Duurzaamheid, Tuin, bloem, plant

OntwerpAcademie

Cursussen en vakopleidingen voor het ontwerp van groene buitenruimtes

Tuin- en landschapsarchitectuur is een interessant vak. Daarom vertellen we er graag over en helpen we starters maar ook ervaren vakmensen zich verder te bekwamen in dit prachtige vak.

OntwerpAcademie ontwikkelt en verzorgt cursussen en vakopleidingen die te maken hebben met het ontwerpen van groene buitenruimtes. Dat doen we voor iedereen die professionele ambitie heeft. Voor wie bijvoorbeeld een e eigen tuinontwerpbureau wil starten, of voor hoveniers die zich meer in het ontwerpen of plantenkennis willen bekwamen.

Modules
De cursussen zijn modulair opgebouwd. Dat maakt het leren flexibel: je kunt op meerdere momenten 'instappen' en eventueel voor onderdelen van de cursus vrijstelling krijgen. We geven vooraf studieadvies op maat, dat bespaart jou tijd en kosten.

Professionals
OntwerpAcademie streeft naar afwisseling, actualiteit en professionaliteit. Daarom werken we samen met professionals uit het vak: leveranciers van materialen, gerenommeerde boomkwekers, 3D tekenaars, architecten en gastdocenten.

Aanbod

Het cursus en opleiding aanbod is divers. Variërend van eendaagse cursussen (ateliers) tot aan volledige vakopleidingen die je af kunt sluiten met een erkend diploma bij het EHCB of CreatiefNivo.

 • Vakopleiding Tuinarchitectuur
  Je wilt professioneel tuinontwerper worden of je eigen ontwerpbureau starten? Dat kan met de volwaardige vakopleiding tuinarchitectuur van OntwerpAcademie. De opleiding bestaat uit 9 aansprekende modules die je desgewenst los van elkaar kunt volgen: in totaal 32 lesbijeenkomsten en 2 vakexcursies. Van ons krijg je daarnaast een intensieve begeleiding, uitgebreide naslagwerken, veel beeldmateriaal. Voor een erkend diploma kun je examen doen bij een van de examenbureaus.

  avondopleiding
  donderdagavonden van 19.00 uur - 21.30 uur
  locatie: Capelle aan den IJssel
  startdata 2016: 28 april, 15 september
  kosten: € 1850,- inclusief 21% b.t.w. (cursus is mogelijk subsidiabel)
  meer informatie

  dagopleiding:
  vrijdagen van 10.00 uur - 16.00 uur
  locatie: Utrecht
  startdata 2016: 29 april, 16 september
  kosten: € 1850,- inclusief 21% b.t.w. (cursus is mogelijk subsidiabel)
  meer informatie

 • Vakopleiding Plantenkennis
  Plantenkennis is onmisbaar voor hoveniers, tuinarchitecten- en ontwerpers. In deze cursus leer je op praktische en (inter)actieve wijze soorten kennen en herkennen; met echte takken, beeldmateriaal en opdrachten. Gedurende 7 maanden ga je op verschillende manieren actief met plantmateriaal om, bezoeken we arboreta en kwekerijen en werken we vanaf diverse professionele locaties zoals kwekerijen en groothandelcentra.

  startdata 2016: 29 april en 16 september
  kosten: € 1495,- inclusief 21% b.t.w. (cursus is mogelijk subsidiabel)
  locatie: diverse locaties waaronder: Boskoop, Udenhout
  meer informatie

 • Cursus ontwerpen met beplanting
  "Ontwerpen met beplanting" gaat over het maken van plantcomposities, toepassen van plantstrategieën maar vooral over het ontwikkelen van een visie op de beplanting als onderdeel van het ontwerp. Werken met beplanting is lastig en veronderstelt veel materiaalkennis. Toch gaan we in deze cursus niet in op plantenkennis maar op het ontwikkelen van een samenhangende visie op ontwerp en beplanting.

  startdata 2016: t.b.a.
  tijd: 19.00 - 21.30 uur
  kosten: € 295,- inclusief 21% b.t.w. (cursus is mogelijk subsidiabel)
  locatie: Capelle aan den Ijssel
  meer informatie

 • Atelier Tuinfotografie
  Wil je prachtige foto's maken van bloemen en tuinen als voorbeeld voor je klanten? Volg dan het Atelier 'Tuinfotografie' van Modeste Herwig. Vanuit haar jarenlange ervaring geeft Modeste alle tips & trucs om schitterende foto's te maken van tuinen en bloemen. Een must voor iedere professional die zichzelf verder wil ontwikkelen in het kijken naar tuinen.

  startdata 2016: 14 mei, 4 juni, 17 september
  kosten: € 89,50 inclusief 21% b.t.w.
  locatie: Utrecht
  tijd: 10.00 - 16.00 uur
  meer informatie

 • Atelier Seizoensborder
  Wil je nieuwe plannen maken voor de beplanting in je tuin? In het atelier 'Seizoenenborder' van Modeste Herwig zie je inspirerende voorbeelden van borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn. Ideaal voor startende professionals.

  startdata 2016: 18 maart, 9 april, 15 april, 22 april, 13 mei, 9 september
  kosten: € 79,50 inclusief 21% b.t.w.
  locatie: Utrecht
  tijd: 10.00 - 16.00 uur
  meer informatie

 • Excursie Boskoops Glorie
  'Boskoops Glorie' is een excursie voor (aankomende) tuinontwerpers, hoveniers en iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, beplanting en tuinen. De excursie is dagvullend van 10.00 uur tot 16.00 uur inclusief lunch. We bezoeken diverse tuinen, kwekerijen en plekken en vertellen honderduit over materialen, beplantingen en veredelings methoden.

  startdata 2016: 21 mei
  kosten: € 69,00 inclusief 21% b.t.w.
  locatie: Boskoop
  tijd: 10.00 - 16.00 uur
  meer informatie

 • Atelier Tuinplantenkennis
  Dit driedaagse Atelier Tuinplantenkennis is bedoeld voor startende professionals en tuinontwerpers die hun plantenkennis willen uitbreiden. Tuinplanten uit alle plantengroepen komen aan bod, in totaal passeren ruim 500 tuinplanten de revue.

  startdata 2016: 30 september (vervolg op 7 oktober en 14 oktober)
  kosten: € 268,50 inclusief 21% b.t.w.
  locatie: Utrecht
  tijd: 10.00 - 16.00 uur
  meer info

 • Voorlichtingsavonden
  Nog niet helemaal overtuigd of een opleiding of cursus bij je past? Kom naar een van de gratis studievoorlichtingsavonden !

  data voorlichtingsavonden 2016: 7 maart, 4 april, 9 mei, 6 juni
  tijd: 19.00 - 21.00 uur
  gratis
  locatie: Capelle aan den IJssel
  meer info

Kijk op onze site voor nog meer cursussen; het aanbod is voortdurend in ontwikkeling. Op korte termijn verwachten we bijvoorbeeld Landschapsarchitectuur en Ontwerpen met Ecologie.

 

Mail:
Telefoon: 010 – 284 77 06
Vestigingsplaats: Rotterdam
Leslocatie(s):
Trainingen op maat:
Niveau: MBO, HBO, Nvt

Artikelen van OntwerpAcademie