Retail in pixels, stenen en 3D

No22  donderdag 10 september 2015

Een bakstenen winkel met een webshop - check. Pop-up stores waar online winkels kunnen experimenteren en met hun klanten in contact kunnen komen: tuurlijk. Maar een webshop die een vaste locatie opzet en vervolgens één van zijn merken faciliteert zich online verder te ontwikkelen: dat is op z'n minst bijzonder te noemen. Designshops.eu doet het met Supermodels.

geprint in 3D: Coral Chair van Ton Haas, Afilia collectie van Exnovo, Rising Chair van Robert van Embricqs #designshops #3D #retailgeprint in 3D: Coral Chair van Ton Haas, Afilia collectie van Exnovo, Rising Chair van Robert van Embricqs

Van online naar baksteen
In 2008 opende Designshops zijn virtuele deuren. Sinds 2010 bestaat het bedrijf in zijn huidige vorm en met de actuele collectie. Eind 2012 experimenteerde de grootste online designshop van de Benelux met een pop-up store aan de Oude Binnenweg in Rotterdam. In 2013 was er in de Haarlemmerstraat in Amsterdam een pop-up store met een exclusieve presentatie van het werk van Marcel Wanders in samenwerking met Alessi. Om toch te blijven voldoen aan de vraag van klanten en ze te enthousiasmeren over producten en merken volgde in september 2014 een vast experiencecenter in het pand aan de Bergse Rechter Rottekade. In het experiencecenter is een deel van het assortiment te zien en zorgt stylist Mandy Vera deVries voor de nodige inspiratie. Dit wordt als absolute meerwaarde ervaren.

Rotterdam-Supermodels-Kitsch-Kunst-RotteEén van de inspiratie settings van het experiencecenter met op de achtergrond de binnenplaats
van het pand aan de Bergse Rechter Rottekade, waar de nieuwe ingang is.
Het pand is misschien beter bekend van Kitsch & Kunst aan de Rotte.

3D printing
Daarnaast organiseert Designshops events in het experiencecenter waar zij de nadruk leggen op bepaalde producten of onderwerpen. De komende drie weken staat in het teken van 3D printing. Je kan jezelf, bepaalde producten of sieraden laten scannen en printen waarna je het vervolgens een paar dagen later kunt ophalen. Ook aanwezig tijdens deze weken is de 3D Doodle pen van Sober Industries, uitgeleend door HNI samen met een 3D getekend model van de Erasmusbrug.

Erasmusbrug getekend met de 3D Doodle pen @ Designshops #3Ddoodle #3D

↑ De Erasmusbrug getekend met de 3D Doodle pen ↓ 

Erasmusbrug getekend met de 3D Doodle pen @ Designshops #3Ddoodle #3D

Supermodels
Eén van de bijzondere collecties van 3D-prints is Supermodels. Supermodels is een initiatief van Concern met als hoofddoel het voldoen aan de vraag naar een representatief en compleet overzicht van Dutch Design. In de ontwikkelde tentoonstelling combineren ze de verschillende disciplines architectuur en interieur- en productdesign. De reizende expositie is na de lancering in Milaan 2014 onder andere te zien geweest in  Amsterdam, Tblisi, Jakarta en tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De komende 3 weken is een deel van de collectie te zien bij Designshops waarna het verhuist naar NAI Booksellers in Het Nieuwe Instituut.

Supermodels expo @ Designshops #3DJos Kranen (rechts) van ontwerpersduo Krane/Gille geeft toelichting op het ontwerp van de Hensen Chair voor New Duivendrecht die in miniatuur onderdeel is van de Supermodels collectie.

Dutch Design in miniatuur
Afgelopen maandag lanceerde Designshops een nieuwe website waar je een eerste selectie van 40 modellen uit Supermodels collectie kan aanschaffen. De keuze om dit te doen is het feit dat het wereldwijd gekoppeld is aan de internationale tentoonstelling en dient als verkoopkanaal voor de bezoekers van de tentoonstelling. Designshops heeft hiermee de exclusieve verkooprechten in handen van de Dutch Design Supermodels stoeltjes. De miniaturen van Supermodels zijn geprint met de 3D printer op een schaal van 1:6 en onder de officiële, wereldwijde en exclusieve licentie van de ontwerpers. Het zijn dus originelen! Je vindt hier onder andere de Hopmi Chair van Rietveld, Knotted Chair van Marcel Wanders, LL04 van Maarten van Severen, Hensen Chair van Krane/Gille en bijvoorbeeld Flip van Vanessa van Tiggelhoven. Allen in wit uitgevoerd behalve de Smoke Dining Chair van Maarten Baas. Die, hoe kan het ook anders, is uitgevoerd in zwart. In de toekomst is het de bedoeling dat er nog meer kleuren beschikbaar komen.

En zo is deze cirkel rond. Van online naar baksteen en van een wereldwijd reizend tastbaar product naar online beschikbaarheid. Zo zie je dat het één niet meer zonder het ander kan.

Supermodels: Hensen Chair & Knotted Chair #3D
Supermodels: Hensen Chair & Knotted Chair

opening expo Supermodels @ Designshops Rotterdam #3DIn plaats van één van de ontwerpers te vragen bedacht het team van Designshops een ludieke actie in de vorm van een stoelendans om te bepalen wie van hen  de tentoonstelling zou openen. Uiteindelijk werd het een tweemans-actie van ontwerper Robert van Embricqs en architect Victor Veldhuijzen van Zanten (die Gerrit Rietveld vertegenwoordigd). Iedereen was in ieder geval razend nieuwsgierig.

opening expo Supermodels @ Designshops Rotterdam #3DIn de reflectie van de spiegel van .... zie je op de voorgrond ontwerper Richard Hutten die
met zijn Sexy Relaxy stoel is vertegenwoordigd in de Supermodels collectie. Op de achtergrond
kijkt de ontwerper van Flip, Vanessa van Tiggelhoven in de camera.

opening expo Supermodels @ Designshops Rotterdam #3DDesignshops kan terugkijken op een drukbezochte en geslaagde avond.