Shoppen in Dordrecht; Middeleeuwse binnenstad bloeit op

Monique Tieleman  donderdag 04 september 2014

Dordrecht is bezig met vernieuwing; de prachtige oude panden, leuke horeca, kleine, gespecialiseerde shops en vele creatieve ondernemers zorgen voor een heropleving van stad. Neem een kijkje!

Het is één van de steden van Nederland met de oudste rechten, maar ooit was Dordrecht niet de meest aantrekkelijke stad om er te verblijven. Een schitterende oude binnenstad hing aan elkaar door foute bebouwing, foute winkels en foute mensen. Althans, dat leek zo. Als je Dordt kende wist je dat er een actieve kunst- en cultuurscene was die voor heel wat leven in de brouwerij zorgde. Nog steeds vindt je in Dordrecht veel galerieën en antiquariaten. Sinds een aantal jaar wordt er hard gewerkt aan verandering en is er qua architectuur en infrastructuur veel verbeterd. Helaas is er nog wel veel leegstand in winkelpanden, zoals bijvoorbeeld in de Voorstraat, maar dat biedt dan weer mogelijkheden aan nieuwe ondernemende retailers en nieuwe samenwerkingsverbanden die ervoor zorgen dat je weer met plezier gaat shoppen in deze mooie stad.

Kothinsky-Dordrecht-2

↑ Dordrecht heeft naast veel Middeleeuwse panden in de stad ook veel oude panden met een industriële uitstraling. Zo is het oude Energiehuis aan de Noordendijk in 2012 omgetoverd tot een nieuwe evenementenlocatie met daarin Grand Café Khotinsky. ↓

Kothinsky-Dordrecht-1

Als je over de Noordendijk via de Torenstraat naar het centrum rijdt, zie je onder andere de nieuwbouw aan de Riedijkshaven. Ook kom je langs de eeuwenoude Nieuwkerk die de locatie is van Pieters koken en wonen. Deze schitterende locatie staat vol met de nieuwste collecties keukens en kook- en woonaccessoires.  

Pieters-DordrechtPieters Koken en Wonen in de Middeleeuwse Nieuwkerk. 

Vanaf de Torenstraat loop je de Voorstraat in. De Voorstraat is een winkelstraat met een lengte van 1,2 km en is deels gesloten voor gemotoriseerd verkeer en ingericht als voetgangersgebied.

Het noordelijke deel van de Voorstraat is het oudste deel; hier zijn veel creatieve ondernemers gevestigd: vormgevers, architectenbureaus, antiquairs, galeries, kunstenaars en enkele culturele instellingen. Op nummer 178 vind je in het monumentale pand van Intermezzo het WereldWijven Handwerklab.

Wereldwijven3Links Willem de Kooning student Laura en rechts vrijwilligster Fatima die bijzondere Afrikaanse borduurtechnieken beheerst. Het handwerklab is op weekdagen te bezoeken. De winkel is ook het atelier dus je kunt over de schouders van de handwerkers meekijken.  

Lange tijd was Galerie Intermezzo een begrip voor Nederlandse ontwerpers. Eigenaar Jolanda Branderhorst is dan ook een bekende naam binnen de Dordrechtse kunstcultuur en iedereen weet haar te vinden voor advies. Tot zij het roer omgooide en het project Wereldwijven Handwerklab startte waarin zij culturen verbindt en tegelijkertijd oude en cultuurgebonden handwerktechnieken laat leven. Na een relatief korte periode het project gedraaid te hebben binnen de Gemeente Dordrecht, staat Wereldwijven nu op eigen benen. De vrouwen die hier werken komen uit allerlei culturen en hebben verschillende achtergronden maar zijn allemaal vrijwilliger. Zo voorziet Jolanda in allerlei behoeften vanuit instanties en gemeenschap en kan zij diensten aanbieden tegen redelijke tarieven. Wereldwijven werkt in opdracht voor bedrijven en particulieren, voor ontwerpers en is druk bezig met een eigen collectie. Jolanda gebruikt alleen de beste stoffen en materialen die zij regelmatig inkoopt in onder andere Parijs. Zo vind je bij Wereldwijven bijvoorbeeld de schitterende stoffen van Dries van Noten die verwerkt worden in kussens en sjaals.

