Freelancen - waar begin je?

redactie  zondag 20 juli 2008

Gefeliciteerd, je wordt freelancer! Of twijfel je misschien nog? Het is ook niet niks, zelfstandig ondernemer worden. Waar te beginnen? Ben je vanzelf ondernemer wanneer je freelance werkt? Hoe moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Hoe en wanneer moet je de belastingdienst informeren? De basisinformatie op een rijtje.

Freelancen
'Freelancen' is geen juridisch begrip. Om je freelance praktijk juridisch te regelen zul je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De rechtsvorm die het meest voor de hand ligt is die van eenmanszaak. Werk je samen met een collega-stylist? Dan is de Vennootschap onder Firma (VOF) een goede keuze. Overigens wordt voor freelancer ook vaak de term zzp-er gebruikt, ofwel zelfstandige zonder personeel

Bedrijfsnaam kiezen
Een pakkende bedrijfsnaam is belangrijk. Kies een naam die goed in het gehoor ligt, die duidelijk maakt wat je diensten zijn en die liefst ook nog gemakkelijk te spellen is. Je eigen naam voldoet misschien ook aan die eisen? Juridisch worden er ook eisen gesteld aan de bedrijfsnaam: die moet origineel zijn in de branche en in de regio waarin je actief bent. Overigens kun je je bedrijfsnaam gewoon wijzigen - of dat verstandig is is maar de vraag; immers: de naamsbekendheid die je al hebt opgebouwd is dan in een keer verdwenen.

Wanneer je verschillende bedrijfsactiviteiten hebt kun je er ook voor kiezen verschillende handelsnamen te voeren. Je interieuraccessoires breng je bijvoorbeeld op de markt onder het label styling @ home, je activiteiten als fotostylist doe je onder je eigen naam.

Inschrijven bij de KvK
Je onderneming moet je inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat kan vanaf een week voor de start van je onderneming. Voor de inschrijving moet je persoonlijk - met een geldig legitimatiebewijs - langskomen bij de KvK. Het inschrijfnummer van je onderneming moet je op al je uitgaande post vermelden. Neem, als je er toch bent, meteen een uittreksel van de inschrijving van je onderneming mee; daar wordt nogal eens om gevraagd door de belastingdienst, banken etc. Meer informatie bij de Kvk.

By the way...
Denk eraan dat je meteen ook je domeinnaam registreert (als je tenminste ook een website wilt). Zodra je je bedrijfsnaam registreert bij de Kamer van Koophandel kunnen anderen namelijk zien dat je plannen hebt met die naam. Zij kunnen het .nl-domein met jouw bedrijfsnaam registreren, waarna je het alleen kunt terugkopen.

Belastingdienst
Ook bij de belastingdienst moet je je aanmelden als ondernemer. Dat doe je het formulier 'Opgaaf gegevens startende onderneming' in te vullen. Sinds maart 2008 kun je dit overigens tegelijk met de inschrijving bij de KvK regelen. Op basis van jouw aanmelding beslist de belastingdienst of je BTW-plichtig bent. Als dat het geval is dan krijg je een BTW-nummer, moet je BTW heffen en afdragen, en moet je een BTW-administratie bijhouden.

Wel of geen ondernemer?
Werken als zelfstandig ondernemer heeft als voordeel dat je gebruik mag maken van fiscale aftrekposten, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Zo kun je je belastbaar inkomen verlagen en hoef je dus minder belasting te betalen. Als je wilt dat de Belastingdienst je inkomsten kenmerkt als winst uit onderneming, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt minimaal drie opdrachtgevers.
  • Er is geen gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever; je moet zelf je werkuren kunnen bepalen
  • Je presenteert je als ondernemer, bijvoorbeeld door een website, visitekaartjes, eigen briefpapier

Urencriterium
Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekposten moet je ook voldoen aan het urencriterium dat de belastingdienst hanteert. Dat betekent dat je minimaal 1.225 uur in je onderneming aan het werk moet zijn. Dat zijn alle uren die je besteedt aan je bedrijf, dus niet alleen de uren die je factureert, maar ook de uren die je besteedt aan je administratie, marketing etc.

fijn werken vanuit je eigen huis :-S