Crowdsourcing yellow: community pinboard Lidewij Edelkoort

Anna Borsboom  donderdag 09 februari 2012

Geel is het nieuwe roze, weet je nog? Lidewij Edelkoort voorspelde dat een aantal jaren geleden al (overigens is geel ook het nieuwe zwart, maar dat is weer een ander verhaal). Geel is het dus, of wordt het in ieder geval dit jaar.

Om dat te ondersteunen crowdsourcet Edelkoort nu een community pinboard bij elkaar op Pinterest. Iedereen die de ziel van geel in beeld weet te vangen kan zijn/haar beeld mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. en heeft dus kans dat beeld terug te vinden in deze collectieve verzameling van de gele tijdgeest. 

Pinterest: verslavend goed...
Hoewel Pinterest nog relatief nieuw is in de Social Media wereld - de site startte twee jaar geleden, in maart 2010 - is het nu al een van de grotere spelers geworden, een speler die harder groeit dan welke andere site dan ook. In de kracht van Pinterest schuilt ook het gevaar: de site is verslavend goed, mensen blijven eindeloos plaatjes pinnen en repinnen. Bij stylink kennen we mensen die hun account hebben opgezegd omdat ze er letterlijk niet vanaf konden blijven! 

Lidewij Edelkoort op Pinterest: yellow

...met een vlekje
Hoera voor Pinterest dus, maar gisteren haalde Pinterest het nieuws met een iets minder flatterend verhaal: de site blijkt zonder gebruikers te informeren zelf affiliate links toe te voegen aan pins van mensen. Dat kan tot rare situaties leiden. Winkels die Pinterest gebruiken zullen pins opnemen zonder verwijzing naar hun affiliate programma. Pinterest voegt deze affiliate links alsnog automatisch toe en ontvangt dan dus een affiliate fee, waar de winkel voor opdraait. Als mensen hun eigen affiliate links op Pinterest plaatsen worden die aangepast naar de affiliate link van Pinterest zelf. Misschien begrijpelijk, de mensen van Pinterest moeten ook ergens van leven, maar het feit dat dit sneaky gebeurt maakt op z'n minst achterdochtig.

Lidewij Edelkoorts yellow pinterest community page

Terug naar Edelkoort.

Het heeft even geduurd voordat ze (met haar bureau Trend Union) social media omarmde, maar nu lijkt ze er toch echt voor te gaan. De website Trendtablet is daarbij het belangrijkste vehikel, maar nieuws van en over het trendbureau is ook te vinden op Facebook, Twitter en nu dus ook op Pinterest.
Het gecrowdsourcete project Yellow is te vinden op pinterest.com/trendtablet/yellow-is-the-new-pink/