Wereldwijven5Het handwerklab heeft zowel particulieren als bedrijven als klant. Zo maakten ze onder andere kussens voor de bruidsuite van hotel Ara. 

Wereldwijven4
De eigen collectie van Wereldwijven bestaat uit kussens van diverse schitterende stoffen in combinatie met brei- en borduurwerk (rechts collectie 2015, foto Jolanda Branderhorst). De kussens hebben een stoere uitstraling in zwaardere kleuren en zijn speciaal ontworpen voor mensen die eens een mannelijkere inrichting willen. Het kussen links is onderdeel van een collectie gemaakt voor Zorgresidencie Molenwijck in Loon op Zand.

Wereldwijven6Speciaal voor de collectie VanJos uit Amsterdam borduurde de medewerkers speciale borduursels op de damesblouses. 

Het zou fijn zijn als winkels als Wibra, Kruidvat en dergelijke zich aan zouden passen aan het winkelstraatbeeld waar vele kleine ondernemers zo hard voor werken. De kleine gespecialiseerde shops vallen soms weg in de schreeuwerige commercie van ketens. Er zijn dan ook delen van de Voorstraat waar je niet vrolijk van wordt en je net even een stapje harder loopt. Maar loop niet te snel want voor je het weet loop je zo'n leuke winkel voorbij.

DrieDertien-Dordrecht-1

↑ Op Voorstraat 313 zit DrieDertien. Dat de eigenaar een winkel in stripcuriosa begon is niet echt vreemd. Zijn familie runt al jarenlang stripwinkel Sjors in Dordrecht. Bij Driedertien kan je terecht voor exclusieve curiosa van de internationaal nog steeds geliefde Barbapapa en Kuifje tot de vreemdste Japanse poppetjes en designerdolls. ↓   

driedertien-dordrecht

Leegstand van winkelpanden is niet goed voor een winkelstraat. Daarentegen biedt het nieuwe startende winkeliers kans hun winkelconcept uit te proberen. Twee online-ondernemers die de stap waagden zijn Textielfabrique van Maaike Gottschal en Kleerlijk van Saskia Vroonland. Samen delen zij een geweldige winkelruimte op Voorstraat 429 die vol staat met eerlijke, duurzame kleding en handwerkmaterialen.  

Textielfabrique-Dordrecht-1

 Dordrecht-Textielfabrique-4Duurzaamheid is de gemene deler tussen Textielfabrique en Kleerlijk. Door de heldere inrichting van de winkel komen de kleuren van de heerlijk zachte wollen en katoenen bollen en stoffen mooi uit.  

Textielfabrique-Dordrecht-2 
Mooie sjaals van Indigo People zijn gemaakt van ruwe met de hand gewoven katoen en gekleurd met prachtig indigo. Zelf aan de slag met indigo? Check dan Textielfabrique voor de eerstvolgende workshop. Met de mini DIY kits kan je zelf aan de slag met shashiko of weven.  

Dordrecht-Kleerlijk-1
'Als je iets bij Kleerlijk koopt, verwen je jezelf en de wereld om je heen...' Kleerlijk, Saskia Vroonland 

Dordrecht-Textielfabrique-Zusjes
 Als je de deur uitstapt, stap je gelijk even binnen bij Zusjes voor een heerlijk biologische lunch of taart. Ik waarschuw je alvast: kiezen wordt lastig.   

Dordrecht-bloemist
  ↑ Ook nieuw op dit stuk van de Voorstraat zijn de bloemenwinkel en Pr8cht waar je terecht kan voor leuke (Etsy-achtige) cadeautjes en vintage kleding. ↓

Pr8cht-Dordrecht-1

 

Vreeker-Zaden-Dordrecht-20140820129
Een absoluut begrip in Dordrecht is Vreeken's Zaden. Sinds 1926 vind je deze tuinwinkel in de Voorstraat. Een lange geschiedenis van zadenveredeling en verzameling heeft ze de bijnaam 'Seedsaver der lage landen' opgeleverd. 

