What Design Can Do 2015

Craftscurator  dinsdag 21 april 2015

Wat kan design betekenen voor de politiek en wat betekent het voor de zintuigen?

Op 21 en 22 mei a.s. vindt de vijfde editie van What Design Can Do plaats in Amsterdam. What Design Can Do (WDCD) is uitgegroeid tot een internationaal event waar ontwerpers uit alle disciplines elkaar inspireren met lezingen, workshops en informele bijeenkomsten. De focus ligt dit jaar op twee onderwerpen: wat kan design betekenen voor de politiek en wat betekent het voor de zintuigen? Er zijn samenwerkingen met het Stedelijk Museum Amsterdam, de Balie en de Apple Flagship Store aan het Leidseplein, er is een design-filmfestival en er zijn tig workshops in en rond de Stadsschouwburg - de locatie van WDCD.

WDCD logo

'Many people are now convinced that design is much more than an aesthetic
 exercise,' zegt Richard van der Laken, oprichter What Design Can Do. 'With this 
fifth event, we want to explore if we can not only talk about social design, but also 
actively tackle problems.'

frooti2
Happiness is a campaign called Frooti

Politiek en zintuiglijke ervaringen; what can design do?
Het afnemende vertrouwen in de politiek en in de Europese samenhang, de afstand tussen overheid en burgers; designers kunnen deze problemen niet oplossen, maar wel aspecten ervan beïnvloeden. What Design Can Do for Politics & Democracy, dat samen met De Balie wordt georganiseerd, behelst een onderzoeksgroep en debatprogramma waarin designers worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken.

Het tweede aandachtsgebied betreft food en zintuiglijke ervaring. Onder de sprekers zijn Alex Atala, een van de meest beroemde chefs ter wereld, geurexpert Sissel Tolaas en food designers Bompass & Parr. Het Stedelijk Museum presenteert samen met WDCD het publieksprogramma 'Taste it! What Design Can Do'. Het programma richt zich op de vraag wat design kan doen voor onze smaakpapillen in een wereld vol visuele prikkels waarin weinig ruimte meer is voor andere zintuiglijke ervaringen.

biscoito-arte-de-regina-silveira-em-cartaz-ate-dia-10-de-agosto-de-2014-a-mostra-alimentario-arte-e-patrimonio-alimentar-brasileiro-relaciona-a-alimentacao-com-a-formacao-da-cultura-brasileira-1403121656490-956x5-1Biscuit art by Regina Silveira

Andere sprekers zijn onder meer Google designer Steve Rura, grafisch ontwerper Stefan Sagmeister en 'humanity' architect Cameron Sinclair over de maatschappelijke relevantie van design. Ook kun je luisteren naar Francis Kéré, een architect die prachtige scholen ontwerpt in zijn straatarme geboorteland Burkina Faso en naar Ole Scheeren, voormalig partner van OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, één van de meest vooraanstaande architecten van Duitsland. Daarnaast op het podium dit jaar: Michael Murphy van het non-profit designkantoor MASS, branding specialist Michael Johnson, oprichter van Superuse Studios Césare Peeren, 'kitchen incubator' Cynthia Shanmugalingam, professor Paul Hekkert van de TU Delft, posterontwerper Alejandro Magallanes, tekenaar Jan Rothuizen van de interactieve documentaire Refugee Republic, en de Campana Brothers; de eerste Braziliaanse meubelontwerpers van wie werk is toegevoegd aan de collectie van het Modern Museum of Art in New York. 

A-Casa-MuseumA Casa Museum for the Brazilian Object - meeting with Adélia Borges

Irene Vermeulen bezoekt What Design Can Do en brengt verslag uit voor Craftscurator en Stylink.

What Design Can Do

21 en 22 mei 2015

Stadsschouwburg Amsterdam
Tickets bestellen

www.whatdesigncando.com

luna-100day-portraitsSelection of Elle Luna's 100 day self portraits