Honderd jaar textiel in het Nederlandse interieur

redactie  donderdag 02 januari 2014

Tentoonstelling Living Spaces 

Vanaf 8 februari brengt het TextielMuseum de tentoonstelling Living Spaces, over 100 jaar textiel in het Nederlandse interieur. In stappen van tien tot twintig jaar passeren meubels en objecten in conceptuele stijlkamers de revue. Studio Makkink & Bey geeft de expositie ruimtelijk vorm. De tentoonstelling is te zien t/m 11 mei 2014.

living-spaces1

foto's: Rene van der Hulst

living-spaces11

De stijlkamers tonen interieurs uit zeven kenmerkende periodes: de Nederlandse Art Nouveau, het modernisme van de jaren dertig, de naoorlogse periode van 'Goed Wonen', de alternatieve jaren 1970, het postmodernisme, het recente Dutch Design en tot slot de concept room van de toekomst. De centrale vraag is steeds ´Welke rol speelt textiel in het interieur?´ - je bent een TextielMuseum of niet tenslotte. De inrichting van een ruimte wordt gebaseerd op het ideaalbeeld van een ontwerpstroming of op een specifieke woonpraktijk van een periode, zoals die van de zitkuil in de jaren 70.

living-spaces2beeld via www.textielmuseum.nl

In de realiteit zijn veel interieurs een mix van oud en nieuw. De ideale woning die architecten en vormgevers voor ogen staat, kunnen zich bovendien redelijk weinig mensen veroorloven. Om dit spanningsveld tussen ideaal en werkelijkheid te verhelderen, worden in elke kamer filmfragmenten getoond. Soms ondersteunen de beelden de inrichting, dan weer wordt juist een contrastbeeld geschetst. Tegenover de woonkamer van de gegoede burgerij anno 1910 met meubels en textiel van bekende ontwerpers als T.C.A. Colenbrander (1841-1930), T.W. Nieuwenhuis (1866-1951) en Chris Lebeau (1878-1945), staan filmbeelden van arbeidersgezinnen, die in natte, donkere eenkamerwoningen een armoedig bestaan leiden. Het leven van alledag sijpelt zo via nieuwsberichten, muziek of televisieprogramma's de stijlkamers binnen.

Het woninginterieur van elke periode en sociale klasse spiegelt ook het complexe spel tussen heden en verleden. Ontwerpers en bewoners refereren in hun inrichting aan een eerdere stijlperiode, of zetten zich er juist expliciet tegen af. Daarom koos Studio Makkink & Bey voor elke periode een eigentijds referentieobject dat net buiten de ruimte is geplaatst: een stilzwijgende reflectie op een periode.

Het duo Raw Color tekende voor het grafische ontwerp van de tentoonstelling en de tijdslijn. Deze toont in sneltreinvaart 100 jaar Nederlandse geschiedenis in woord en beeld: politieke, sociale en technologische ontwikkelingen, verbanden tussen gezinsontwikkeling en woonruimte, textielontwerpers en -industrie.

living-spaces12foto: Studio Makkink & Bey

Concept room
Studio Makkink & Bey geeft in opdracht van het museum hun visie op wonen in de toekomst vorm. In het TextielLab vervaardigden zij objecten die in het teken staan van flexibel en nomadisch wonen.
VouwPlaats is een ingenieus gebreid matras gecombineerd met een houten drager, die naar wens dient als schommelstoel of slaapplaats. VensterLicht, een licht weefsel met lange flotteringen, kan worden ingezet om de ruimte flexibel in te delen. Patroon en materiaal zijn afgeleid van processen van de zijdeproductie. Het WarmteKleed tenslotte, de plek waar gekookt en gegeten kan worden, is vervaardigd door een slimme combinatie van ambachtelijke en innovatieve technieken. Het kleed refereert aan oude culturele tradities in het licht van een moderne leefwijze. 

Expertmeeting en ontwerpwedstrijd
Gedurende de tentoonstellingsperiode wordt een expertmeeting georganiseerd en komt er een wedstrijd voor het ontwerpen van een interieurproduct - van textiel natuurlijk. Meer informatie op de website van het textielmuseum.

Tentoonstelling Living Spaces
8 februari t/m 11 mei 2014
TextielMuseum, Tilburg