Vier nieuwe tentoonstellingen in Foam Fotografiemuseum

redactie  dinsdag 11 maart 2014

Vanaf 21 maart zijn in Foam Fotografiemuseum Amsterdam vier nieuwe tentoonstellingen te zien: Richard Mosse – The Enclave, Taiyo Onorato & Nico Krebs – Adding, Adding, Adding, Kaveh Golestan – The Citadel en Ola Lanko - All year round. Lees meer over deze veelbelovende expo's:

Richard Mosse – The Enclave
21 maart - 1 juni 2014

She brings the rain 2011 C Richard Mosse  Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery New YorkShe brings the rain 2011 C Richard Mosse
Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York

safe from harm 2012 c richard mosse  courtesy of the artist and jack shainman gallery new york
Safe from harm, 2012 © Richard Mosse
Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York

The Enclave is een monumentale multimedia-installatie van Richard Mosse (1980) die voor het eerst te zien was in het Ierse paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2013. De installatie bestaat uit zes projectieschermen waarop beeldmateriaal wordt getoond van de conflictsituatie in Congo. De beelden zijn opgenomen met een voor camouflagedetectie ontwikkelde infraroodfilm, die het strijdtoneel in een psychedelisch palet van magenta kleurt. Naast de filminstallatie zijn fotowerken te zien. 
In 2012 en 2013 reisden Richard Mosse, Trevor Tweeten (filmmaker) en Ben Frost (geluidskunstenaar) in het gezelschap van gewapende rebellengroepen door het oosten van de Democratische Republiek Congo, een oorlogsgebied geteisterd door hinderlagen, massamoord en systematisch seksueel geweld. Het project is een zoektocht naar een effectieve methode om deze vergeten Afrikaanse tragedie te verbeelden, die volgens het International Rescue Committee sinds 1998 aan tenminste 5,4 miljoen mensen het leven kostte. The Enclave dompelt de kijker onder in een confronterende, duistere wereld en onderzoekt de werking van esthetiek in een situatie van intens menselijk lijden. 

Taiyo Onorato & Nico Krebs – Adding, Adding, Adding
21 maart - 11 mei 2014

marzahn 1 2009 c taiyo onorato and nico krebs courtesy raebervonstenglin zurich and peter lav gallery kopenhagen
Marzahn 1, 2009 © Taiyo Onorato & Nico Krebs
courtesy RaebervonStenglin, Zurich & Peter Lav Gallery, Kopenhagen

banners 2009 c taiyo onorato and nico krebs courtesy raebervonstenglin zurich and peter lav gallery kopenhagen
Banners, 2009 © Taiyo Onorato & Nico Krebs
courtesy RaebervonStenglin, Zurich & Peter Lav Gallery, Kopenhagen


In 2013 werd de jaarlijkse Foam Paul Huf Award uitgereikt aan het Zwitserse duo Taiyo Onorato en Nico Krebs (1979). De internationale jury stelde unaniem: "Als ware illusionisten die met opzet de grenzen van het medium tarten, betrekken Onorato & Krebs op bekwame wijze het publiek bij hun werk en brengen iets van de magie over die aan de basis ligt van het maken van fotografische beelden." Als onderdeel van de award presenteert Foam met trots Adding, Adding, Adding waarin ook nieuw werk van het duo te zien is.
 Sinds 2003 werken Onorato & Krebs aan uiteenlopende projecten op het snijvlak van fotografie, beeldhouwwerk en installaties. Weinig blijft onaangeraakt in hun complexe, maar toch toegankelijke werk waarin realiteit botst met fictie en humor samenvalt met ernst. In 2012 was hun werk voor het eerst in Foam te zien. In Adding, Adding, Adding worden nieuwe films vertoond waarin het duo experimenteert met illusie en werkelijkheid in stedelijke ruimtes. Exclusief voor Foam is een speciale installatie opgezet in de tuin.


Kaveh Golestan – The Citadel

21 maart - 4 mei 2014


untitled 5 prostitute series 1975 1977 c kaveh golestan courtesy kaveh golestan estate 
 Untitled (Prostitute Series, 1975-1977) © Kaveh Golestan 
courtesy Kaveh Golestan Estate

untitled 4 prostitute series 1975 1977 c kaveh golestan courtesy kaveh golestan estate
Untitled (Prostitute Series, 1975-1977) © Kaveh Golestan
courtesy Kaveh Golestan Estate

Foam presenteert met trots een tentoonstelling van de Iraanse documentaire fotograaf Kaveh Golestan (1950-2003). De foto's van deze pionier in de straatfotografie waren van grote invloed op generaties Iraanse kunstenaars, maar tot op heden was er in Europa weinig belangstelling voor zijn werk. Kaveh Golestan - The Citadel toont 45 vintage foto's uit de serie Prostitute (gemaakt tussen 1975 en 1977) van vrouwen werkzaam in de Citadel van Shahr-e No, de rosse buurt van Teheran. Zijn portretten bieden een intieme, menselijke kijk in het leven van deze vrouwen. De door Golestan gefotografeerde Citadel werd kort na de Iraanse revolutie in 1979 op bevel van Ayatollah Khomeini in brand gestoken en verwoest. De foto's van Kaveh Golestan zijn de enige herinnering aan de vrouwen en aan de Citadel.

Foam 3h: Ola Lanko - All year round
21 maart - 7 mei 2014


all year round 2013 2014 c ola lanko detail day 4All year round, 2013-2014 © Ola Lanko / detail day 4

all year round 2013 2014 c ola lanko detail day 6All year round, 2013-2014 © Ola Lanko / detail day 6

Ola Lanko (1985) presenteert een nieuw project dat de notie van tijd op een ongewone wijze onderzoekt en representeert. Haar werk bestaat uit 365 fotowerken die een letterlijk retrospectief bieden op een jaar. Het project wordt gepresenteerd als een ruimtelijke installatie die zowel de mogelijkheid biedt de tijd en het verstrijken ervan te ervaren als momentum, maar ook als een continu en repetitief proces waar dag, nacht, natuur- en weersomstandigheden elkaar organisch afwisselen. In het project combineert Lanko het mechanische rationalisme van de camera met een romantisch besef over vergankelijkheid.


OPENING
Op 20 maart worden de tentoonstellingen geopend in het bijzijn van de fotografen en curatoren. Iedereen is welkom!

Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Keizersgracht 609, Amsterdam
www.foam.org