  Interieur

Milaan design week 2014: gaat dit zien!
Net als tijdens Dutch Design Week is het aanbod van Milaan Design Week enorm. Alhoewel de meeste mensen maar één dag de beurs bezoeken is er tijdens Milaan Design Week meer dan genoeg te doen om een hele week te vullen. Om goed voorbereid op reis te gaan maakte Monique Tieleman een overzicht 
van ontwerpers en labels die je niet mocht missen.

milaan-gaat-dit-zien

Highlights Milaan 2014
Wat was hét nieuwe statement, wie is dé ontwerper van het moment en welke exhibit mocht je écht niet missen? Irene Vermeulen beschreef de highlights uit Milaan, ingedeeld in stijlgroepen. Materiaalinnovatie, vernieuwend kleurgebruik, slimme én mooie dessins: de hoogtepunten van Milaan 2014!

milaan-highlights

Maker Trend Guide 2015
In de Craftscurator Trend Guide van Craftscurator vinden ontwerpers, designteams, inkopers en marketeers alles over maker trends, materialen, technieken en kleur. Van het vervaardigen van textiel met bacteriën, via het heruitvinden van mandwerktechnieken, tot het 3D printen van objecten met opzettelijke imperfectie: alle nieuwe manieren van experimenteren, maken en produceren komen aan bod.

makertrendguide5


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


  Food

Pop-up restaurant serveert vis in blik
Geen kok en geen keuken; in het recent geopende pop-up restaurant Tincan in Londen serveren ze alleen vis uit blik met wat brood en salade. Prachtig vormgegeven blikjes uit de hele wereld, zó mooi dat je ze eigenlijk niet open wilt maken. Portugese makreel in olijfolie, IJslandse gerookte kabeljauw; een blikje vis alstublieft!

tincan-london

De foodlingo-revolutie
De specifieke taal van foodies, door columnist en foodtrendanalist Marjan Ippel vastgelegd in een dik vet boek. Omdat je in taal de trends kunt spotten, en daarmee de veranderingen in de maatschappij. Foodlingo!

foodlingo

Grow your own!
Steeds meer mensen beginnen hun eigen groente- of kruidentuin. Omdat ze gezonder eten belangrijk vinden. Of omdat ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Uit je eigen tuin, een volkstuin of een gehuurde krat: mogelijkheden genoeg! Ria Geraets-Heijen van More than Mayo geeft tips en inspiratie.

grow-your-own1


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


  Textiel

Dip dye, tie dye, ombre en andere verftechnieken op een rij
Producten bewerkt met dip dye of tie dye zijn hartstikke hip. Maar wat is nou het verschil tussen alle verftechnieken? Hoe kun je ze herkennen en vooral... hoe kun je 't zelf maken? Petra van Breda van Huisraad&Zo legt het uit.

dip-dye

Evergreens: breien en borduren!
Het artikel 'Breien!' is sinds het eind 2008 online ging meer dan 100.000 keer gelezen. Een echte evergreen, net als 'Het Nieuwe Borduren: the return of the stitches', met nu meer dan dertigduizend hits. Omdat traditionele technieken nog steeds helemaal on trend zijn hebben beide artikelen onlangs een update gekregen en zijn ze voorzien van nieuwe, bijzondere brei- en borduurprojecten die we de afgelopen tijd spotten - op het web en in het wild.

achtergrondplaatje-stiches2


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


  Divers

Resumé
Halverwege 2014 geïntroduceerd: het Resumé: een wekelijks bulletin met headlines en highlights uit binnen- en buitenland: handgeselecteerd nieuws door en voor professionele creatieven. Met meer dan twintigduizend lezers (en een waanzinnig aantal click-outs) is het een succes waar we zeker mee doorgaan in 2015.

resume - kort nieuws & het beste van het web

Release your inner geek
Geek zijn is een lifestyle; we zien geekery in interieur, fashion, accessoires, kunst, borduurwerk... Floor Borsboom zocht het leukste, mooiste, grappigste geek-design. Bazinga!

geek

De juiste naam voor je bedrijf of merk
Start je een nieuw bedrijf of merk? Denk dan goed na over je handelsnaam. Die moet vooral niet precies beschrijven wat je doet. Juriste Els Doornhein legt uit waarom.

naam-bedrijf3 kopie

Je ideeën beschermen - verstandig of onmogelijk?
Kun je voorkomen dat een iemand met jouw idee aan de haal gaat? Helaas niet: ideeën zijn vrij. Ook registratie werkt niet tegen copycats. Juriste Els Doornhein legt uit hoe het zit.

bescherm-je-idee

DIY food stamps
Jahaa... twee ons groente, twee stuks fruit, weggooien is zonde. Maar joh, wat kun je fantastisch stempelen met groente en fruit! Uit de natuur komen de mooiste en verrassendste texturen en patronen. Dip & stamp!

diy-food-stamps

Behomm: woningruil met creatieven over de hele wereld
Last but not least: een huizenruilsite voor creatieve professionals uit de hele wereld. Deelnemers werken allemaal in een "artistiek" beroep, van architecten tot art directors, van keramisten tot stylisten. En je weet het: woningen van creatieven zijn stuk voor stuk pareltjes!

behomm2


 trends  -   kleur  -  retail  -  mode  -  interieur  -  food  -  textiel  divers  - nummer één 


De nummer één! 

Traditioneel Japans ambacht in hedendaags design
Met stip op één: het artikel van Floor Borsboom over Japanse traditionele textieltechnieken. Lees hoe de oude Japanse technieken sashiko, boro en indigo en denkwijzes Mottanai en Wabi Sabi de gemene delers zijn van hedendaagse trends als handgemaakt, ambacht, duurzaam en fair, imperfect design, indigo en denim, patchwork en heritage fashion. Met prachtige voorbeelden uit interieur en fashion ter inspiratie: Japan in the picture!

japan1