Object at the cutting edge

Monique Tieleman  donderdag 07 februari 2013

Dit jaar wordt Object voor het eerst gehouden in de enerverende omgeving van de architectuur. In het Nederlands Interieur Instituut, onderdeel van Het Nieuwe Instituut, is door directeur en curator Anne van der Zwaag een zeer mooie combinatie van diverse disciplines samengebracht waarbij ook veel aandacht is voor nieuw en opkomend talent. Object gaat in 2013 zelfstandig verder maar blijft aangesloten bij alle andere evenementen in dezelfde periode, waar ondermeer onder Art Rotterdam en RAW Art Fair.

 

Object at the cutting edge
Het schitterende werk in gips van beeldend kunstenaar Jolein Jeursen. Afgestudeerd aan Minerva in Groningen en één van de opkomende talenten aanwezig op Object.

De hal is verdeeld in diverse open ruimtes waar objecten de ruimte krijgen om gezien te worden. Compact, overzichtelijk en helder. Een mooie samenstelling van design en kunst in interieur, mode, sieraden en objecten. SuperUse Studio's is verantwoordelijk voor het ontwerp en de aankleding van de ruimte.

Object at the cutting edge
De prachtige kleden, kussens en keramiek van Studio Lizan Freijsen, gebaseerd op vlekken en natuurlijke organismen als mos en schimmels.

Object is tot en met zondag 10 februari te bezoeken. Art Rotterdam wordt gehouden in de Cruise Terminal en in Las Palmas 2 op de Wilhelminakade (tegenover elkaar) en is met een pendelbus vanaf het NAi te bereiken. RAW Art Fair vindt plaats in loods Santos op de Kaap. Vanuit Art is dit lopend te bereiken via de Rijnhavenburg (achter Hotel New York)  

Object at the cutting edge
Je kan hem niet missen. Het eerste waar je tegenaan loopt als je Object binnenkomt is de Walk-in Closet van Hosun Ching. Na zijn presentatie in de graduation show tijdens Dutch Design Week heeft hij veel aandacht gekregen in de diverse bladen en op vele blogs. Inmiddels is hij bij de meeste van ons wel bekend maar er is goed nieuws te melden. Binnenkort wordt zijn Walk-in closet in Italië in productie genomen. Daarnaast is hij bezig met het ontwikkelen van varianten op de kast met name in het gebruik van materialen.
Object at the cutting edge
Object at the cutting edge
Collectie van New Duivendrecht met boven een detail van de spiegel
Object at the cutting edge
Tjeerd Veenhoven van HuisVeendam presenteert tijdens Object voor het eerst hun toepassing van Bio-Laminaat.
Object at the cutting edge
Object at the cutting edge
Het ontwerp van dit bijzondere chinees porselein is gemaakt door Joeny, geproduceerd in China en gebaseerd op chinese viskommen en tekens.
Object at the cutting edge
Floris Hovers is druk bezig met een aantal nieuwe projecten. Wanneer dit gepresenteerd wordt weet hij nog niet. Een en ander hangt onder andere af van zijn aanwezigheid in Milaan. In Rotterdam showt hij een aantal nieuwe kleuren binnen zijn bestaande collectie.
Object at the cutting edge
De sieraden van Ineke Otte worden zelfs in de communcatie-uitingen van Paris Fashion Week gebruikt. Zo belandde de mos-ketting op een 20 meter hoog billboard middenin Parijs.
Object at the cutting edge

l object-luna-ikuta-rhodeislandsoad
Werk van studenten aan de prestigieuze Rhode Island School of Art & Design in Amerika.

Foto13-Pollys-Picture-Show-photography
Polly's Picture Show is een nieuw platform voor autonome fotografie in Amsterdam

Foto14-we-like-art-walls
Als ik er een tijdje naar kijk word ik er tureluurs van en toch trekt het aan. Je wilt er gewoon naar kijken. Deze wand is onderdeel van de presentatie van We Like Art Walls.

