Self Unself - Graduation Show 2013

No22  dinsdag 29 oktober 2013

Zorg en vergrijzing is weinig romantisch of sexy. Het zijn niet echt de onderwerpen die als eerste in je opkomen als je naar de Dutch Design Week trekt. Tijdens de Graduation Show 2013 van de Design Academy waren dit wel twee thema's, soms in combinatie, die veelvuldig voorkwamen en die daarnaast ook zorgden voor zeer bijzondere eindexamenprojecten. 

   

Self Unself - Graduation Show 2013
Deel van de affiche 'Self Unself' van de Dutch Design Academy Graduation Show

Het thema van de afstudeershow dit jaar was 'Self Unself'. Met dit thema wilde de academie zorgen voor onderzoek naar de spanning tussen het individu en het collectief. Een aantal afstudeerders presenteerde projecten waarbij zij hulp bieden aan anderen.  

Self Unself - Graduation Show 2013
'Single Spark' van Luc van Hoeckel won een 'Keep An Eye' beurs

Luc van Hoeckel studeerde cum laude af en won een 'Keep An Eye' beurs met zijn project 'Single Spark'. Het project bestaat uit een starterskit waarmee zalf gemaakt kan worden. Uitgangspunt voor de ontwikkeling zijn de talloze inwoners van Noord Oeganda die door de oorlog zijn verminkt en getraumatiseerd. Het zelf produceren van de zalf brengt hen niet alleen verzachting van hun littekens maar ook een economische impulse. De productie op kleine schaal genereert een inkomen en verhoogd hun onafhankelijkheid. Het concept van Van Hoeckel is breed toepasbaar. Zo zou je ook een starterskit kunnen maken voor andere producten als bijvoorbeeld brood, honing of manden.  

 

Self Unself - Graduation Show 2013
De starterskit 'Singel Spark' voor het maken van zalf.
Self Unself - Graduation Show 2013
Naast de pannen en de olieën zit er ook een stempel in voor het maken van etiketten.

Cum laude afstuderen, de 'René Smeets award' winnen en een 'Keep An Eye' beurs winnen. Dat deed Renee Scheepers met haar projecten 'Revealing Maps of Cancer Care' en  'A Series of Mnemonics' ter ondersteuning van de behandeling van kanker. Voor beide projecten ontwikkelde zij visuele uitingen om kankerpatienten inzicht te geven in hun behandeling en het onthouden en begrijpen van informatie makkelijker te maken. 

Self Unself - Graduation Show 2013
Revealing Maps of Cancer Care' en 'A Series of Mnemomics' Copyright: Design Academy Eindhoven Photograph: Femke Rijerman

Met haar ontwerpen wil Inge Kuipers voorbij gaan aan de klinische uitstraling van gebruiksvoorwerpen voor onder andere chronisch zieken met bijvoorbeeld artritis. Iets wat handelingen makkelijker maakt moet juist niet tekort doen aan het plezier van het originele gebruik als bij voorbeeld een kop thee drinken. Kuipers ontwierp daarom de theeset 'Touch'. Het design maakt optillen, vasthouden en uitschenken veel makkelijker maar ziet er niet uit als een hulpmiddel.  

Self Unself - Graduation Show 2013
Thee set 'Touch' van Inge Kuipers

Een tweede ontwerp wat Inge Kuipers heeft ontwikkeld, maar wat zij niet officieel als afstudeerproject tijdens 'Self Unself' kon presenteren, is schoen 'Bend-it'. Bij het ontwerp is zij uitgegaan van het ambachtelijk produceren van schoenen. Daardoor geeft de schoen alle steun die nodig is maar vergemakkelijkt het instappen aanzienlijk door het terugklappen van de hiel. De schoenen zien er zowel zeer comfortabel als hip uit.    

Self Unself - Graduation Show 2013
Schoen 'Bend-It' van Inge Kuipers, bachelor Man and Activity

Het geleidelijk verliezen van hun cognitieve vaardigheden, en de daarbij behorende mogelijkheid tot het begrijpen van gebeurtenissen, bezorgt Alzheimer patienten veel stress. Doorgaans zijn de inrichting en materialen in verzorgingshuizen puur functioneel ontworpen. Er is weinig aandacht voor tactiele, stimulerende of esthetische waarden. Anne Feikje Weidema ontwierp 'Re-Covered'. Deze 8 kilo zware deken stimuleert zogenaamde pressure points waardoor een kalmerend effect optreed.  Hierdoor verbeterd het emotionele en lichamelijke welzijn van patienten.   

Self Unself - Graduation Show 2013
'Re-Covered' van Anne Feikje Weidema - bachelor Man and Well Being
Self Unself - Graduation Show 2013
'Wollator' van Sanne Ree Barthels als onderdeel van 'Appeltaart, Schapendraad en Krulpraat' Copyright: Design Academy Eindhoven Photography: n.n.

Contact maken met mensen met de ziekte van Alzheimer wordt, als de ziekte zich ontwikkeld, steeds lastiger. Na intenstieve observatie in verpleegtehuis 'Vitalis 't Vonderhof' kwam Sanne Ree Barthels tot de conclusie dat een huiselijke omgeving met zeer huiselijke bezigheden kan bijdragen aan de verbetering van contact tussen patienten en degene die hun bezoeken. Zij ontwikkelde drie 'contact-settings' die ieder voorziet in een verschillende gradatie van de ziekte. De interview-units bestaan uit een mini-keuken voor het maken van appeltaart, een rollatorbank met brei-materialen en een haardroog-unit. 

Self Unself - Graduation Show 2013
Een mini-keuken voor het maken van appeltaart is één van de 'contact-settings' ontworpen door Sanne Ree Barthels

Ondanks dat de vergrijzing niet zo snel gaat als verwacht kunnen we niet anders dan constateren dat onze samenleving snel ouder wordt. Veel mensen vinden dit een negatieve ontwikkeling. Zij vinden dat ouderen langs de kant staan en hun onafhankelijkheid verliezen. Yoni Lefévre wil juist het positieve laten zien. Zij ontwikkelde een campagne waarbij zij tekeningen van kinderen, die zij maakten van hun opa's en oma's, gebruikte. Kinderen zien hun opa's en oma's als actieve mensen die kleur brengen aan hun leven. Hun beeld geeft de maatschappij een genuanceerde en positieve blik.  

Self Unself - Graduation Show 2013
'Grey Power' van Yoni Lefévre - bachelor Man and Communication

Er waren nog meer projecten met dezelfde thema's tijdens de afstudeershow. Een duidelijke tendens in het bepalen van de waarde van design voor onze maatschappij. En je ziet, sexy en romantisch zijn niet niet altijd nodig om succes te hebben. 

De Graduation Show 2013 heeft meer bezoekers dan ooit getrokken, 32.200 om precies te zijn. Nieuw dit jaar was de samenwerking met het Van Abbenmuseum. De expositie 'Self Unself' is hier nog tot 17 november te zien.