Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Duitsland

VV3D  donderdag 16 mei 2013

Zo'n drie weken geleden nam een nieuwe klant contact met ons op, betreft het maken van drie exterieur- en drie interieurimpressies voor de aanpassing/verbouwing van een bestaand woonhuis in Duitsland. Het huis is geleden aan een groot meer, midden in de bergen en aan de rand van het dorp. Een ideale plek om te wonen dus!

Na het een en ander te hebben afgesproken hebben wij de opdrachtomschrijving ontvangen, tezamen met een lijst voor materialisering, wensen betreft aankleding (Auto's, mensen, bomen etc.) en konden we beginnen met het maken van het 3D model. Het 3D model geven we details, zoals gedetailleerde kozijnen, dakranden en regenpijpen, maar de werkelijke aankleding (meubelen, gedetailleerde texturen, vegetatie) doen we pas als we gaan renderen.

Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Dui...
Zicht vanuit de woonkamer op het meer en de bergen.

 De basis voor een goede en gedetailleerde 3D impressie is altijd een goed 3D model. Voor deze opdracht hebben we het 3D model in Sketchup gemaakt, waarschijnlijk voor de meesten wel bekend. Vaak wordt onderschat wat je met het programma kan, en hoe de uiteindelijke impressies eruit gaan zien. Het model kostte ongeveer een dag a anderhalve dag werk. De foto hieronder laat zien hoe het 3D model eruit zag voordat we er impressies van maakten. Veel 'vreemde' kleuren, maar elke kleur staat voor een ander materiaal. Zo zie je ook dat de 'buren' en achtergrond niet wordt gemodelleerd, als er foto's beschikbaar zijn.

Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Dui...
Het 3D model voordat er renderings werden gemaakt.

Nadat het 3D model zo goed als klaar is, zetten we de kleuren van het 3D model om naar realistische textures, zoals dakpannen, stucwerk en glas. Om impressies te maken werken we met het programma Artlantis (en deze is waarschijnlijk niet erg bekend voor de meesten). In Artlantis voegen we 3D modellen toe zoals het interieur, maar ook auto's.

 

Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Dui...
De voorzijde van de woning.

De renderings komen niet kant en klaar uit Artlantis, ofja, niet in de meeste gevallen. Voor deze opdracht hebben we veel gebruik gemaakt van photoshop. Het plaatsen van bomen, het gras, struiken, en vooral de personen in de impressies.

Daarbij wordt de achtergrond (in dit geval het uitzicht) en de buren in de foto geplaatst.

Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Dui...
De achterzijde van de woning.

Nadat we de eerste set impressies naar de opdrachtgever hadden opgestuurd, moest er hier en daar nog het een en ander worden aangepast. De eerste set impressies hadden we ongeveer na een week geleverd, de twee aanpassingsronden namen ongeveer nog een week in beslag.

Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Dui...
De zijkant van de woning.

De komende maand geven we een gratis 3D impressie weg voor een fan van onze facebookpagina, dus mocht je geinteresseerd zijn.. :)

Facebook VV3D

Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Dui...
De slaapkamer met uitzicht op het meer.
Van SketchUp naar "echte" impressie; woning in Dui...
De woonkamer met de keuken.

Wil je meer zien? 

website VV3D (ook voor curssussen)

    .