Foto15-Tessa-van-de-Meerendonk
Foto16-Tessa-van-de-Meerendonk-detail Ontwerpen van Tessa van de Meerendonk, student mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Zowel kledingstukken als dessins zijn door haar ontworpen. Sommige materialen zijn ook door haar geprint.

Foto17-ABK-Maastricht-1

Foto18-ABK-Maastricht-2
Werk van studenten Product & Jewerelly aan de ABK in Maastricht. Bij deze sieraden hebben ze onder andere gewerkt vanuit een opdracht waarbij ze drie voorwerpen of materialen uit het dagelijks leven moesten verwerken. Boven een zelfmaakbroche met patatvorkje, zakjes kleurstof, gips en een malletje waar de pin al in verwerkt zit.

Foto19-Object-Wandschappen-Meinderstsma
Een samenwerking tussen Wandschappen en Christien Meindertsma die van de truien van Loes Veenstra een speciaal project en boek heeft gemaakt.
Je kan een trui passen en erop voorintekenen. Tijdens een veiling in de winter van 2014, worden de truien verkocht.

Foto20-Studio-Maaike-Roozenburg-Smart-Replicas
Nog een samenwerkingsverband. Studio Maaike Roozenburg heeft met behulp van de collectie van Museum Boymans van Beuningen 'Smart Replica's' ontwikkeld. Een onderzoeksproject waarbij ons erfgoed wordt gespiegeld aan de huidige tijd. Door het verwerken van onder andere AR-codes (Augmented Reality) en apps wordt het geheel interactief en wordt onderzocht hoe in musea opgeslagen objecten, die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek, toegankelijk kunnen worden gemaakt.

foto21-Vroonland
Dit jaar zijn er minder galerieën aanwezig op Object. Gelukkig staan er wel een aantal met vertrouwde maar ook nieuwe ontwerpen. Op de voorgrond onder andere 'Saddle Stool' van Vroonland & Vaandrager.

Foto22-Studio-MKGK-Kolk-Kusters
Studio MKGK van het ontwerpduo Maarten Kolk en Guus Kusters uit Eindhoven. De basis van hun werk ligt in natuur, geschiedenis, kleur en omgeving.

Foto23-Tablewear-as-sensorial-stimuli-JinhyunJeon'Tablewear as sensorial stimuli' is een ontwerp van Jinhyun Jeon, graduate Design Academy Eindhoven. Dit project stelt de vraag of vorm, kleur en textuur van bestek kan bijdragen aan van de smaak van eten.

Foto24-Zward-armband

Foto25-Zward-krijtjes-ketting
De prachtige sieraden van Studio Zward zijn het resultaat van de samenwerking tussen sieradenontwerpster Kirsten Spuybroek en illustrator Jelmer Noordeman. De armband (boven) is gemaakt van kunsthars. De vorm heeft zijn oorsprong in houten blokken waar kinderen mee spelen. De objecten aan de kettingen (onder) zijn gebaseerd op krijtjes. De ribbeltjes en groeven die je heel specifiek aanwezig zijn op een krijtje vind je erin terug. Speciaal is de aangebrachte kleine zwarte diamant in het 'krijtje'.

Foto26-Eefje-Wijnings-2

Foto27-Eefje-Wijnings-1
Een collectie in zwart/wit met goudaccenten in combinatie met grafische lijnen en het gebruik van diverse materialen naast elkaar maakt de ontwerpen van Eefje Wijnings zeer herkenbaar. Haar presentatie bij Arnhem Coming Soon tijdens Dutch Design Week is zeker niet onopgemerkt gebleven en gelukkig opgepakt.
Ik verwacht dat we hier nog veel van zien.

Tip-Pastoe-grafisch
Tot slot een tip. Tijdens Object presenteert de 100 jarige Pastoe een nieuwe kast in combinatie met een limited edition door fotografen Scheltens&Abbenes. De jarige Pastoe krijgt ook een expositie in de Kunsthal. De flyers voor deze expositie zijn werkelijk geweldig. Als je de kans krijgt, scoor ze dan alle vier!

Meer foto's vind je in het verslag op www.nummer22.nl