Publieksprijs HEMA ontwerpwedstrijd ook naar Astrid Bontebal

redactie  vrijdag 02 september 2011

Eind mei van dit jaar wist Astrid Bontenbal, student aan de TU Delft, de eerste prijs van de vakjury in de wacht te slepen in de HEMA ontwerpwedstrijd 2011. Op 31 augustus ontving zij ook de publieksprijs met haar Speurtocht Tjielp tijdens de bijeenkomst in de openbare bibliotheek van Amsterdam, OBA. In de OBA is tot en met 31 oktober a.s. een selectie te zien van inzendingen van dit jaar en een aantal historische ontwerpen die meededen aan de HEMA ontwerpwedstrijd.

Sport en spel
Studenten van vormgevingsopleidingen waren voor deze 24e editie van de ontwerpwedstrijd gevraagd een product te ontwerpen waarmee zij het voor mensen leuker en makkelijker maken te sporten of een spel te doen. Vanaf 20 juni jl. konden alle HEMA klanten gedurende twee weken via de website hun stem uitbrengen voor de publieksprijs van de HEMA ontwerpwedstrijd. Duizenden mensen stemden via de site op hun favoriete ontwerp.

Publieksprijs: Speurtocht Tjielp van Astrid Bontenbal
Met deze fraai vormgegeven vogeltjes kun je heel eenvoudig een speurtocht uitzetten in het bos. Het vogeltje zet je met staartknijpers vast aan een tak en in de bek en staart passen kaartjes met opdrachten. ‘Dit is precies wat we bedoelen met bijzondere eenvoud. Hier wordt iedereen blij van’, aan het woord is Rob van Thiel, hoofd conceptontwikkeling en styling HEMA. ’De tjielp is een vrolijk vogeltje en geeft een speurtocht een optimistisch karakter. Dit speurtochtpakket is ook uiterst geschikt voor kinderfeestjes’.

Van ontwerp in schap
De HEMA ontwerpwedstrijd bestaat al meer dan 25 jaar en is gestart om studenten van ontwerpopleidingen de kans te geven ervaring op te doen met een praktijkopdracht. Dit bleek succesvol en inmiddels keert de HEMA ontwerpwedstrijd jaarlijks terug.

Naast de publiciteit voor de winnaar, kijkt HEMA naar de mogelijkheid om een of meerdere inzendingen in productie ten nemen en te verkopen in een van de – inmiddels bijna - meer dan 600 filialen in binnen- en buitenland. Bij de beoordeling van de inzendingen wordt niet alleen gekeken of het ontwerp van een bijzondere eenvoud is, maar ook of deze begrijpelijk, eigenzinnig, actueel en duurzaam is.

Op dit moment wordt gekeken naar mogelijkheden om diverse ontwerpen in productie te kunnen nemen waaronder de Speurtocht Tjielp en de inzending Topmok.

Opdracht 2012 voor ontwerpers én klanten
Omdat 2012 een jubileumjaar is, waarin de wedstrijd voor de 25e keer wordt georganiseerd, mogen naast studenten van vormgevingsopleidingen ook klanten meedoen . De opdracht voor 2012 luidt: ontwerp een nieuwe HEMA held. Winnende ontwerpen uit voorgaande edities zijn inmiddels echte HEMA helden geworden, zoals taartplateau Tast Toe en le Lapin, de fluitketel. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op hemaontwerpwedstrijd.nl