Vreeken-Dordrecht-20140820133
Overal waar je kijkt in de winkel van Vreeken zie je zaden, zaden en nog meer zaden.

Vreeken-Dordrecht-20140820136 
Het hele perceel wordt benut. Naast alle zaden zijn er tegenwoordig ook bijzondere cadeaus te vinden voor de tuinliefhebber en moestuinhouder. In de gang staan hoog opgestapeld allerlei soorten kweekbakjes en op de eerste verdieping hangt gereedschap. Als het weer de tijd van het jaar is staat het hier vol met de bloembollen.

Vreeken-Dordrecht-20140820138
Achter het pand staan de karren met stekjes en planten. Kruiden, fruitbomen en -struiken maar dan ook de meest bijzondere soorten bij elkaar van over de hele wereld.

Eén van de andere bijzondere winkels op de Voorstraat is bijvoorbeeld Dordrecht Klassiek, gespecialiseerd in klassieke muziek op cd en dvd. Als je een stukje terugloopt en bij Zusjes de hoek omgaat, steek je de Pelserbrug over richting Grotekerkbuurt met uitzicht op de mooie Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk.

 

Dordrecht-20140820123

De Grotekerkbuurt loopt vanaf het Stadhuisplein (met het Stadhuis van Dordrecht) door in de Groenmarkt. De straat telt tientallen rijksmonumenten, waaronder Huis De Sleutel. Komende van de Pelserbrug loop je zo binnen bij Nobel's Brood

Nobel-Dordrecht-1

↑ Deze nieuwe ouderwetse bakker bakt de hele dag door verse broden en heeft allerlei (veelal biologische en regionale) lekkernijen in de winkel. Je kan er ook terecht voor een heerlijke kop koffie of een boterham. ↓

Nobel-Dordrecht

Waar de Groenmarkt overgaat in de Wijnstraat sta je bij de Tolbrug en op het Scheffersplein waar je veel gezellige cafés en restaurants vindt en het zomers een gezellige boel is.

 Dordrecht-20140820149
Op de hoek van de Tolbrug zit die leuke en speciale stripwinkel Sjors.

Dordrecht-20140820152
 Dat Dordrecht flink bezig is met vernieuwing maar ook de eeuwenoude geschiedenis van de stad wilt laten zien zie je in de Waag, de doorgang tussen de Wijnstraat en de Grote Markt. Hier zijn opgravingen tentoongesteld als onderdeel van het nieuwe gebouw.

Dordrecht is ook gastheer van een aantal grote evenementen. Zo is Dordt in Stoom een zeer druk bezocht evenement maar ook de Boekenmarkt is vrij bekend. Verder zijn er regelmatig kunstroutes, is er poppodium Bibelot en is de restauratie van de mooie oude schouwburg De Kunstmin in de laatste fase beland. Er is veel leuke horeca zoals bijvoorbeeld op het Groothoofd en natuurlijk Villa Augustus. Dat wordt misschien zelfs wel een weekendje Dordrecht?

Voor ontwerpers!
Wereldwijven Handwerklab is onderdeel van Stichting Intermezzo en is natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe klanten maar vooral naar samenwerkingsverbanden met ontwerpers. Wil jij als ontwerper of stylist tegen een redelijk tarief je brei-, haak- of borduurwerk uitbesteden? Neem dan eens contact op met Jolanda Branderhorst van Wereldwijven.

Modeontwerpwedstrijd: Jolanda Branderhorst is ook betrokken bij diverse externe projecten. Zo organiseert zij in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden een speciale modeontwerpwedstrijd voor jonge modeontwerpers. De winnaar van de WIJ200-Fashionaward 2014 wordt op 20 november tijdens een vorstelijke modeshow bekend gemaakt en wint 5000 euro. Aanmelden kan tot 26 september  

 Fotografie No22