Jeroen Junte presenteert Next Up in Kazerne

No22  maandag 22 februari 2016

"De ontwerper van nu is denker en doener ineen."

Tot 26 september is de expositie Next Up te zien in de Kazerne in Eindhoven. Gastcurator Jeroen Junte, designcriticus en journalist voor onder andere De Volkskrant, bracht voor deze tentoonstelling 200 objecten van 60 ontwerpers samen. In negen actuele thema's presenteert hij jonge Nederlandse talenten en toont hij het beeld van een betrokken post-crisis generatie die denkt in kansen en oplossingen.

Jeroen Junte presenteert expo 'Next Up' in Kazerne, te zien t/m 30 sept. 2016 #dutchdesign #jongtalent
Slow technology, 3d printen en biodesign
De expositie oogt ingetogen qua kleur en sfeer maar toch zijn er genoeg uitspattingen te zien, zowel in concept als in kleur. Binnen de thema's is er een gebalanceerde verdeling maar ook overeenkomst tussen vorm, kleur, materiaal en inhoud. Junte koos onderwerpen die het designveld van nu kenmerken: Storytelling (functionele concepten), Do It Ourselves (3D-printen en open design), Making More From Less (pure materialen en vormen), Beyond Green (biodesign en duurzaamheid), Dematerialize (oprukkende digitalisering), Slowtech (technologie toegankelijk maken), At Your Service (sociale interactie als product), Upcycling Recycling (innovaties in hergebruik) en Perfect Imperfection (kleinschalige en procesmatige productie).

Atelier Monté @ Expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalent #AtelierMontéHet werk van Atelier Monté was één van de opvallendste werken tijdens de expositie in het Van Abbemuseum tijdens Dutch Design Week. Dat het indruk maakte blijkt uit het feit dat zowel Anne van der Zwaag het werk uitkoos voor Object 2016 en dat ook Jeroen Junte het op heeft genomen in het thema biodesign van Next UP. Isaac Monté is een design activist en ontwerpt objecten en installaties als reactie op sociale, ecologische of economische problemen. Het werk The Art of Deception in Kazerne bestaat uit 21 cilinders met elk daarin een getransformeerd varkenshart. Met deze collectie onderzoekt Atelier Monté hoe biologische interventie en esthetische manipulatie gebruikt kunnen worden als gereedschap voor het ultieme bedrog: het tranformeren van innerlijke schoonheid, van extreem naar perfect. Isaac stelt daarbij onder andere de vraag hoe men reageert op het ontvangen van een donor varkenshart als men vegetariër of moslim is.

Dressoir I-joist van Steven Banken @ Expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalent #StevenBankenDressoir I-joist van Steven Banken bestaat uit genummerde eikenhouten elementen die door de
serienummers altijd traceerbaar zijn. Raakt het meubel uit de gratie, dan koopt
de producent het hout terug en geeft het nieuw leven als hoogwaardig constructiemateriaal. 

Jeroen Junte presenteert expo 'Next Up' in Kazerne, te zien t'/m 30 sept. 2016 #dutchdesign #jongtalent Overzicht van de expositie in het restaurant van Kazerne met
onder andere werk van Daphna Laurens en Handmade Industrials.

Studio Thomas Vailly: Reconfiguration of a tree @ Expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalent Reconfiguration of a Tree van onder andere David Derksen voor Studio Thomas Vailly.

Studio Thomas Vailly ism Laura Lynn Jansen @ Expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalent↑ 101.86° Color of the Day van Studio Thomas Vailly in samenwerking met Laura Lynn Jansen
Het effect van mineralen in een petrischaaltje onder de microscoop.
De multi-layered kleuren geven een dynamisch effect op licht.
 ↓

Jeroen Junte presenteert expo 'Next up' in Kazerne, te zien t/m 30 sept. 2016

Merel Bekking: Brain-manufacturing in expositie 'Next Up' @ Kazerne, te zien t/m 30 sept. 2016 #dutchdesign #jongtalent
In een nieuw project laat Merel Bekking haar eigen voorkeur en smaak buiten beschouwing. In Brain-manufacturing ontwerpt ze producten die enkel zijn gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen verkregen uit de resultaten van een MRI-scan.

