DDW14: highlights Strijp-S

Monique Tieleman  zaterdag 18 oktober 2014

Strijp Area is met 225 aangemelde evenementen het meest uitgebreide gebied tijdens Dutch Design Week. Het stadsdeel is tijdens deze week in drie gebieden onder te verdelen, te weten; Strijp S, Strijp R en Strijp T. Daarnaast zijn er nog een aantal op zich staande locaties en evenementen die ondanks dat ze misschien niet op de route liggen wel de moeite waard zijn. Strijp S wordt gepromoot als het 'creatief & cultureel hart van Eindhoven' en is met toplocatie het Klokgebouw tijdens de Dutch Design Week het middelpunt.

Klokgebouw
Dit jaar is ontwerpersduo Kolk en Kusters aangetrokken als art director en zijn zij verantwoordelijk voor het concept en de inrichting van het expositiegedeelte van het Klokgebouw. In een interview met DDW geven zij aan dat zij meer eenheid willen brengen door talent, instituten en bedrijven met elkaar te mengen en mixen en onder te verdelen op thema. Zo komt er een experimentele zone met wat abstracter en minder voor de hand liggend werk en gaat de eerste hal vooral over de achtergrond van de huidige creatieve industrie. Het ontwerpersduo streeft een 'pleingevoel' na waardoor er minder onderscheid is tussen kleine presentaties van jong talent en de bedrijven die het groter aanpakken. Ook  de entree krijgt een andere invulling dan vorige jaren. In plaats van horeca en winkels wordt ook dat deel nu een inhoudelijke zone. Voor bezoekers minder druk en benauwend. Hier moet je geweest zijn.

art direction kolk kusters

Eén van de meer abstracte en experimentele projecten is Hidden beauty - Inner Skins van de Duitse design studio Gutedort. Deze studio is opgericht door textielontwerpers Eva Schlechte en Jennifer Hier die materiaal, wat normaal als niet-estetisch wordt gezien, gebruiken om unieke objecten te creeëren. Zo gebruiken ze de binnenste huidlaag van schapen, varkens en koeien en hun ingewanden als blaas en darmen. Het project Krautfarben van Studio Gutedort is te zien in het TAC

Gutendort: Hidden beauty, inner skins
hidden beauty, inner skins

De presentatie Future Boxes - The Growing Lab / Mycelia van Officina Corpuscoli geeft je inzicht in de micro, experimentele alchemie en zie je de evolutie van "gekweekte" objecten. Gebaseerd op de werking van paddenstoelen (schimmels) wordt dit gebruikt voor het verbinden en veranderen van organische elementen maar ook voor nieuwe pure materialen. 

Future Boxes - The Growing Lab
Future Boxes - The Growing Lab / Mycelia van Officina Corpuscoli

Marlene Huissoud is geïnteresseerd in het gebruik van insecten als onderdeel van het ontwerpproces. Voor haar concept From Insects gebruikt ze de natuurlijke afvalstromen van insecten voor het creëren van waardevolle voorwerpen. Op dit moment gebruikt Marlene een natuurlijke biologische afbreekbare hars (propolis) van de honingbij en de harde cocon van de Indiase zijderups. 

from insects - studio marlene huissoud op DDW14
from insects - studio marlene huissoud op DDW14

Algaemy van Studio Blond & Bieber onderzoekt het vermogen van microalgen binnen een creatieve context. De analoge textielprinter produceert een eigen (snel groeiend) pigment. Het 'biodynamische' kleurenpalet het geprinte textiel verandert onder invloed van zonlicht. Na verloop van tijd verandert groen bijvoorbeeld in intens blauw en zachtroze in felrood.  

Algaemy
Algaemy, Studio Blond & Biebe

Ontwerper Remi van Oers ziet design als expertise om innovatie menselijker te maken. Met A look at how I envision design presenteert hij twee van zijn nieuwste projecten: Carving Balance en New Time. 

Kunstenaar Arend Groosman werkt sinds 2004 aan een mobiele en tranformeerbare wereld. Hieruit is een modulair constructiesysteem ontstaan. Het project 24mm ontleent zijn naam aan de afmetingen van het materiaal waar het systeem uit bestaat: latten van 24x24 mm. 

24mm-Arend Groosman 
24mm, Arend Groosman 

De inspiratie voor Weathering Blue haalde Aliki van der Kruijs uit de stoomwasserij van het Zuiderzeemuseum waar blauwsel en zonlicht lakens bleken. De serie stoffen voortgekomen uit de opdracht van het museum zijn een tastbare uiting van kleur en seizoensveranderingen. Tijdens Dutch Design Week wordt het eindresultaat getoond in een combinatie van mode, fotografie, blog en publicatie en wordt de serie voltooid met de live productie van een blouse.   

Aliki van der Kruijs
Aliki van der Kruijs

Studio Simul is een multidisciplinaire designstudio uit Londen die streeft naar de ontwikkeling van vooruitstrevende processen in constructie en design. Het werk combineert textiel, product en materialen. Studio Simul is opgericht door drie alumni van Central Saint Martins. 

Nowruz Rituals is een concept rond de tradities van de nieuwjaarviering in de Iraanse cultuur. Hozan Zangana ontwierp een tafelsetting voor Haft Sin, één van de rituelen waarbij zeven items (of meer) beginnend met de letter S worden gebruikt. De unieke collectie is geproduceerd in samenwerking met lokale ambachtsmensen. 

Crafts Council Nederland presenteert samen met het fonds Cultuur Participatie en Etsy een masterclassesprogramma onder de naam Meet the Master. De meesters zijn experts in hun ambacht waaronder vlechten, houtbewerken en hoedemaken. Daarnaast presenteert Crafts Council Nederland de resultaten en de winnaars van de ontwerpwedstrijd Dutch Darlings. Voor de ontwerpwedstrijd werden nieuwe Nederlandse souvenirs ontworpen die basis van ambachtelijke technieken zijn gemaakt. 

Advantage Austria presenteert, na een succesvolle presentatie in 2013, met Austrian Design - Creative Approaches voor de tweede keer actueel en opvallend design van tien Oostenrijkse makers. Advantage Austria is een exportorganisatie, en organiseert regelmatig designexposities bij internationale evenementen. 

Oostenrijks design

AKV / St. Joost wil met de expositie Levende Kleuren vooral nadruk op de samenwerking met externe partijen leggen. Met dit project wordt gewerkt aan nieuwe technieken om de specifieke eigenschappen van natuurlijke kleuren in woonproducten te beschrijven en te tonen. 

st-joost-levende-kleuren

Uniek op Strijp-S deze Dutch Design Week is de presentatie van de TU Eindhoven samen met Design United (3TU). Uit deze samenwerking van technische universiteiten komt de presentatie Mind The Step waarin zij design van de toekomst tonen en de toekomst van design. 

mind the step

Ketelhuisplein: food
Agri meets Design: expo, workshops en presentaties. Boeren (en andere voedselproducenten) werken samen met designers aan oplossingen voor de problemen in ons voedselsysteem.  Uitgebreid programma

programma agri meetsdesign