MoBA 13: Fetishism in Fashion

redactie  dinsdag 28 mei 2013

8 juni – 21 juli in Arnhem

Iedere twee jaar laat MoBA de actuele stand van zaken laat zien op het gebied van mode, modevormgeving en modecultuur. Met Lidewij Edelkoort als nieuwe curator belooft het dit jaar een spektakel te worden.

moba mix

MoBA biedt exposities, modeshows, seminars, films, workshops, dansvoorstellingen, publicaties en symposia en wil een ontmoetingsplaats zijn voor (inter)nationaal toptalent, de modebranche, ondernemers en een algemeen publiek. Naast de state of the art in het hoogste segment van modevormgeving komt MoBA 13 met een programma waarbij ook de culturele en sociaal maatschappelijke aspecten van mode en kleding voor een breed publiek toegankelijk worden gemaakt.

ELEVATION

Sjamanisme, animisme, voyeurisme, bondage...
Curator Edelkoort heeft gekozen de wereld van de mode te bekijken vanuit het fetisjisme. Sjamanisme, animisme, bondage, spijkersstof, verpleegsterschortjes, tuigjes en leer, religie, kant, voyeurisme en natuurlijk schoenen zijn onderwerpen die aan de orde komen.

"Als groot liefhebber van kleding en textiel heb ik besloten om de obsessie voor mode te analyseren en te ontleden door deze biënnale te wijden aan het verschijnsel van het fetisjisme. Een analyse die gaat over de behoefte om onszelf te ontdekken en te bedekken tot de meest excentrieke extremen waartoe het verlangen naar schoonheid en geborgenheid kan aanzetten. Een studie van de sterke connecties die bestaan tussen een kledingstuk en de drager, de erotische passie die een paar schoenen kan veroorzaken of de emotionele ervaring die de tactiliteit van textiel ons kan brengen. Onze vergaande verhouding met een merk, de aanbidding van een designer."

Lidewij Edelkoort

Arnhem op z'n kop
Alle activiteiten rondom MoBA worden in de binnenstad van Arnhem georganiseerd. De hoofdexpositie Fetishism in Fashion wordt tentoongesteld in MoBA Centraal (Kenniscluster, Kortestraat 16 in Arnhem).

Op 25 en 26 juni vindt één van de hoogtepunten van de biënnale plaats: een tweedaags internationaal seminar waar nader wordt ingegaan op het fenomeen fetishism in fashion. Creatieve denkers en ontwerpers van over de hele wereld gaan met elkaar in gesprek over mode, kunst en design, sociologie en psychologie. Lidewij Edelkoort opent het evenement met een lezing.

De viering van het 60-jarig bestaan de mode afdeling van ArtEZ is ook onderdeel van de biënnale. Lidewij Edelkoort vroeg 60 studenten van 6 Europese mode opleidingen om gezamenlijk de laatste stand van zaken te tonen op het gebied van modevormgeving. Tien studenten van ArtEZ worden vergezeld door andere internationale studenten om het thema fetisjisme vorm te geven.

Bekijk hier het hele programma van MoBA 13

MoBA-13-FETISHISM

Tickets
De prijs van een passe partout (MoBA pass) is € 20,-
- dit geeft toegang tot de hoofdexpositie en aanvullende exposities. Tickets bestellen

Voor de volgende evenementen moeten apart kaarten worden aangeschaft:

  • ASVOFF, tickets zijn gratis voor iedereen met een MoBA pass (reserveren noodzakelijk)
  • Introdans, € 19,50 via mssa.nl
  • MoBA Seminar, tickets kunnen worden aangeschaft via moba.nu

MoBA vindt plaats van 8 juni tot 21 juli in Arnhem
 

Hors doeuvre - Monica Menez

Shoes
Beeldmateriaal via www.moba.nu