Mooi dik is niet lelijk

StijlConsult  woensdag 10 juli 2013

Weekblad Viva deed onlangs een onderzoek over hoe tevreden vrouwen zijn met hun uiterlijk. Weer één dacht ik, maar toch even lezen. De onderstaande zin verbaasde me hogelijk:

“Bovendien blijkt dat slank niet langer de norm is. Het meest begerenswaardig zijn volgens 31 procent van de ondervraagde vrouwen de rondingen van zangeres Beyoncé.”

Hoezo “slank is niet langer de norm”. Als we Beyonce al niet meer onder de noemer “slank” plaatsen wanneer ben je dan wel slank? Als je vel over been bent. En wanneer ben je dan mager? Als je een half jaar dood bent en het vel ook niet meer over het been zit? En wat is Beyonce dan: dik? En als zij dan dik is wat ben ik dan met mijn maat 44? Ik ben het spoor bijster!

Misschien wordt het tijd dat we ons niet meer door de media en ontwerpers, laten voorschrijven wat mooi, slank en belangrijk is. Een gezond lijf lijkt mij belangrijker dan je BodyMassIndex of je kledingmaat. Je BMI is maar een getal, je kunt een prima BMI hebben maar je doodongelukkig voelen (of één of andere ziekte onder de leden hebben). En wie heeft eigenlijk bepaald dat je BMI opeens de standaard is?

Er is gelukkig wel een verandering gaande. Ondanks dat ik denk dat slank nog steeds wel de norm is in medialand zie je gelukkig steeds meer vollere vrouwen in (mode)bladen. Vaak nog wel in de “plus size special” maar goed, het is een begin. Ook de grote maten mode heeft steeds meer te bieden. Mooie merken, mooie winkels, mooie collecties. Ook komen er steeds meer websites en blogs voor en door voluptueuze vrouwen. En gezond lijkt het nieuwe slank te worden. Niet je gewicht of kledingmaat maar je gezondheid komt voorop te staan.

Rest ons dus nog alleen (zelf)acceptatie……

Mooi dik is niet lelijk! Dat schreef de Amerikaamse feminist Suzie Orbach in 1978 al (las ik in het boek Dik in Orde van Anne Elzinga, een aanrader voor iedereen die het gezeur over gewicht zat is). En daar sluit ik me heel graag bij aan!  

Mooi dik is niet lelijk
Gelukkig steeds meer voluptueuze vrouwen in de bladen!