D(esign)-day

redactie  donderdag 10 oktober 2013

Podium voor design: een mix van tentoonstelling, beurs en veiling

Van 15 t/m 17 november vindt de 8e editie plaats van D(esign)-day; een podium waar een groot aantal designers uit binnen- en buitenland hun creaties tentoonstellen, verkopen en veilen. D(esign)-day, deze keer georganiseerd in de Timmerfabriek in Maastricht, belooft dit jaar alle voorgaande edities te overtreffen. De nadruk tijdens het evenement ligt op 'ontmoeten' en 'bruggen slaan'.

d-day-header

Creatief Ondernemerschap wordt tijdens D(esign)-day met hoofdletters geschreven. Deelnemers aan D(esign)-day zijn bijna allemaal zelfstandige ondernemers die voortdurend vernieuwen en verrassen. Voor D(esign)-day betekent design betekenis geven aan spullen. Geen massaproductie of dertien in een dozijn, maar unica of kleine series met een beperkte oplage. D(esign)-day presenteert een breed scala aan ontwerp-disciplines: van maffe jassen tot typische tassen; van olijke vazen tot delicaat porselein en van komische kasten tot tijdloze tafels.

Fotografie Guido Koppes4

Enkele deelnemende designers: Designmetropole Aachen, een groep jonge ontwerpers die er de hand niet voor omdraait zich te presenteren op beurzen in Moskou of New York. Maarten Mostert; hij maakt lampen, kandelaren en tafels en van historische materialen die vrijkomen bij de restauratie van herenhuizen of fabrieken. En Arne ter Laak gaat met een bijl het bos in om van 'hakhout' zijn meubels te maken.

Fotografie-Guido-Koppes

Design voor iedereen
Stichting Platvorm, de organisatie achter D(esign)-day, heeft als doel design bekender en toegankelijker te maken. Veel mensen weten niet dat ze voor bijna ieder gebruiksvoorwerp terecht kunnen bij een ontwerper of ze denken dat design onbetaalbaar is. Materiaal van hoge kwaliteit gaat echter langer mee dan een fabrieksproduct en door de afwezigheid van tussenhandel vallen winkelmarges weg.

Fotografie-Ellen-Hansen

Toegankelijk en zonder subsidie
Stichting Platvorm kiest ervoor om D(esign)-day zonder subsidies te organiseren, omdat die procedures bureaucratisch en traag zijn, waardoor feitelijk een onwerkbare situatie ontstaat. Een enthousiast team onder leiding van Hester Coolen haalt via (product)sponsoring en crowdfunding de benodigde inkomsten bij elkaar. De inschrijfgelden voor de deelnemers en de entreegelden voor het publiek probeert de stichting ondertussen zo laag mogelijk te houden.

Wil je je inschrijven als deelnemer? Dat kan nog steeds! Schrijf je in

Fotografie-Joris-Vroemen

www.d-daydesignveiling.nl

locatie
Timmerfabriek
Boschstraat 5-9
6111 AS Maastricht

programma

 • vrijdag 15 november
  17.00 openingsborrel
  18.00 diner (aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. )
  20.30 designers for design veiling
 • zaterdag 16 november
  11.00 – 21.00 open
 • zondag 17 november
  11.00 – 18.00 open

Een uitgebreider programma wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

Fotografie-Guido-Koppes2

foto's via www.d-daydesignveiling.nl