Food & retail in Breda

redactie  donderdag 19 september 2013

Afgelopen week organiseerde Stylink de Tour de Breda: we bekeken de Jumbo Foodmarkt en bezochten het Smaakwarenhuis aan de historische winkelstraat de Ginnekenweg. Foto's en een verslag van deze inspirerende (en erg gezellige!) middag.

Jumbo Foodmarkt
Carin Frijters - van CF retailadvies en auteur van 'Prikkel de Koopknop' - nam ons mee op ontdekkingstocht door de Jumbo Foodmarkt. Het voor Nederland unieke retailconcept, een hybride mix van supermarkt en horeca, speelt in op de behoefte van de hedendaagse consument om steeds opnieuw verrast en vermaakt te worden. Kleine presentatie-units, die wendbaar en eenvoudig verplaatsbaar zijn, zorgen voor maximale flexibiliteit in de lay-out. Vernieuwende instore communicatie zorgt voor makkelijk navigeren en maakt boodschappen doen een belevenis. Geuren van vers bereide gerechten - die je ter plekke kunt opeten in het Foodmarkt café - verleiden de klanten tot proeven en kopen. 

tour-de-breda2Carin vertelt, tijdens koffie en appelflappen, in het Foodmarkt Cafe

Tevreden klanten én tevreden personeel
Het personeel van de Foodmarkt is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Ze zijn duidelijk trots op hun werk en werken er met plezier. Hoe behandel je gasten, hoe creëer je het gastgevoel; het personeel krijgt een week training, en dat is te merken. 
Bij de zuivelafdeling staat een yoghurttap; je krijgt hier voor 1 euro een grote beker met volle, boerenyoghurt en toppings als vers fruit en cruesli. Het vrolijke meisje achter de tap is trots: "Ik vind het ontzettend leuk want ik heb hier mijn 'eigen zaak'; ik ben van a tot z verantwoordelijk voor alles".

 tour-de-breda4
verse italiaanse gerechten én alle ingrediënten om zelf een pizza te bakken

Marktgevoel
De bakstenen muren bij de pizzabakkers, houten kratten op de groente afdeling, de kleuren en kastjes bij de banketbakker: elke afdeling in de Foodmarkt heeft zijn eigen stijl qua inrichting en aankleding en het authentieke marktgevoel overheerst in de hele shoppingmall.

tomaattomatens(n)oep (foto via www.morethanmayo.com)

kruiden
foto via www.morethanmayo.com

tour-de-breda6-7
kInderen kunnen meedoen aan een speurtocht door de winkel, waarbij ze van alles mogen proeven

tour-de-breda13
de Foodmarkt heeft z'n eigen chocolaterie, ook hier mag je proeven :-)

tour-de-breda10
hutspot proeverij

tour-de-breda12
banket en heel veel producten om zelf taarten en cakes te bakken; marsepijn, fondant, toppings, maar ook non-food als bakvormen en ovenschalen

Stilleven
Na de Foodmarkt was het tijd voor koffie bij Stilleven op de Ginnekenweg. De winkel staat vol met brocante woonaccessoires, serviezen en meubels en bijna alles is te koop. Hanneke Verschuren van Buro Zuyver vertelde ons hier over de geschiedenis en het winkelaanbod van de Ginnekenweg.

tour-de-breda15dames aan de thee

tour-de-breda16interieur van Stilleven

De smaak uit de Lage Landen
Rondkijken en naborrelen in Smaakwarenhuis de Lage Landen, onze laatse halte. Het Smaakwarenhuis is een combinatie van winkelen, eten & drinken, leren en ontmoeten. Je vindt er versproducten en delicatessen uit de omgeving van Brabant: kazen, wijnen, brood en banket, hammen en worsten, groente en fruit... We proeften kazen, ham en koekjes (vers uit de oven, smolten op je tong!) en dronken verrukkelijke witte wijn van Wijngaard de Linie, de oudste wijnboer van Nederland. Achterin de zaak is een open keuken waar je de chefs aan het werk ziet. Het restaurant, in het midden, is ingericht door Piet Hein Eek; je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, diner, kookworkshops en wijn- en spijsavonden. 

tour-de-breda22restaurant van het Smaakwarenhuis

tour-de-breda18
veel mooie kookboeken!

tour-de-breda20
chef aan het werk

tour-de-breda23
kaasjes proeven

tour-de-breda24
heleboel verse chutneys

tour-de-breda25
kaas in da pocket, nu nog een wijntje?!

foto's, tenzij anders vermeld, van Floor Borsboom

Veel dank aan Carin Frijters van CF retailadvies en Hanneke Verschuren van Buro Zuyver voor de interessante en inspirerende uitleg en verhalen. En iedereen bedankt voor de ontzettende gezellige middag. Tot de volgende keer!