Creatief en crafty met QR

Anna Borsboom  maandag 14 november 2011

QR is hot. Op vrijwel elk stukje drukwerk kom je tegenwoordig de eenvoudig te maken code tegen. Maar QR kan verder gaan dan zwart op wit op een stuk papier. Véél verder. Kijk maar in dit overzicht van creatief gebruik van QR. Creatief in hoe of waar de code getoond wordt, creatief in waar de code naartoe leidt. Naar een slaapliedje of de schappen van een supermarkt bijvoorbeeld, want alles kan. Geeky time! 

 Koekjes met een boodschap: Qkies uit Duitsland. Sag's mit Keksen.
Wie gaat ze in Nederland aanbieden? (Liefst als Qrookies?)

voor de gevorderde breister: qr-gloves
Beeldschoon, deze handschoenen. Zo'n ongelijk oppervlak is niet te scannen overigens, dus het is echt een project voor de mooi (en voor de gevorderde breister!). Meer inspirerend breiwerk vind je op stylink.nl/breien.


Before prozac, there was quilting. 

geborduurd sloop met schaapjes en QR code
Een van mijn favoriete voorbeelden van geeky-craft, dit met schaapjes geborduurde kussensloop. De QR-code brengt je naar het overbekende slaapliedje van Brahms. Schaapjes en QR-code zijn overigens gemaakt met
Franse knopen, een prachtige borduurtechniek die helder wordt uitgelegd in dit filmpje 

qr code geborduurd in Franse knoopjes
Hier een detail van het sloop. Je ziet goed hoe de Franse knopen bovenop de stof liggen. Scan 'm even, en sluit je ogen voor een paar minuten. Via justcraftyenough.com

Het online project QR-3D richt zich op de toepassing van QR-codes op textiel. Er hoort een tentoonstelling in het Cornerhouse bij (herfst 2011) en een Flickr groep waar mensen hun beelden delen. Zeer de moeite waard voor de craft-geeks onder ons. 


Een perfect relatiegeschenk, deze manchetknopen met QR-code. Nouja... dat is natuurlijk afhankelijk van waar de code je naartoe brengt. In dit geval zit dat wel goed :)


Als de heren manchetknopen krijgen, dan is deze zijden sjaal voor de dames. Heerlijk traditioneel. Hij is prachtig, maar scannen wordt hier natuurlijk wel een probleempje.

home sweet home
Nog meer QR-codes in borduurwerk. Jammer dat aan de bestemmings-url zo weinig aandacht is besteed :-/

pannenlap QR

Gebreide pannenlap met QR-code. Niet meer dan grappig, maar - in een andere uitvoering - zeker ook commercieel te maken.

qr code met geweven linten
QR-code met geweven linten. Wat een monnikenwerk! Volgens de maker is het weefwerk zelf niet te scannen, maar de foto ervan weer wel. Inderdaad

QR code papierweven
Wat met linten kan kan natuurlijk ook met stroken papier. Ook hier had wat meer aandacht besteed mogen worden aan de bestemmings-url. Het gaat even om het idee, zullen we maar zeggen.

Wie durft? (Zou het scanbaar zijn?)


Het hoeft allemaal niet zo zwart-wit - dat bewijst deze poster, die je direct naar de appstore brengt waar je Angry Birds kunt downloaden. 

creatieve QR-codes
Op webdesignerdepot een uitgebreid artikel over - en voorbeelden van - design voor QR. 
 

Zelf een niet-standaard QR-code maken? Dat kan natuurlijk qrhacker.com

Hieronder nog een filmpje met heel veel fraaie voorbeelden van "design" QR-codes

RETAIL

Tesco was de eerste die QR-codes direct koppelde aan online retail. De muren van metrostations in Zuid-Korea zijn behangen met foto's van dagelijkse boodschappen. Forenzen scannen de QR-codes van de benodigde boodschappen, betalen mobiel en kiezen het door hen gewenste bezorgmoment.

Verdere uitleg en een filmpje vind je in dit artikel: metrostation wordt supermarkt met qr-code.

Inmiddels kun je ook in de Praagse metro je boodschappen doen met je mobiel.

 

http://www.stylink.nl/images/stories/1/qr/praag.jpgmobiel boodschappen doen in de metro van Praag

De Amerikaansee ketens Toy Shop en Kmart springen ook in op gemak en zet cadeaus op een poster die direct met de mobiele telefoon te bestellen zijn (en af te rekenen uiteraard). Opvallend is dat de cadeaus niet worden thuisgebracht maar kunnen worden opgehaald in een depot. Een ontwikkeling die aan die kant van de Atlantische oceaan steeds sterker wordt. 

speelgoed kopen met je mobieltje
In Dubai pakken ze het écht groot aan met een QR-hotel. Of dat ooit scanbaar wordt is de vraag, een fraai plaatje is het wel: