Intensieve textielcursus, TRC Leiden

redactie  maandag 24 februari 2014

Van 17 tot en met 21 maart 2014 organiseert het TRC - Textile Research Centre - voor de achtste maal een vijfdaagse cursus over textiel. Deze intensieve cursus behandelt de technieken die gebruikt worden om textiel te maken; van de ruwe vezels tot het versierde eindproduct. Je leert de theorie en praktijk van vezelidentificatie, spinnen, verven en weven, en wordt ingeleid in versiertechnieken zoals borduurwerk en het bedrukken van textiel.

img 6493

De cursus is praktisch georiënteerd en deelnemers worden geholpen bij het uitproberen van alle technieken die worden behandeld. Dit betekent dat je gebruik zult maken van microscopen en stain-technieken om vezels te identificeren, spintollen en spinnenwielen en natuurlijke kleurstoffen en bijtmiddelen om een veelheid aan kleuren te produceren. Studenten kunnen hun eigen textiel meenemen om deze gedurende de cursus te bespreken.

img 6410

img 6476

De vijfdaagse cursus trekt studenten uit de hele wereld. De cursus wordt gegeven door dr. Gillian Vogelsang - directeur van het TRC.

Praktisch

 • data: 17 tot en met 21 maart
  en ook: 12-16 mei en 13-17 oktober
 • voertaal: Engels
 • kosten: 500 euro
 • locatie: Leiden
 • aantal deelnemers: max 8, er zijn nog 2 plekken vrij voor de cursus in maart!
 • aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 • meer info: www.trc-leiden.nl
  lees ook 2 uitgebreide verslagen van de cursus op  www.spinning-wheel.org en earlymodernscandinavianfashion.wordpress.com

Het Textile Research Centre (TRC) is in 1991 opgericht met het specifieke doel om de studie en tentoonstelling van textiel en kleding te stimuleren. Sinds 1991 heeft het TRC een collectie verzameld van kleding en accessoires uit de hele wereld; van de Andes in Zuid-Amerika tot Zanzibar langs de oostkust van Afrika. De collectie is zeer sterk voor wat betreft het Midden-Oosten. De voorwerpen worden gebruikt voor onderzoek, onderwijs, tentoonstellingen en publicaties. Er worden lezingen verzorgd voor school- en andere groepen, cursussen en workshops voor iedereen die geinteresseerd is in kleding of textiel, en er wordt samengewerkt met de Universiteit Leiden.

cropped-Foundling-11197-stuff-x60-banner