Unaware Objects gemaakt door TU Eindhoven @ expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalentUnaware Objects gemaakt door TU Eindhoven. Producten die er wel zijn maar toch ook weer niet.

Links: Pink Pony Express en rechts: Bastiaan de Nennie in expo 'Next Up' @ Kazerne #dutchdesign #jongtalentLinks: Pink Pony Express is een design collectief uit Amsterdam. Zij ontwerpen projecten op en voor locaties waar frictie is tussen burgers en overheid. Zo ontwikkelden zij Raduga, een app waarmee je kunt voorspellen op welke locatie in Rusland een regenboog zal verschijnen. Zo omzeilen ze Putins wet op het verbod van propaganda voor non-traditionele sexuele relaties. Want niemand kan je verbieden met een natuurverschijnsel op de foto te gaan! Raduga is het Russische woord voor regenboog. Rechts: Bastiaan de Nennie digitaliseert delen van fysieke voorwerpen tot schetsen voor hele nieuwe objecten.

Edible Growth van Chloé Rutzerveld in expo 'Next Up' @ Kazerne #dutchdesign #jongtalent
Edible Growth van Chloé Rutzerveld is een project over het ontwikkelen van een volledig eetbaar 3d geprint ecosysteem.
 

Simone Post: Post-Vlisco @ expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalentSimone Post ontwikkelde een serie interieurproducten op basis van overgebleven afval van Vlisco stoffen.

Sander Wassink @ expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalentEen schoen van Sander Wassink uit de Dashilar Flagship Store, een fictief tijdelijk schoenatelier in Bejing.

Dutch Design @ expo 'Next Up' in Kazerne, te zien t'/m 30 sept. 2016 #dutchdesign #jongtalent Het thema Social design met onder andere een fiets gefabriceerd in de penitentiaire inrichting Veenhuizen, In Limbo Embassy van Manon van Hoeckel, Fresnel Light en Melting Pot Table van Dirk van der Kooij.   ↓

Dutch Design @ expo 'Next Up' in Kazerne, te zien t'/m 30 sept. 2016 #dutchdesign #jongtalent

Lotte de Raadt: Open Objects @ expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalent Met het doorlopende project Open Objects onderzoeken Lotte de Raadt en Dirk Osinga het mechanisme van zelforganisatie, open systemen en de mogelijkheden van het gebruik van beschikbare technologieën. De stoel bestaat uit een pakket van 7 delen die ook gebruikt kunnen worden om andere meubels te maken. Op de achtergrond de analoge 3d-printer van Daniel de Bruin die hij maakte om zo meer van zichzelf in zijn ontwerpen te stoppen.

Dave Hakkens @ expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalent Hergebruik van plastic door het shredden en omsmelten van onder andere oude bumpers van auto's en kabels. Dave Hakkens onderzoekt niet alleen het hergebruik van het materiaal maar ook het ontstaan van nieuwe kleuren en vormen.

Emilie van Spronsen @ expo 'Next Up' in Kazerne #dutchdesign #jongtalent  Emilie van Spronsen maakte krukken en urnen van karkassen van, door de vogelgriep, geruimde kippen.

Jeroen Junte tijdens opening expo Next Up in Kazerne #dutchdesignLinks Gastcurator Jeroen Junte met op de achtergrond Kazerne directeur Annemoon Geurts.
Rechts
Eén van de harten van Isaac Monté van Atelier Monté.

Gastcurator Jeroen Junte is freelance designjournalist, curator, moderator en eventorganisator. Alle thema's in de expositie heeft hij beschreven in een essay, deze volgt op een later moment. NEXT UP - Jeroen Junte is de eerste expositie binnen het thema Next in Kazerne. De expositie is van 21 februari tot 26 speptember 2016 te bezoeken in Kazerne Eindhoven. Meer informatie vind je op www.kazerne.com