Hoge hakken, echte liefde?

StijlConsult  donderdag 31 januari 2013

Waarom dragen we eigenlijk hoge hakken en is dat nou wel of niet slecht voor je lijf? Het blijft een onderwerp van discussie.

Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met schoenen met een hoge hak. Ik draag ze graag want dan voel ik me een stuk eleganter dan op platte schoenen. Maar ik ben toch ook altijd weer blij als ik ze uit kan doen, zeker op een dag dat ik veel heb moeten staan of lopen.

Wist je dat de druk veroorzaakt door het gewicht van iemand van 50 kg die schoenen draagt waarvan de oppervlakte van de hak 2 vierkante centimeter bedraagt, kan oplopen tot 25 kg/cm2. Dat is meer dan 10 maal de druk die een band van een auto op de weg uitoefent! Oké, met die wetenschap lijkt de vraag of het nu wel of niet slecht voor je lijf is al een beetje beantwoord. Dat kan toch niet goed zijn…….

Er zijn dan ook genoeg medische bewaren gepubliceerd. Zo blijkt het dat te hoge hakken de voet in een tegennatuurlijke positie dwingen waardoor de tenen naar voor schuiven en de knie geforceerd wordt. Op een medische site vond ik de volgende beschrijving:Door een te hoge hak te dragen, gaat het lichaam in een andere houding lopen, wat misschien mooi oogt, maar op lange termijn voor hyperlordose of holle rug (door het extra uithollen van de onderrug gaat de lendenzuil doorzakken) kan zorgen.

En ja, als je eerlijk bent herkent iedere hakdrager wel een van de symptomen. Verkorte kuitspieren bijvoorbeeld. Als je na enkele uren op hakken te hebben gelopen je schoenen uitdoet en je zet je voeten plat op de grond voel je direct je kuitspieren verkrampen.

En toch lopen we graag op hakken. Ondanks gebroken tenen, verzwikte enkels, ontwrichtingen, vergroeiingen, hamertenen, likdoorns etc. Dat komt omdat hakken ook zeker voordelen hebben (al zijn deze voornamelijk optisch). Ik noem elegantie, een verleidelijk en verzorgd silhouet, je loopt rechter op waardoor je langer wordt, het verlengt je silhouet en het is op en top vrouwelijk.

Maar misschien de beste reden om hakken te dragen is, gezien alle bovenstaande blessures die je kunt oplopen, dat het lopen op hakken onder sport zou moeten vallen. En daarom loop ik lekker elke dag op hakken zodat ik niet ik niet naar de sportschool hoef!

Een laatste tip voor alle hakdragers: Britse artsen laten weten dat de hakdragers onder ons, die geen zin hebben om latere kwalen en ongemakken te ontwikkelen, best hun hakgedrag beperken tot vijf cm hoogte voor de dames en twee cm voor de heren;)

Hoge hakken, echte liefde?