De Hallen: centrum voor media, mode, ambacht en cultuur

Floor Borsboom  maandag 16 september 2013

Vlak achter de Kinkerstraat in Amsterdam Oud-West ligt de oude tramremise van het GVB. Het gigantische complex van 15.000 m2 bestaat uit een tiental geschakelde hallen, van 75 tot meer dan 100 meter lang. Het industrieel monument krijgt na 16 jaar leegstand een nieuw leven; het wordt omgetoverd tot centrum voor media, mode, ambacht en cultuur, een ontmoetingsplaats voor buurt en stad, met volledig behoud van het karakteristieke monument als cultureel erfgoed.

tramremise1markt in de toekomstige Passage (beeld via www.tramremisedehallen.nl)

In de herontwikkeling worden onder meer een hotel, bibliotheek, tv-studio, filmtheater, café/restaurant, ambachten leer/werkplaatsen, kunstuitleen, fietsenwerkplaats, kinderdagverblijf en een modecentrum gecreëerd. In de Passage, de weg waarlangs alles in en uitstroomt, zullen activiteiten zoals dagmarkten, modeshows en exposities plaatsvinden. Er wordt op hoog tempo gebouwd en te verwachten is dat de renovatie eind 2014 voltooid is. Afgelopen zaterdag 14 september, tijdens de Open Monumentendag, nam ik een kijkje. Een architect leidde groepjes rond over de bouwplaats, een paar toekomstige huurders, zoals House of Denim, Kinki Academy en Fietsenwerkplaats Recycle, waren aanwezig met standjes en informatie, en er waren rollende keukens en activiteiten voor kinderen.

Design studio Grand & Johnson - sinds twee weken op Stylink -  is één van de bedrijven die zich vanaf augustus volgend jaar in De Hallen zal vestigen. Jeroom Jansen van Grand & Johnson vertelt: "We waren op zoek naar een pand dat inspireert, met een geschiedenis en een verhaal in een creatieve omgeving. En we zochten een volksbuurt, omdat daar altijd iets gebeurt. De Ten Kate markt zit om de hoek, kleine bedrijfjes, mensen op straat... Rumoer, dat wilde ik, daar haal ik inspiratie uit."

entreebuitenaanzicht

tramremise4prachtige industriële bouwplaats

De grote gebruikers (hotel, bibliotheek, filmtheater etc) zijn bekend, en in Hal 17, de vroegere paardentram, is nog ruimte voor kleine ondernemers die binnen het concept passen (media, design, mode, ambacht, kunst). Deze hal zal door Stadsherstel Amsterdam worden ontwikkeld.

Over de toekomst van De Hallen, hoe het gaat lopen, durf ik nog niet zoveel te zeggen. Het concept is in ieder geval goed, en als ik de artist impressions zo zie wordt het een schitterend complex. Ik zal bij de opening nog eens gaan kijken en weer verslag doen!

tramremise2de Passage

tramremise6

↑↓ rollende keukens

tramremise5

tramremise3Fietsenwerkplaats Recycle brengt mensen de ambacht van het fietsen maken bij; hier kun je in de leer om fietsen te repareren én te bouwen

oud-en-nieuwtoekomst en verleden (beelden via www.tramremisedehallen.nl)

foto's, tenzij anders vermeld, door Floor Borsboom

Website: www.tramremisedehallen.nl

Profielschets Floor Borsboom
Floor Borsboom is fashionfreak, designfreak, language freak. Dol op mooie dessins en prints, vintage items, caribisch eten en funky music. Ze werkt bij LeLab en Stylink als contentbeheerder, webredacteur en copywriter. Floor op Twitter: @floritab